inger: ska man sälja sitt hus som man har först ,innan man köper ett annat.
Åsa Holstein: Ja, det tycker jag. Många banker kräver även numera detta.

Katarina: Hej Vi köpte hus förra året och upptäckte i vintras att hela bergvärmesystemet inte fungerar som det ska. Säljarna säger att det inte varit något fel. Vi har kopplat in advokat och gjort en stor vvs-besiktning det där upptäckt att hela systemet är kopplat åt fel håll. Är detta ett dolt fel som säljarna kommer få stå får?
Åsa Holstein: Det beror på. Hur gammalt är bergvärmesystemet? Om det är relativt nytt låter det som att det kan vara ett dolt fel. Det låter bra att ni har kopplat in en advokat, tycker jag.

Katarina: Hej Vi köpte hus förra året och upptäckte i vintras att hela bergvärmesystemet inte fungerar som det ska. Säljarna säger att det inte varit något fel. Vi har kopplat in advokat och gjort en stor vvs-besiktning det där upptäckt att hela systemet är kopplat åt fel håll. Är detta ett dolt fel som säljarna kommer få stå får?
Åsa Holstein: Det beror på. Hur gammalt är bergvärmesystemet? Om det är relativt nytt låter det som att det kan vara ett dolt fel. Det låter bra att ni har kopplat in en advokat, tycker jag.

Yesica: hej..vi är mitt uppe i ett husköp..och har upptäckt att det inte finns nycklar till sidodörrarna utan bara till fram dörren...vad gör man? är det våran eller säljaren som ska byta ut så det finns lås med tillhörande nycklar.? för det e ju lite obehagligt...tack på för hand/ Yesica
Åsa Holstein: Visst borde ni ha fått alla nycklar. Finns de inte kvar bör ni be att få ersättning av säljaren för byte av lås.

Johan: Hej Åsa! Kan man kräva att få komma på en andra visning. Om inte, vilken inställning brukar mäklare ha till det?
Åsa Holstein: Absolut! Ni borde titta på huset flera gånger för att kunna bestämma er. Alla mäklare är olika, men det är något ni bör kräva och faktiskt ta för givet.

Elin: Tror du att en köpare förstår att en besiktning kan göra att deras undersökningsplikt utökas och kan ge dem ett större felansvar än vad de vanligtvis har?
Åsa Holstein: Nej, det är därför det är så viktigt att det talas och skrivs om de här frågorna. Besiktningsmännen och mäklarna bör också bli bättre på att upplysa om detta.

matte: Kan man ångra sig innan kontraktet är påskrivet, för att mäklaren är för gåpåig, känns som de vill dumpa en het potatis. Eller är mäklarna så.
Åsa Holstein: Visst kan du ångra dig! Muntliga avtal gäller inte vid fastighetsaffärer. Dra öronen åt dig om mäklaren är för jobbig - och berätta detta för säljaren om möjligt.

Johan: Det är väl så att man gör besiktningen efter det att man lagt det vinnande budet men innan man skriver på avtal?
Åsa Holstein: Det beror på, men i normalfallet är det så. Det går alltid att förhandla om att skriva på avtalet efter besiktningen. Men då kanske det hinner komma in fler bud under tiden.

Sanna: Hade lagt ett bud på ett hus. Swedbanks mäklare ringde och sade att vi var två på samma bud och att vi fick bjuda "över rejält" om vi ville ha det. Vi lade oss då. Läser sedan att huset sålts 15 000 under vårt bud! Vårt bud hade inte framförts. Är detta tillåtet eller finns inga regler för hur mäklare får göra?
Åsa Holstein: Tyvärr händer sådana här saker hela tiden. Det kan dock hända att man prutade lite på priset efter besiktningen, så man vet ju inte den riktiga anledningen till att priset blev lägre. Men visst är det lätt att känna misstanke, man har ju ingen koll på läget.

Sofie Persson: Får man ta med sig växthus, parabol, torkviina, murad grill, stege och så vidare vid husförsäljning om det ej står i kontraktet? mvh sofie.
Åsa Holstein: Det finns inga klara regler, så vill du försäkra dig som köpare om att du får växthuset och stegen bör det skrivas in i kontraktet.

Hanna: Vad är dolda fel? Och hur länge kan man kräva ersättning för sådana?
Åsa Holstein: Ett dolt fel är ett fel som fanns i huset vid köpet och som varken köparen eller säljaren kände till och som vid noggrann undersökning inte har kunnat upptäckas. Säljaren har ett ansvar för dolda fel i 10 år efter försäljningen.

Mats: Hej. Tycker det finns en obalans när man köper hus. Mäklaren skall vara opartisk men försöker naturligtvis få så högt pris som möjligt. Jag tycker det bör finnas köpar mäklare inte bara säljmäklare så att det blir jämvikt i förhandlingarna. Jag tror det här systemet finns i andra länder. Vad tycker du?
Åsa Holstein: Jag håller med! Det finns köparmäklare i USA och det fungerar utmärkt. Fram för en lagändring.

Fredric Palm: Hej, jag undrar om man måste ha ett lånelöfte klar innan man ger sig in i en budgivning? Att välja bank och "förhandla" fram rätt räntor kan ju ta lite tid! Tack på förhand! /Fredric
Åsa Holstein: Det tycker jag! Låt det ta tid, det är det värt.

Malin: om man bygger ett nytt hus, brukar man kuna få tillbaka pengarna om man säljer inom 2år?
Åsa Holstein: Så var det nog förr periodvis, men inte längre. Du har i varje fall ingen garanti.

Olof S: hej, vi har precis köpt hus och misstänker att boarean är fel uppgiven. nu undrar vi hur man kan gå vidare... ska man kontrollmäta boarean. kan man få pengar tillbaka från säljaren/mäklaren?
Åsa Holstein: Det beror på. Om differensen är högre än 10 procent har ni stor chans att kunna få ersättning av säljaren. Kontakta din konsumentvägledare. Konsumentverket har broschyrer angående hur man mäter sin bostad.

Lars W: Hej. Vad händer om man ångrar köpet efter kontraktet är skrivet .
Åsa Holstein: Då riskerar du att förlora din handpenning och även mer pengar, om det vill sig illa. Om huset sedan säljs till ett lägre pris än ni kom överens om, kan säljaren kräva dig på mellanskillnaden och även på extrakostnader i samband med detta.

Jerker Bohman: Hej Åsa! Efter mer än 10 års erfarenhet av fastighetsmäkleri på Mäklarhuset i Oskarshamn vill jag föreslå följande förfarande när man gör en av de viktigaste affärena i sitt liv: Köpare och säljare blir överens. Mäklaren föreslår säljaren ge spekulanten möjlighet att före kontraktskrivning på egen bekostnad besikta huset. Fastigheten reserveras i samförstånd mellan säljare och spekulant. Kontrakt skrivs och mäklaren försöker få säljaren teckna överlåtelseförsäkring. Under köpprocessens gång brukar säljare, köpare och mäklare få ökat förtroende för varandra och mäklaren kan ofta förmå säljaren ge en kompensation i form av en prisreduktion i det fall besiktning visar på fel eller brister man inte borde förväntat sig. Med vänlig hälsning Jerker Bohman
Åsa Holstein: Det låter bra. Synd bara att säljarförsäkringarna är så pass dåliga. Jag förordar istället de försäkringar som är obligatoriska i Danmark vid försäljning, som säljaren måste köpa. Det fungerar mycket bättre där.

Tamara: Edward och partners fastighetsmäklare AB sälier huset på Linjemästarv 4 i Nälsta som nybygd,2008, men huset är 50-tals hus som är ombygd 2008.Kan jag som granne påverka mäklare och ändra i annonsen?
Åsa Holstein: Nej, men du kan alltid slå en signal.

Lars W: Kan man göra en besiktning av huset själv, eller vad kostar det ungefär att anlita en besiktningsman.
Åsa Holstein: Jag tycker absolut att du ska anlita en godkänd eller certifierad besiktningsman, du hittar dem via SBR, Svenska Byggingenjörers Riksförbund. De har en ansvarsförsäkring som löser ut om de gör något fel. En besiktning kostar cirka 7 000-8 000 kronor, väl värda pengar. Efter besiktningen kan du på nytt förhandla om priset, om det framkommit några fel eller brister (vilket det oftast gör). Lycka till!

Janne Önnerud: Hej!!!Köpte fritidshus med villastandard 2007 hade ingen besiktningsman då men nu har vi tagit en.sluten tank3kubik 3kammarbrunn till bdt enskilt vatten alt är bara en mess feldraget hit odit kan det möjligen gå på dolda fel,det tycker besiktningsmannen.Vänligen Janne Önnerud,ps.vem tar man kontakt med
Åsa Holstein: Så tråkigt (har inte vi träffats förresten?)! Det låter som att det kan vara ett dolt fel. Prata med kunniga inom kommunen och din konsumentvägledaren. Sedan bör du skriva ett brev till säljaren och berätta vad som framkommit. Man ska dock reklamera fel så fort som möjligt, kolla så att det inte har gått för lång tid.

Hanna: Hej, vilka bidrag kan man söka om man vill renovera ett gammalt hus från 1943?
Åsa Holstein: Kolla med din konsumentvägledare och Boverket.

Lars W: Gäller det samma för säljaren om säljaren ångrar sig efter att kontarktet är skrivet?
Åsa Holstein: Det beror på hur kontraktet är skrivet. I normalfallet så kan dock även säljaren bli skadeståndsskyldig, om det är han som drar sig ur affären. Lusläs kontraktet!

sebastian samue: hej jag undrar om man har vunnit budgivningen och sen besiktigar huset, och upptäcker att det är för många fel på det...... går det då att hoppa av köpet, eller hur ska man göra?
Åsa Holstein: Det beror på om ni har skrivit avtal eller inte före besiktningen. Har ni inte det kan du göra som du vill. I annat fall beror det på hur den så kallade besiktningsklausulen är skriven. Förhoppningsvis är det en så kallad öppet-köp-klausul, och då kan du hoppa av köpet utan skadestånd.

Katarina: Tack för ditt svar. Bergvärmeystemet är 4 år gammalt, så egentligen är det ju firman som installerat systemet som gjort fel, men säljarna har "mörkat" eller inte förstått att systemet inte har fungerat.
Åsa Holstein: OK, det låter som ett dolt fel, men säker kan man aldrig vara. Jag skulle i varje fall ge det en chans och reklamera.

moderator: några frågor till får svar, sedan kommer chatten att avslutas. tack till alla er som varit med och chattat!

Björn i Tomelil: Hej ! Har precis köpt ett hus. Vid besiktningen visar det sig en del brister, ett gravt fel var att en grundmur i torpargrunden saknar stöd underifrån. Jag kom överens med säljare att en offert skulle tas in för att åtgärda detta. Nu visar det sig att ingen byggare har tid för att lägga någon offert inom den tid jag har på mej. Hur gör man i ett sådant fall???
Åsa Holstein: Prata med mäklaren och kräv att ni ändrar tiden, ev i ett tilläggsavtal. Stå på dig - du måste få tid på dig att undersöka detta!

Sanna: Vad bör jag som köpare tänka på om ett hus är förbesiktigat?
Åsa Holstein: Att du ändå bör ha en egen besiktning med din egen besiktningsman. Viktigt!

Leif Östersund: Ifall en fastighet ej är registrerad som bostad idag , vad krävs och vad kan det kosta för att den ska bli det? I detta fallet är det en församlingsgård kyrka som är till salu och som är av intresse. Den har tex. ej något taxeringsvärde idag
Åsa Holstein: Kolla med Skatteverket!

Kathrine: Hej Vad gäller för sommarstga som står på hyrd mark Stugan kostar ca 600t och hyran är ca 5000 kr per år Kontraktet är på 5 år i taget Kan man bli bortkörd efter 5 år och tvingad att ta ner stugan ?
Åsa Holstein: Ja, så kan det kanske bli. Prata med ägaren och hör dig för vad framtidsplanerna är. Läs också igenom hyresavtalet noggrant.

Åsa Holstein: Tack för alla frågor! Tyvärr är tiden slut för den här gången. Åsa Holstein