Vår kräsna barnpanel blindprovar Apotekarnes, Nygårda och ICA- påskmust. Dessutom smyger vi med en julmust för att kolla om det är någon skillnad! Under jul -och påsk bryter stora must-nojan ut.
Vi dricker runt 40 miljoner liter must om året . 31 miljoner är julmust , resten 9 miljoner, är Påskmust.
Men vilken är bäst? Panelen kommer att fatta sitt ödesdigra beslut här och nu.
Julmusten lanserades 1910 som ett alternativ till öl. Den mörka färgen , malt och humletonerna, den generösa sötman och skummet, föll svenska folket på läppen.

Påsknubbar:

Påskbordets delikatesser kräver en liten nubbe (och en öl ).
Då lutar smaklökarna åt vår svenska akvavitskatt destillerad under
Reimersholm.
Men den är såld till Finland och dess statliga "Vin & Sprit"
som heter Altia.
Det betyder inte att alla de gamla favoritnubbarna fösvinner.
Reimersholms kryddmästare Jonas Oland ingick i köpet och fortsätter krydda de svenska klassikerna i Finland. De flesta finns kvar. Men en del har gått till historien.
I stället dyker det upp små privata destillerier som försöker skapa nya traditioner, som:

86705 Gripsholm Vodka 37,5 % ,Gripsholm Destilleri , Åkers Styckebruk 70 cl. 286:- ( 3 )
Ekologisk, ofiltrerad ,vetebulle ,mjuk sädessmak med sötma.
Gjord på ekologiskt odlad råg och vete sedan 1580. Åkers Styckebruk tillverkade kanoner men också brännvin för bönderna runt Mälaren. Fick privilegie av Gustav III 1780 och blev sveriges största destilleri som producerade 1 milj liter om året.
Till: sillar och charkuterier.

148 Reimersholms Rånäs Brännvin 38 % 50 cl. 193:- (4)
Rånäs Bruk i Uppland. (första julsnapsen 1994 ). Pomerans,örtigt kryddig balanserad.
Till: ärtsoppa med fläsk och senap. Perfekt till påskens choklad godis!

81378 Grisslehamns Brennvin 37% Norrtelje Brenneri 50 cl. 390:-
( 2 )

Örtig ,aromatisk ,kryddad med , Roslagsbäret ,Havtorn, kanel och mynta.
Överkryddad smakbomb. Kaneldominerad. Bäst före?

6 Östgöta Sädes Brännvin , 40 % Reimersholms snapskrydderi 50cl
193:- (4)
Maltdestiilerat i whiskypanna, honungssötma och fat.
Originalet från Erik Rhenbergs värdshus 1864 i Söderköping.
Till: sill och potatis. Husmanskost, frukt och mandelchoklad.

Glad Påsk !
Bengt Frithiofsson