I en förort i amerikanska mellanvästern i slutet av 60-talet bor Larry Gopnik med fru och två barn. Han jobbar som fysiklärare på Universitetet och hoppas få den fasta tjänst som snart ska tillsättas. Larry lever ett ordnat men lite småtråkigt liv men snart kommer det att bli liv i luckan. Sonen röker hasch, lyssnar på rockmusik och missköter skolan, dottern vittjar hans plånbok ständigt och jämnt och brodern Arthur bor på soffan i väntan på en egen lägenhet som aldrig dyker upp.

Det värsta bakslaget blir när hustrun vill skiljas för att flytta ihop med en änkeman som tycker att Larry ska flytta in med sin bror på ett motell i närheten. Som om inte detta skulle vara nog så kommer anonyma brev till Universitetet som misskrediterar honom som lärare och människa.

Larry Gopniks prövningar stärker honom och dessutom kan han som tröst se sin sexiga granne solbada naken när han fixar antennen på taket men hur ska det gå i slutändan för vår vardagshjälte? Han vill ju bara leva ett hyggligt liv i all enkelhet så varför utsätts han för dessa prövningar av en högre makt? Kan en Rabbi möjligtvis ge vägledning och förklara varför Larry drabbas av motgångar?

Bröderna Coen gör två typer av filmer, de lite mer lättillgängliga komedierna med en lätt touch av allvar och sorg och så skapar de svarta dramer med absurd humor och ibland väldigt lite ljus i tunneln. Publikens hjärtan vinner de förra medan bröderna vinner festivalpriser för de senare och gemensamt för alla deras filmer är att de håller hög klass.

A serious man hör definitivt till den senare kategorin men är lätt ta till sig då den är en flyhänt berättad historia om en mans kamp mot allsköns prövningar. Joel och Ethan Coen har denna gång sökt sig till sina judiska rötter när de skrivit manus och här finns en del dråpliga scener som tangerar Woody Allens verk.

Ensemblen består av mer okända aktörer som inte desto mindre är alldeles briljanta och Michael Stuhlbarg som den hårt ansatte Larry är strålande som filmens centrala mittpunkt. Min enda invändning är faktamässig, Santanas fantastiska skiva Abraxas kom först ett par år efter den period som filmen utspelar sig men Larrys underbara telefonsamtal med skivklubbens indrivare förlåter allt! A serious man är ett befriande kvalitetsverk på bio i juletid.
BETYG: 4 solar

Ronny Svensson