Västra Götaland är bland det kotätaste landskapen i Sverige, och därav även mycket råmjölk som är den första, extra proteinrika mjölk som kon producerar efter kalvningen. Av den har man sedan länge gjort kalvdans, det första receptet påträffades i en kokbok från 1682 och den har nu även blivit landskapsdessert i västra götaland. Grymt kan man tycka, att ta av kalvens mat men av den råmjölk som kon producerar äter kalven bara en tredjedel, resten är spill.

Det spillet var onödigt tyckte några familjer i Herrljunga och Kullings Kalvdans uppstod. Företaget består av familjen Vikingson på Kungegården,familjen Alfredsson på Fårekulla och familjen Blidstam på Kåragården, lantbrukare med mjölkproduktion i Herrljunga Kommun. Här bakar de kalvdans efter beställning med den kryddning som önskas, vanligast är kanel, vanilj men även lakrits är populärt. Köper du inte direkt på gården finns ett tjugotal återförsäljare runt om i närheten och de gästar ofta marknader och mässor med sin delikatess. Så länge det finns kalvar på gårdarna kommer det att dansas vidare på Kullings Kalvdans.