Jake Sully är en rullstolsbunden före detta marinsoldat som tack vare sin genuppsättning får ta sin mördade brors plats i ett militärt forskarteam på väg mot planeten Pandora.

På denna djungelplanet lever det storväxta navifolket i harmoni med naturen men detta kommer snart att ändras då det visar sig att de militära farkosterna anländer för att exploatera Pandora och dess naturtillgångar.

Jake och forskarchefen Grace Augustine styr med modern teknologi och sina tankar avatarkroppar som är hybrider av navifolket och människor och de känner inte till expeditionens verkliga planer. När de inser vad som håller på att hända vänder de sig mot sina egna och tar strid för Pandoras bevarande.

Var länge orolig att James Cameron skulle vara ringrostig i registolen med tanke på att det var tolv år sedan han regisserade en långfilm senast. Kul då att få bli positivt överraskad av handlaget som han har över sin historia, teknik och skådespelare.

Avatar är en i grunden enkel historia om en mans moraliska uppvaknade då han drabbas av kärleken men här finns många intressanta tolkningar att fundera över. Dels miljöaspekten där exploateringen av vår planet med chockerande klimatförändringar till följd får sin genomlysning, dels kriget och den pågående konflikten i Irak som med lätthet kan överföras till det anfallskrig ”människorna från skyn” genomför på pandoras folk.

Man påstår att man har ett i grunden välmenande syfte men agendan är en helt annan vilket vi kommer att få se mer av i Paul Greengrass krigsdrama Green zone nästa år.
Slutintrycket av Camerons återkomst på bioduken är positivt och jag kan inte annat än rekommendera er att sjunka ner i biofåtöljen med 3D-brillorna på plats och njuta av ett storartat filmäventyr med tuggmotstånd för både själ och hjärta.
BETYG: 4 solar

Ronny Svensson