Stamcellsforskning, katolska pedofilpräster och galna vetenskapsmän som vill få Nobelpris och förändra mänskligheten! Där har ni innehållet i nya Arkiv X filmen, I Want To Believe av TV-seriens skapare Chris Carter.
En kvinnlig FBI-agent försvinner mystiskt och agenterna Whitney och Drummy( spelade av Amanda Peet och Xzibit) tar motvilligt hjälp av Fader Joe, en synsk präst som suttit inne för övergrepp på en hel skolklass korgossar. När han i filmens början hittar en avsågad mansarm blir han själv misstänkt för att vara inblandad i försvinnandet och man ber Dana Scully kontakta sin gamle partner, den efterlyste Fox Mulder, för att få hjälp med fallet. Till slut står de där tillsammans med ficklampor och rynkade pannor och fäller mystiska ”one-liners” till varandra på brottsplatsen och i samma veva försvinner ännu en kvinna...

Filmen lever högt på Billy Connolly i rollen som Fader Joe, en plågad man som söker försoning med Gud efter sina grova övergrepp, plus Gillian Anderson vars parallellhistoria där hon försöker bota en ung pojke med hjärnskador är riktigt rörande och viktigt för huvudhistoriens grundtema. Filmens undertitel I Want To Believe kan tolkas på många sätt, i Mulders arbetsrum hänger en affisch med texten och ett flygande tefat men det kan lika gärna hamna om en tro på Gud.
Spännande men lite dramaturgiska svackor här och var ger betyget 3.
BETYG: 3 solar

Ronny Svensson