För första gången sedan Novus opinion startade sina undersökningar 2006 kan man se att Centerpartiet hamnar under riksdagsspärren på fyra procent. Vad är det gjort att Centerpartiet tappar så många sympatier?

- Det mest akuta problemet handlar om avslöjanden som rört Annie Lööf i hennes roll som näringsminister.  Sedan en ganska lång tid tillbaka har man också haft problem med sin identitet. Folk vet inte vad Centern står för, säger Anders Pihlblad.

Vad står Centerpartiet för?

Börje Hörnlund håller med Anders Pihlblad och säger sig inte känna igen partiet som han arbetat för hela livet:

- I dag vet jag inte vad Centern står för. Det är inte roligt. Jag skulle vilja fortsätta jobba för dem, jag har gott om tid till det, men i dag är det tvärtom. Jag gillar inte det jag ser.


Alfred Askeljung hävdar dock att Centerpartiet visst har en tydlig inriktning:
- Vi för en politik för ökat egenvärde och för ökat självstyre och för egna människor. Varlfrihet i välfärden, sänkta skatter och så vidare. Det är klart att vi har ett kommunikativt problem inom rörelsen, men politiken är det alls inget fel på.

Centerpartiets stora problem

Det stora problemet för Centerpartiet, enligt Anders Pihlblad, är att man inte riktigt kan peka ut vilket parti det är.
- Det stora problemet är att när det gäller nästan alla andra partier så kan man plocka ut en fråga också ser man att det här är deras fråga. Centern vill vara ett miljöparti, man vill vara ett parti för företagare, men det är inte de frågorna man förknippar med centern, säger Anders Pihlblad.

Hur mår alliansen?

Centerpartiet är inte ensamma om att hamna under riksdagsspärren i undersökningen. De får sällskap av Kristdemokraterna. Frågan är hur alliansen egentligen mår?


- Alliansen som imorgon firar åtta års jubileum har klart problem. Man trampar lite vatten, det har varit lite si och så med nytänk. Men det är två år till nästa val och vi ska inte glömma hur det såg ut två år innan förra valet, säger Anders Pihlblad.