Från det många gånger upprepade löftet om att bygga en gränsmur mot Mexiko, via uttalanden om att mexikaner är "knarksmugglare, brottslingar och våldtäktsmän" till utspelet att en "deportationsstyrka" ska se till att USA:s elva miljoner papperslösa migranter försvinner ur landet. Under sitt dryga år som presidentaspirant har Donald Trump gjort sig känd för en mycket hård syn i invandringsfrågan, något som gett honom stöd i vissa konservativa väljargrupper.

Svajar?

Men de senaste veckorna har Trump börjat svaja. Han har talat om en "rättvis och human" immigrationspolitik, om att inte splittra familjer, att enbart utvisa brottslingar och att följa sittande presidenten Barack Obamas exempel. Det har fått amerikanska medier att ifrågasätta var han egentligen står.

Nu väntas svaret, i ett linjetal som hålls under natten till torsdagen i Phoenix i Arizona — en delstat med lång gräns mot Mexiko.

Och Trumps tillkännagivande att han före framträdandet i Phoenix reser till Mexiko för samtal med president Enrique Peña Nieto har skapat stora rubriker. Mötet blir presidentkandidaten Trumps första med en statschef, och är ett resultat av att den mexikanske ledaren förra veckan bjöd in både Trump och Demokraternas Hillary Clinton för överläggningar.

Som Hitler

Peña Nieto har tidigare jämfört Trumps retorik med Adolf Hitlers och Benito Mussolinis. Han har också fördömt republikanens uttalanden om Mexiko och sagt att de skadar relationerna mellan länderna. Men för några veckor sedan sade Peña Nieto att han ville träffa Trump.

- Ja, jag vill träffa honom. . . Jag håller inte med om vissa av de saker han säger, men jag kommer att visa absolut respekt och vill arbeta med vemhelst som blir USA:s nästa president, hette det i en tv-sänd intervju.

Tina Magnergård Bjers/TT

Fakta: Opinionsläget i USA

I nuläget säger sig 46,7 procent av USA:s väljare stödja Demokraternas Hillary Clinton och sig 41,7 procent Republikanernas Donald Trump, enligt ett genomsnitt av aktuella mätningar.

Clinton leder i princip i alla de viktiga så kallade vågmästardelstaterna, där det står och väger mellan demokratisk och republikansk majoritet. För att vinna valet krävs minst 270 så kallade elektorsröster. I nuläget beräknas Clinton ha stöd av 272 och Trump 154. När det gäller 112 elektorsröster anses opinionsläget vara för jämt för att kunna avgöra.

Samtidigt är varken Trump eller Clinton särskilt populär. Enbart 34,1 procent av amerikanerna säger sig ha en positiv syn på Trump medan 60,3 procent är av motsatt åsikt. I Clintons fall har 41,4 procent en positiv syn medan 53,4 procent är negativa.

Källa: Oberoende Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar