Kommer Feministiskt initiativ att få några mandat på bekostnad av de etablerade partierna? Behåller Piratpartiet sina två och har vinden vänt för Sverigedemokraterna sedan förra valet? Och vilken fråga är det som har engagerat väljarna mest i detta val? Många svar presenteras på söndag 25 maj med start klockan 22:00 när TV4 Play sänder EU-valvaka under ledning av Elisabet Frerot.

– Det kommer att bli fantastiskt spännande att leda den första valvakan under detta supervalår. Mycket står på spel både för Sverige och Europa, och på söndag får vi det första beskedet om vart vindarna blåser. Alla politiskt intresserade kan se fram emot en gedigen valvaka med massor av snabba direktrapporter och smarta analyser av Ann och Marcus. Och det är extra roligt att vi kan erbjuda detta i en ny form på nätet, tillgängligt också för alla som vill följa valrysaren utanför tv-soffan, säger Elisabet Frerot.

I studion finns valexperten och kommentatorn Marcus Oscarsson för att ge analyser i realtid samtidigt som TV4:s politiska reporter Ann Tiberg sätter resultatet i ett jordnära perspektiv. Både Marcus och Ann kommer att svara på tittarnas frågor på Twitter och Facebook via TV4Nyheternas konton samt följa hashtagen #EUvalvaka.

Under dagen kommer TV4Nyheternas utsända reportrar rapportera från runt om i Europa. I Bryssel finns Jonas Björck, Paris bevakas av Sara Bertilsson och Berlin av Jona Källgren. På kvällen finns dessutom Ulf Kristofferson på Socialdemokraternas valvaka och Anders Pihlblad på både Feministiskt initiativs och Miljöpartiets diton. Dessutom rapporterar Helena Gissén från Moderaternas valvaka och Anders Palmgren från Sverigedemokraternas.

Som uppladdning inför valet på söndag sänds en extrainsatt dokumentär i TV4 på lördag klockan 12:30. I den tar Ann Tiberg och Marcus Oscarsson tempen på de viktigaste frågorna i valet, bland annat jobben, miljön, och invandringen. Vad är de stora utmaningarna? Vad kan parlamentet göra? Och hur kan väljarna påverka med sin röst? Dokumentären är en befriande överblick, långt från trista politiker-reportage i maktens korridorer, där riktiga EU-medborgare får komma till tals. Reportageresan går genom Europa mot slutmålet: ett smartare beslut vid valurnan.

– Det känns helt rätt att få erbjuda tittarna en valvaka i TV4 Play. Det är första gången vi gör en helt digital valvaka och vi tror att tittarna som är intresserade av utgången i Europaparlamentetsvalet kommer att uppskatta vår digitala satsning, säger Anders Oxelström, chef för TV4 Nyheterna.

EU-valvakan sänds söndag 25 maj klockan 22:00 i TV4 Play.


Länkar

Direktlänk till sändningen i TV4Play

TV4Nyheterna på Twitter

TV4Nyheterna på Facebook

TV4Play för Iphone

TV4Play för Ipad

TV4Play för Android