Upphovsman till den kontroversiella utställningen Body Worlds är den tyske anatomiprofessorn Gunther von Hagens. Utställningen visar döda människor och djur i olika poser och situationer. Kropparna har konserverats med en särskild plastinations-teknik. Man kan tillexempel se en gravid kvinna som är uppskuren så att man kan se barnet, män som spelar schack och två kroppar som har samlag. Vi varnar för starka bilder i inslaget.

Fredagen den 20 juli öppnar utställningen på Tom Tits Experiment i Södertälje.
- Tom Tits Experiment är en verksamhet som jobbar med att öka intresset för naturvetenskap och teknik bland barn och ungdomar. Där är människokroppen och vår hälsa en av våra huvudsakliga teman. När vi tittade på framtiden för ett och ett halvt år sedan och försökte hitta någonting som skulle kunna väcka intresse och ligga bra till i tiden så såg vi den här utställningen. Den har funnits i 17 år och setts av mer än 30 miljoner världen över. Och det är viktigt att det är riktiga kroppar för att vetenskap är på riktigt, säger Björn Edlund, VD för Tom Tits Experiments.

Att visa upp döda kroppar på det här sättet väcker en hel rad etiska frågor.

- Vi har i vår kultur ett lagstiftat skydd för döda kroppar. Vi har brott mot griftefriden som det heter så det är viktigt att vi hanterar döda kroppar på ett korrekt sätt. Problemet med just den här utställningen är att det kan vara svårt att helt säkerställa varifrån de här kropparna kommer. Det har funnits uppgifter på att de tas i från Kina och Ryssland. Sen konserveras de dessutom och plastas in och visas upp, säger Tomas Flodin från läkarförbundet.

Björn Edlund försäkrar dock att de fått garantier för var kropparna kommer i från och att de donerats frivilligt.
- Väldigt tidigt i vår kommunikation med det här företaget krävde vi att garantier måste ställas vad gäller kropparnas ursprung och deras donationshandlingar och så vidare. Och när vi fick garantier om att så här skulle ske och även fick de här handlingarna så valde vi att gå vidare med utställningen.

Varför är det då så viktigt att det måste vara riktiga kroppar som visas i utställningen?
- Jag tror att människor uppfattar att det är mer på riktigt, mer på allvar. Om man till exempel tar en situation där man ser en rökares lunga bredvid en icke-rökares lunga så ser man ju naturligtvis att här finns en väldigt stor skillnad. Och när man då upplever att det här är på riktigt så åstadkommer man ju en större effekt än om man hade haft konstgjorda lungor.

I klippet diskuterar Björn Edlund och Tomas Flodin också hur en sån här utsällning påverkar barn och ungdomar som ser den, om det är värst att man skändar kropparna eller att man inte vet var kropparna kommer i från, problematiken med kommersialiseringen av att visa upp döda kroppar mot betalning. Slutligen så svarar Björn Edlund på kritiken som kommit mot Tom Tits Experiment för att de visar utställningen.