Niklas: Vilken är den bästa metoden för att göra gott "vanligt" kaffe? Måste man ha en jättedyr kaffemaskin?
Daniel: Hej! Det viktigaste är en bra råvara. Börja där så kommer resten av sig själv med tiden. Leta efter ett kaffe som passar dig.

Robusta: Hej! Kan man påverka temperaturen i en espressomaskin? För espresson smakar bränt oberoende hur jag packar den..
Daniel: Ja, i vissa maskiner kan man det. Man kan ju spola ut vatten innan bryggningen, då sänker du temperaturer. Kör hårt!

Mikael Larsson: Vilket är viktigast i ett nytt Baristakök? Maskinen, kvarnen eller kaffet? Räkna med en budget på 5 000 kr till 7 000 kr.
Daniel: Kaffet och kvarnen. Där har du chans att påverka smakerna i olika bryggmetoder.

My: Hej hej! Min fråga: inom hur lång tid bör man använda alldeles nymalet kaffe till att göra en god espresso? Min sambo påstår att poängen med att mala själv försvinner om man inte använder kaffet inom 30 sekunder. Jag tycker det låter jobbigt. Vad tycker du?
Daniel: Kaffet är fyllt av flyktiga aromänen, det är dem du känner när du doftar på kaffe. Ju förr desto bättre, men försluter du kaffet kan du nog få en rik upplevelse under en dag.

Danne: Go morgon vilken e den bästa vakna upp kaffe drinken på morgonen =)
Daniel: Hej! Det är nog högst individuellt och varierar från dag till dag. För mig passar en presskanna om jag har tid att sitta en stund, annars en espresso med en skvätt skummad mjölk. Ciao!

Robusta: Vad är det som är "det rätta" i en "latte": en shot (4cl) eller två shottar (8cl) espresso?
Daniel: Det finns egentligen inget rätt eller fel, men standard i Sverige brukar vara en dubbel shot (6 cl max ). Ha det gott!

Anders: Hej daniel o grattis till titeln! Måste jag mala bönor varje gång jag ska dricka kaffe (brygger vanligt), finns det inget kaffe som fungerar ändå? OBS gillar inte beskt kaffe.. MVH
Daniel: Hej! Kaffe är ju en levande färskvara och de bästa upplevelserna får du av färskmalet kaffe. Med rätt hjälpmedel behöver det inte vara omständigt. Sök info hos en seriös kvarnförsäljare. Ciao.

Victor: Kan man skumma mjölk så att det går att göra bra mönster med vanliga hemmamaskiner? Hur mycket måste man minst lägga på maskinen för att det skall vara möjligt och är det något särskilt man bör tänka på när man köper sin maskin?
Daniel: Om det är en esrpessomaskin du söker så behöver du inte lägga mer än ca. 3000. Du behöver dock en kvarn för 500-1000 kr också. Sen kan du lyckas lika bra som jag med latten. Se till att det är ett ångmunstycke som sprider ångan, det blir lättare.

Peter: om du vill dricka gott kaffe i stockholm vart går du då?
Daniel: Ofta Mellqvist och Coccovajja i Vasastan. Sköna människor o gott kaffe!

agneta: Hej! Var i Lund arbetar du, så man kan komma dit och ta en kaffe.
Daniel: Klostergatans Vin o Delikatess. Välkommen!

Agnetha: ska mjölken skumma på en caffe latte(tycker att det är så gott)
Daniel: Lite krämigt skum är gott i latten, det ger textur och bär kaffesmaken.

saga bohlin: min sambo alf och jag är laktosintolleranta,hur gör vi gott kaffe och kaffelatte på laktosfri mjölk
Daniel: Hej! Ni gör precis som vanligt, fast med laktosfri mjölk eller sojamjölk ( vanilj ). Det finns jättebra produkter för laktosintoleranta idag och caféerna har oftast laktosfritt som alternativ.

marcos: Hej och grattis! jag dricker inte kaffe utan massa socker o gärna med chockladsmak. barnlatte med andra ord. ngt tips på riktigt kaffe som med liknade smak o inte lika starkt för magen? ngt fik du rekomenderar i stockholm? mvh/marcos
Daniel: Sök efter kaffen som har chokladkaraktär och sötma i karaktären. Tex så har kaffen från Chiapas i Mexico en definierad chokladkaraktär. Sök ursprung och karaktär, riktigt bra kaffe har ingen obehaglig beska. Ha det gott!

Ola: varför sätter kaffe igång magen?
Daniel: Det är ofta garvsyror från kaffe som har stått ett tag. En espresso eller färskbryggd kanna av kvalitetskaffe påverkar inte magen märkbart. Jag är också känslig för det där, håll dig till kvalité och färskbrygg så blir det bra.

Sara: Jag vill kunna göra såna där snygga hjärtan i latten. Hur gör man? hur lång tid tar det att lära sig?
Daniel: En bra espresso i grunden och en len krämig mjölk. Häll i mitten av koppen och se till att creman följer med upp till ytan, sen skakar du ut mjölken och drar mot kanten i slutet. Det blir ett hjärta av sig själv då. Lycka till!

Anneli: hej Daniel vart har du fått din stora kaffeintresse ifrån?
Daniel: Jag har arbetat mat o dryck i 12 år och alltid varit intresserad av vin, destillat etc. Kaffe tog med storm, det är en fantastiskt nyanserad och komplex dryck. Dessutom får man själv vara med att skapa drycken i sista ledet. Jättekul!

Gurra: Tjena kungen! Vad är hemligheten med en lyckad latte?
Daniel: En välbryggd espresso i grunden kombinerat med en skummad mjölk som har en krämig konsistens och korrekt temp. ( max 65 grader ). Lite hällteknik på det så har du en kaffeupplevelse av stora mått.

Katarina: Hur sjutton gör man sånt där snyggt skum som tex ser ut som ett löv
Daniel: Lövet hälls med en välkskummad mjölk i en krämig espresso. Se till att espresson följer med till ytan när du häller, i slutet skakar man ut mjölken från sida till sida, lite som en pendel. Då får du ett snyggt löv! Kör hårt!

Monika: Bör man dricka espresso om man har känslig mage?
Daniel: Ja, faktum är att espresso är mildare för magen än annat kaffe. Det beror på att det inte finns några garvsyror och betydligt mindre ammoniosyror i espresso.

Peter: vilken typ av mjölk tycker du framhäver smakerna bäst i en presskanna?
Daniel: Det beror lite på vilket kaffe du använder. Fett är ju en smakbärare, men lättare mjölk kan ju släppa fram fruktiga toner. Prova med ditt favoritkaffe.

Tobbe: Hej Daniel. Min superblandning på kaffe är dubbel espresso med lika mycket färdigskummad baristamjölk. Finns det ett namn på denna?
Daniel: Ja, det kan vara Half ´n half. Eller en dubbel Cortado. Låter gott!

Mats: Vad rekommenderar du för bönner?
Daniel: Det varierar från säsong till säsong. Just nu är jag fascinerad av afrikanska kaffen. De har en härlig komplexitet och bra frukt/bär karaktär. Prova en etiopisk yirgacheffe eller en Rwanda.

Emil: Hej Daniel har du några bra knep när det gäller att brygga i en presokanna.. Hur många gram kaffe i förhållande till vatten passar bra?
Daniel: Ett bra mått är 50-60 gram till en liter vatten. Grovmalet kaffe, låt stå 3-4 minuter. Där tror jag du hittar bra smaker!

Jocke: Grattis Daniel! Jag har en ok maskin & kvarn. Var kan man få personlig hjälp/gå kurs för att lära sig optimera, dvs få ut det bästa av den hårdvara man köpt?
Daniel: Börja med din maskinleverantör, de kanske har en gratis genomgång. Annars så finns det många duktiga baristor som håller kurser för privatpersoner via skolor eller på begäran.