Oslo tingsrätt bedömde under fredagen massmördaren Anders Behring Breivik som psykiskt tillräknelig när han begick terrordåden den 22 juli. Han dömdes därför till 21 års fängelse, Norges strängaste straff, som kan förlängas med fem år i taget så länge han anses vara en fara för samhället. I praktiken betyder det livstid.

Så här såg det ut när Anders Behring Breivik fick domen.

Innan domen föll träffade nyhetsmorgon Ali Esbati som var med på Utöya.

- Det känns skönt att själva rättsprocessen ska avslutas i dag. Det är spännande att höra vad de säger och hur de resonnerar kring det beslut som nu blir angående tillräknelighet eller otillräknelighet, som är den enda egentliga frågan som ska avgöras, säger Ali Esbati.

"Han var medveten om vad han gjorde"

Från början tyckte Ali Esbati att det kvittade vad beslutet blir berättar han, men den senaste tiden har han bytt åsikt:
- Det vore märkligt om han dömdes som otillräknelig och inte ansvarig för sina handlingar. Han har visat så tydligt, både den 22 juli och under rättsprocessen, att han var väldigt medveten om vad han gjorde. Han gjorde det av politiska grunder, han har redovisat dem och han anser fortfarande att han gjorde rätt.


Ali berättar också varför han tycker det är viktigt att man tar Breivik och hans politiska idéer på allvar och varför vi måste se Utöya som en del av en politisk rörelses handlingar.

Se också när journalisten Kjetil Stormark diskuterar domen som snart ska falla.