Den senaste tiden har två nyheter där hundar spelat huvudrollen spritt sig som löpeld i svenska medier. I ena fallet sköt polisen ihjäl två hundar som de hävdar hade uppträtt aggressivt när polisen närmat sig för att försöka rädda deras husses liv. I andra fallet var det en hund som attackerade och bet en sexårig pojke i Göteborg. Ägaren försvann därefter från platsen.

Hur ska man ta sig an en hund som uppträder aggressivt?

Veterinären Christophe Bujon berättar att man alltid bör tänka på att hundar är flockdjur och rovdjur, något som styr deras instinkter. Därför måste hundägaren vara en tydlig flockledare. Om man inte är det så tar hunden över, för enligt flockens regler så måste någon leda.

 - Hos vissa hundraser ligger rovdjursinstinkten långt bak, men den finns där. Om hunden möter någon som springer, flaxar och skriker så kan rovdjursinstinkten tändas. I fallet med den sexåriga pojken så vet vi inte vad som hänt exakt, men det kan tänkas att han närmat sig hunden på ett sätt som hunden uppfattade som hotfullt. Instinkten är då att försvara sig.

Christophe Bujon fortsätter med att understryka att ansvaret alltid är ägarens.

 - Vi har strikt hundägaransvar i Sverige. Detta innebär att ägaren är noga ansvarig för allt som hunden gör - även om du inte är med när det inträffar. Även om du så är i Spanien och har hundvakt, så är ansvaret ditt. Detta bör man som hundägare alltså utgå ifrån när man möter andra hundar, människor eller barn.

Christophe Bujon rekommenderar att alla hundägare deltar i valpkurser och går med i brukshundsklubbar – oavsett om man är van hundägare eller ej. Dels lär man sig ledarskap, dels tycker hunden att det är roligt.

 - Många hundägare är duktiga på att ta ansvar, men det finns vissa som tycker att hunden ska få leva sitt liv och vara fria. Men man behöver inte vara dum bara för att man visar var gränserna går. Om man har bristande disciplin och ledarskap så kan hunden i värsta fall reagera fel, som i fallet med den sexåriga pojken.

Christophe Bujon svarar även på frågor hur man bemöter ägare till okopplade hundar, hur man blir av med sin hundrädsla och hur man bäst bemöter en uppjagad hund.


RELATERAT

Här går hunden till attack mot pojken

Fler rapporter om hundattacker

Hundexpert dömer ut polisens agerande

Polisen avlivade två kamphundar med över tjugo skott