Madde: Hur ser en perfekt frukost ut, konkret alltså!
Susanne Gustafsson: Hej Madde,
Ja, en perfekt frukost kan se ut på flera sätt men det skulle kunna vara en gröttallrik, ett kokt ägg och en kopp grönt te. Behöver du mer energi så kan en fullkornssmörgås vara på plats...
Mvh Sussi

Miz: Är gojibär nyttiga?
Susanne Gustafsson: Hej! Gojibären är fulla av antioxidanter så på så sätt är de bra! Mvh Sussi

Henke: Gojibär är giftiga , när man läser om Bocktörne det svenska namnet på goji. Stämmer det??
Susanne Gustafsson: Ja, det stämmer Henke!
Mvh Sussi

Tord Berglund: Jag funderar på att skippa intaget av kolhydrater. VAD ANSER DU OM DETTA?
Susanne Gustafsson: Hej Tord,
Nej jag är inte för att ta bort kolhydrater men jag kan rekommendera dig att begränsa mängden så att du drar ner på dem. Många kolhydratrika livsmedel så som frukt, bär, grönsaker, rotfrukter är fulla av vitaminer, mineraler, fiber och antioxidanter som vi behöver. Mvh Sussi

Malin: God Morgon! Här kommer några frukostfrågor: Hur skulle du komponera en idealfrukost till en genomsnittlig man eller kvinna? Vad bör den innehålla? Varför är det så viktigt att äta frukost? Vad händer i kroppen när man äter frukost? Vad händer i kroppen när man inte äter frukost? Vad brukar du ge för tips till dina "patienter" kring frukost? (ex. nya vanor, förberedning av frukost, eller andra tips&trix) Tack på förhand/ Malin
Susanne Gustafsson: Hej Malin, det som är bra med frukost är att du får energi efter en nattfasta och väljer du att äta en bra frukost kan du hålla dig mätt fram till lunch och då äta en normal portion. Det som ofta händer när många skippar frukosten är att det blir en del onyttigheter under förmiddagen och sedan en alldeles för stor lunch. Jag kan rekommendera dig gröt med linfrön, eller andra frön, nötter, och bär samt ett ägg, om du är mer hungrig ta även en smörgås. Ett annat alternativ är att äta en tallrik yoghurt/fil och bär/frukt och lite frön och nötter.

Lycka till!
Mvh Sussi

malla: varför är det nyttigt med granatäpple
Susanne Gustafsson: Hej Malla,
Granatäpplet är full av fiber och har vi svårt att få i oss fiber under dagen kan det vara en bra hjälp. Mvh Sussi

Malin: Hej! vilka tips på mat har du vid viktuppgång?
Susanne Gustafsson: Hej Malin,
När man vill gå upp i vikt får man tänka på att aldrig hoppa över en måltid utan alltid vara noga med måltidsordningen. Se till att fylla lunch och middagstallriken till hälften med ris/potatis/pasta och häll gärna på 1- 2 tsk olja för att öka energinivån i maten. Nötter, frön, mandel, torkade frukter är bra mellanmål. Dryck mättar sämre så smoothie, milkshake och drickyoghurt kan vara bra mellanmål. Lycka till!
Mvh Sussi

Martin: Vad är bäst att äta före och efter träning?
Susanne Gustafsson: Hej Martin,
Det beror lite på vad du har för mål med din träning. Om du är ute efter en viktuppgång i muskler behöver du fylla på bra även innan träning. Ät gärna en måltid ca 4 timmar innan och ca 2 timmar innan fylla på med tex yoghurt/fil + ev fullkornssmörgås. Om du kommer att träna inom 24 timmar kan du behöva något snabbt efter träningen och då passar det bra med 2,5 dl mjölk och en banan. Annars går du hem och äter en måltid med protein och kolhydrater inom en timma och det räcker. Lycka till!
Mvh Sussi

Lea: I flera år har jag försökt att sluta äta chips och annat snacks, men jag trillar dit hela tiden. Har du något litet tips till mig som jag skulle kunna försöka med för att sluta småäta så mycket snacks?
Susanne Gustafsson: Hej Lea,
Det är svårt! Jag tycker du helt enkelt måste se till att inte köpa hem dessa snacks som kan trigga ditt sug! Se till att inte ha sånt hemma! Genom att äta med hjälp av en måltidsklocka kan du minska ditt sötsug. Försök att ät dina måltider vid samma tidpunkter varje dag, och när du då blir sugen så vet du om det snart är dags för mellanmål eller annan måltid. Då är det lättare att hålla sig ifrån snackset... Du ska försöka få en impulskontroll också, dvs när du blir sugen så fundera några minuter, ta då hellre en frukt och när du inväntat en stund så blir det också lättare att avstå!
Lycka till!
Mvh Sussi

Johanna: Enligt ngt nytt rön har jag hört att frysta grönsaker skulle vara bättre än färska. Dem syftade på att det skulle vara mer vitaminer etc, för att man fryser in dem direkt efter skörd. Stämmer det?
Susanne Gustafsson: Hej Johanna,
Det stämmer på några grönsaker, tex att det skulle finnas mer C-vitamin kvar. Men man kan inte säga att det är bättre utan man kan variera utan att vara orolig för att tappa vitaminer. Mvh Sussi

Janne: Vad anser du om LCHF?
Susanne Gustafsson: Hej Janne, se gärna svar ovan. Jag tycker inte att man ska utesluta kolhydrater eftersom de innehåller mycket av det vi behöver; vitaminer, mineraler, antioxidanter och fiber! Mvh Sussi

Lina: Hej, är det lägre GI i färskpressad juice än i pastöriserade/koncentrat juicer?
Susanne Gustafsson: Hej!
Ja, något lägre borde det kunna bli eftersom du kan få mer fruktkött i en färskpressad juice. Mvh Sussi

Mia: Jag behöver minska ca 40 kilo - tips på kost för att nå resultat?
Susanne Gustafsson: Hej Mia,
Ät frukost, lunch och middag samt 1-2 mellanmål som du äter när du vet att du blir hungrig eller sugen. Fyll halva lunch- och middagstallriken med grönsaker och rotfrukter, 25 % potatis/ris/pasta (gärna fullkorn) och 25 % kyckling, fisk, skaldjur, kött. Motionera varje dag och vardagsmotionera så mycket du bara kan. Lycka till!
Mvh Sussi

Carro: Hej! På BVC säger de att jag ska ge min 14mån lättmjölk isf standardmjölk. Varför? Jag har alltid hört att det är den röda mjölken som gäller för barn. Dessutom är det väl mer socker i lättmjölk? Jag ger hellre mitt barn fetare mjölk än mer socker. Vad är det som stämmer i detta? Ha en bra dag! //Carro
Susanne Gustafsson: Hej Carro,
Lättmjölken eller mellanmjölken rekommenderas för att den innehåller D-vitamin och mindre mättat fett. Det är inte mer socker i lättmjölken. Du kan använda mellanmjölk om det känns bättre. Ha en bra dag du med Carro!
Mvh Sussi

Louise: Hej Jag undrar om det verkligen är så farligt att äta efter kl 18:00 på kvällen? Vad rekommenderar du att jag äter om jag blir småhungrig då?
Susanne Gustafsson: Hej Louise,
Nej det är inte farligt att äta efter 18, men vi behöver däremot inte äta massor efter kl.20-21. Det du kan göra är ju att inplanera ett kvällsmål ca 19.30 för att undvika suget. Det skulle kunna vara lite yoghurt med frukt och nötter/frön. Eller en fullkornsskorpa, ett ägg och en kopp te. Lycka till!
Mvh Sussi

Sussy: Hej ! Jag är en 54 årig kvinna som har slutat äta kolhydrater, men jag gå inte ner i vikt. Äter 2 smörgåsar på morgonen, sedan kyckling /fisk och sallad till lunch/kvällsmat, samt mellanmål som nötter/frukt. har hållt på i 3 månader och ej gått ner något. Jag promenerar 30 min varje dag.
Susanne Gustafsson: Hej Sussy,
Jag tycker att du kan försöka lägga till lite kolhydrater till dina måltider, grönsaker/rotfrukter och tex lite potatis. välj gärna fullkornspasta, matkorn, fullkornsris. Du kanske kan öka längden på promenaderna till ca 45 min, vid några tillfällen per vecka. Lycka till!
Mvh Sussi

Marianne: Är det ett skämt när du svarar att gojibären är giftiga?
Susanne Gustafsson: Hej Marianne,
Oj, jag har inte svarat att de är giftiga. Absolut inte! De är fulla av antioxidanter som kan hålla oss friskare... Mvh Sussi

Anna-Karin: Varför är low carb high fat dieten populärare än tex viktväktarna? Handlar inte viktminskning bara om matematik då man äter färre kalorier så går man ner?
Susanne Gustafsson: Hej Anna-Karin,
Jag tror att low carb dieten blivit så populär för att det är enkelt att utesluta ett näringsämne, och vissa tycker att de håller sig mätta genom att äta mycket fett och protein. Du har rätt att det är "matematik" - mindre kalorier in och fler ut, dvs genom att man motionerar och rör på sig (som har så många fördelar så att det inte går att gå in på alla här). Man kan äta allt men inte alltid och i normala mängder.... Mvh Sussi

Mia: Är röda och grön linser nyttiga? hur ser det ut ut näringssynpunkt? brukar göra storkok på linssoppa och frysa in. Hur kan man göra den ännu nyttigare och är det idé att göra storkok och frysa in eller tappar den näring?
Susanne Gustafsson: Hej Mia,
Röda och gröna linser är jättebra! Mycket proteiner och mineraler! Jag tycker inte du behöver tänka på att göra de ännu nyttigare och det gör inget att du fryser in. Fortsätt gärna med dina storkok!
Lycka till!
Mvh Sussi

moderator: Hej! Det kommer väldigt många frågor, tack för det! Sussi svarar på så många hon hinner./Moderator

Håkan: Hej Sussi, Vi har en diskussion i familjen ang aspartam. Å ena sidan tycker en i familjen att det är bättre för barnen att dricka "light drycker" för att minska socker intaget. Å andra sidan tror den andra hälften att aspartam är farligt för barnen och det är bättre med vanligt socker i ex dricka/läsk. Vilket är att föredra light produkter med aspartam för att minska socker intaget eller vanlig socker i produken? Ha en bra dag, Håkan
Susanne Gustafsson: Hej Håkan,
Det är härligt med diskussioner! Jag kan inte rekommendera lightprodukter bara för att minska sockret utan då tycker jag att man ska begränsa intaget läsk eller saft istället. Välj alltså ett glas vanlig saft/läsk istället för 3 glas light... Ha en skön dag Ni också!
Mvh Sussi

Pertti: jag har börjat äta mer salt och efter detta mår jag bättre och har gott ner i vikt 5kilo - ni vill ju att vi skulle minska salt in tag men mitt fall är det annat så vad tycker du om detta ???
Susanne Gustafsson: Hej Pertti,
När det gäller att minska saltintaget så är det för att just natrium kan höja blodtrycket som in sin tur kan leda till hjärt och kärlsjukdomar. Har du normalt blodtryck och mår bra så kan du äta som du gör. grattis till viktnedgången! Mvh Sussi

Abdi Nuur: Hej Sussi fram för dig har jag räknad att det ligger mer än 6 bananer. jag hörd när jag var litet om man äter 6 banan dör man, så jag vill veta är det sänt? Om man inte dör av det vill jag veta vad kommer hända i kroppen? Mvh ABDI
Susanne Gustafsson: Hej Abdi,
Oj, nej man kan inte dö av att äta 6 bananer. Det kommer inte att hända något speciellt i kroppen heller, utan samma svar som du får vid en vanlig måltid. Mvh Sussi

Kicki: Hej.. Jag har tarmsjukdommen crohn..och är rekommenderad att inte äta mat med för mycket fibrer..eller för mycket kolhydrater. Kan du rekommendera en bra och nyttig kost som fungerar? Mvh Kicki
Susanne Gustafsson: hej Kicki,
Det svåra med bla crohn och andra magtarmsjukdomar är att rekommendera kost. Många lär sig själva vad som fungerar bra för dem och många mår lite bättre av att äta just lite mindre mängd fiber speciellt mer gasbildande sådana som bla lök och kål. Ta gärna kontakt med din dietist så att Ni tillsammans kan arbeta fram ett måltidsmönster och livsmedelsval som fungerar just för Dig! Lycka till! Mvh Sussi

Bob: Hej sussi jag har under många år tränat styrketräning och vet hur mycket proteinet betyder för muskeltillväxt och Kolhydrater lika så, men frågan är har kroppen svårare att ta upp protein ju äldre jag blir ? idag ligger jag på 200 gr prot dag.
Susanne Gustafsson: Hej Bob, Nej så ska det inte vara. Rekommendationerna som man ger till elitidrottare är ca 1,2-1,8 g protein per kg kroppsvikt. Och du ligger förmodligen t o m högre. Kroppen kan ju inte lagra protein så det finns ingen vinst med ett överintag. Du behöver därmed inte öka intaget.
Lycka till!
Mvh Suss

Andreas: Efter att jag har cyklat ett hårt pass på ca. 15 mil blir jag ganska utmattat och kan efter passet äta "vanlig" mat, sedan kan jag även äta mycket sött, så som marmeladmacka, godis, dricka söta drycker. Hur tar kroppen emot det söta? Jag har t.ex. inte märkt någon vikt uppgång och känner mig aldrig annars sötsugen.
Susanne Gustafsson: Hej Andreas,
Du har under passet gjort av med mycket energi så din kropp kommer att förbränna det du stoppar i dig. Direkt efter passet tar kroppen upp snabbt socker bra och lagrar upp energi i musklerna (som du tömt). Du har en bra förbränning så det är bara att köra på.
Lycka till!
Mvh Sussi

Marika: Hej. Vad är minimum antal kalorier man bör få i sig per dag för att gå ned i vikt?
Susanne Gustafsson: Hej Marika,
Det är svårt att säga men en del av vår energiförbrukning är vilometabolismen som står för ca 60-70 % och den ligger på ca 1300-1500 kcal för en kvinna lite beroende på vikt och längd. Vilometabolismen är den energi som går åt för att kroppen bara ska vara, för att inre organen ska fungera osv Sedan lägger man på för aktivitet så jag tycker inte att man ska ligga under 1600 kcal per dag. Då är det bättre att röra på sig mer!! Mvh Sussi

Helena: Jag vill gärna gå ner i vikt och tränar och äter riktigt. Men jag kan inte se någon större skillnad på vågen eller på måttbandet. Men alla runt omkring mig frågar "hur mycket har du gått ner i vikt?" Jag har hållt på i ca 2-3 veckor. När kan jag komma till att se något på vågen och måttbandet?
Susanne Gustafsson: Hej Helena,
Ofta är det måttbandet som kan visa resultat i början speciellt när man börjar träna. När vi börjar träna kommer musklerna och då märks inget på vågen.Du borde märka av viktnedgången snart och det är bra att ta det lungt och långsamt eftersom det ofta är lättare att hålla nedgången om det går sakta. Du kan också öka intensiteten i träningen för att kicka igång viktnedgången. Lycka till!
Mvh Sussi

Alice: Hej! Om man vill förbättra sin kondition, finns det något man bör tänka på när det gäller maten?
Susanne Gustafsson: Hej Alice,
När du vill förbättra din kondition så är det viktigt att du får i dig bra med energi så att du orkar öka intensiteten i din träning. Intervallträning är ju ett väldigt bra sätt för att öka konditionen och det kräver att du äter rätt mängd energi. Du får testa dig fram hur mycket du behöver av samtliga näringsämnen; kolhydrater, fett och protein. Lycka till!
Mvh Sussi

Anneli: Vad ska jag har på gröten när jag inte gillar mjölk? Mvh Anneli
Susanne Gustafsson: Hej Anneli,
Du kan äta gröten utan mjölk så klart. Men vissa tycker att det är gott med yoghurt till sin gröt och andra filmjölk. Du kanske kan prova med yoghurt eller fil.. Mvh Sussi

Tore: Varför svarade du inte på frågan om tillsatta fiber i ljusa osc halvmörka bröd. Du började inslaget med att särskilja på fiber och fullkorn och sedan svarade du att isället för ljusa bröd med fiber är det bättre mede fullkorn. Dessutm är det så att dessa bröd med tilssatta fiber oftast har mindre kolhyrater i sig (runt 40 mot 60-70) För vår dotter som är diabetiker så är ju dessa bröd väldigt bra eller? Svara gärna i rutan så alla för höra svaret på frågan som du inte svarade på.
Susanne Gustafsson: Hej Tore,
Jag får be ursäkt för att jag inte svarade fullständigt! Det går tyvärr lite fort i rutan och jag ska försöka svara på frågan om tillfälle ges. Det är helt rätt att det är bra med mer fibrer i brödet för er dotter med diabetes men fullkorn i brödet bör också påverka blodsockret åt rätt håll. Tack för din kommentar!
Mvh Sussi

Nina: Vilken gröt är bäst till små barn?
Susanne Gustafsson: Hej Nina,
Det beror lite på hur små barnen är. Fördelen med barngröt du kan köpa är att de innehåller samtliga näringsämen. Om du tillagar egen gröt måste man tänka till lite extra för att få med samtliga näringsämnen. Pureérna med tex extra tillsatt järn kan var ett hjälpmedel för att komplettera gröten. Mvh Sussi

Folke Lind: OBS! Det är farligt att bada direkt efter maten! Det är ingen myt! Man kan få hjärtsvikt och lungödem av för mycket blod efter att ha druckit mycket vätska under en måltid. Den s.k. immersionseffekten när vattnet trycker upp blodet från benen in i "centrala cirkulationen" gör att belastningen på hjärtat ytterligare ökar! Kroppen reagerar genom att öka urinproduktionen för att bli av med blodvolym. Vetenskapligt kallas fenomenet "cold water pulmonary swimmers edema". Folke Lind Dykläkare , Karolinska universitetssjukhuset
Susanne Gustafsson: Hej Folke,
Jag ber om ursäkt för mitt svar och ska se om det ges ett utrymme att svara i rutan. Jag uttryckte mig kanske felaktigt och tänkte snarare på de små snacksen som äts på badplatsen och sedan småplaskar man lite. Tack för din kommentar!
Mvh Sussi

Johan: Jag hörde en läkare i radio som sa att antioxidanter inte var bra. Han sa bland annat att när man tränar så oxiderar man omvandlar syre till koldioxid Jag tror han var professor inom området kost. Vad säger du om det?
Susanne Gustafsson: Hej Johan,
Det forskas en del om antioxidanter och träning och ev negativa effekter. Man har sett att om man äter antioxidanter i form av tillskott så kan det lätt bli för mycket och då även få en negativ effekt på träningen. Den effekten ska man dock inte få genom antioxidanterna i maten vi äter. Mvh Sussi

K M larsson: Jag kokar havregrynsgröt med bananer och äpplen och dricker ett glas juice. är det ett bra morgonmål? Maria 80år
Susanne Gustafsson: Hej Maria,
Härligt att få en fråga från dig! Din frukost fungerar jättebra! Mvh Sussi

Tina: Har du bra tips på mellanmål, förutom frukt? Jag har fått idétorka.
Susanne Gustafsson: Hej Tina,
Bra tips på mellanmål är tex nötter, mandel, yoghurt, keso, avokado, smörgås, skorpa. Lycka till!
Mvh Sussi

Camilla: Den där kommentaren om "ejenklien" lät ju inte så trevlig, men faktum är att det ÄR störande och att det tar fokus från det kloka och viktiga som Du faktiskt säger. Kram!
Susanne Gustafsson: Hej Camilla,
Jag ska försöka artikulera bättre! Självklart tråkigt om det stör och tar bort fokus från det viktiga! Tack för din kommentar Camilla!
Mvh Sussi

Anna: Vad ska man välja för smör på smörgåsen? Visst är det så att man ska akta sig för det mättade fettet? Har alltid hört att använd riktigt smör och inte en massa lättprodukter men är det inte en massa mättat fett i smör? Själv använder jag becel på smörgåsen och steker i olja. Är det ok???
Susanne Gustafsson: Hej Anna,
När man gör undersökningar på hur vi äter i Sverige så visar det att vi äter för mycket mättat fett. Och därför rekommenderar man också att vi ska dra ner på det mättade fettet. Om du stryker på ett tunnt lager smör på smörgåsen och sedan använder olja i matlagning och har en bra kombination av fetter överlag så behöver man inte oroa sig. Mättat fett är inte livsfarligt men vi måste också då se till att också äta av det fleromättade och enkelomättade fetterna. Dina val är toppen!
Mvh Sussi

Uffe i Skara: Hej! Jag har under 3-4 veckor nu ätit lchf kost och har inte haft någon märkbar viktminskning men det jag blir är mycket tröttare, är detta en känd symtom när man äter sådan här sammansatt mat med mycket fett och minimalt med kolhydrater. En posetiv sak är att man inte blir lika tung i magen som när man stoppar i sig potatis, pasta eller ris till.
Susanne Gustafsson: Hej Uffe,
Vissa går ner i vikt av lchf och andra gör det inte. Ett symtom av lchf kan vara att man blir trött och inte orkar lika mycket som innan, det stämmer. Prova med att tillsätta kolhydrater igen men välj mindre portioner så att du slipper känna dig "tung" i magen. Lycka till!
Mvh Sussi

Dani: Hej, jag undrar vad du rekommenderar för att komma i form snabbt efter en förlossning? tack.
Susanne Gustafsson:Hej Dani,

Det är bra om du inte har för bråttom med att komma i form efter en förlossning. När man ammar, om du gör det så är det viktigt att du inte äter för lite. Du har ett extra behov på ca 500 kcal när du ammar så du bör inte banta. Om viktnegången kommer lite långsamt så är det ingen fara men låt det ta lite tid! Långa promenader är bra, samt försök hitta din "core-muskulatur" (den inre) genom tex boll träning. Lycka till!
Mvh Sussi

Ida: Hejsa’n! Vi har en tio månaders kille. Vi funderar på vad man skall ge honom för bröd och ris?
Susanne Gustafsson: Hej Ida,
Barn och speciellt små barn bör inte få i sig för mycket fiber eftersom det kan bli för mycket för deras magar och dessutom ta plats av den energi de behöver. Ni kan ge Er tio månaders kille vanligt ris och variera vitt bröd med lite mörkare men inget grovt bröd med hela korn osv. Lycka till!
Mvh Sussi

moderator: Nu avslutar vi chatten. Tack för alla frågor ni har skickat in. Ha en härlig söndag!/Moderator

lena: om man behöver hjälp med en överviktig tonåring som trots att det inte finns "godis, dricka mm hemma kommer över detta genom peng kompisar mm vad kan man göra finns det något vettigt träningsläger i sverige ???? HJÄLP en orolig mamma
Susanne Gustafsson: Hej Lena,
Jag förstår din oro! Det jag kan rekommendera är att du tar kontakt med läkare och dietist som har vetskapen om bla träningsläger, viktgrupper mm Du kan även söka på nätet men kontakta Er läkare som kan se till att ni kan får informationen ni behöver.
Lycka till!
Mvh Sussi

Lena: Hej, Jag har alltid haft en bullmage och mycket underhudsfett på överkroppen som varit mitt stora problem i hela mitt liv. Mitt BMI är på ca 20 så jag kan inte gå med i viktväktarna utan får handskas med mina fett depåer själv. Några saker jag undrar; 1. Jag äter 2 fibersmörgåsar med bregott och 17% ost på varje morgon och kväll. På morgonen med te och på kvällen med havrevälling. Är detta dåligt? och i så fall kan du rekommendera något annat till de målen som är lätt att göra? 2, Åt tidigare några chokladbitar varje dag efter kvällsmaten men slutade sen fyra månader tillbaks. Har dock inte minskat något gällande vikt el. underhudsfett. Tvärtom känns det som jag gått upp i vikt trots att jag försöker äta mer typ GI mat med mindre kolhydrater. Vad tror du detta beror på? 3. Vad är bäst att äta för att man ska minska sitt underhudsfett? Tackar på förhand Mvh Lena
Susanne Gustafsson: Hej Lena,
Tyvärr så har vi depåer av fett som vi inte kan bestämma över. Vissa har mer på magen och andra på rumpan. Jag tycker att det låter som om du äter bra och kan tänka mig att det mer är träningen som kan hjälpa dig! Det man ofta får räkna med är att man också blir smalare på andra delar av kroppen även om man inte vill det. Kombinera gärna styrketräning med konditionsträning för max effekt från träningen. Du behöver med tanke på ditt BMI inte gå ner i vikt så försök att behålla vikten med hjälp av styrketräning. Lycka till!
Mvh Sussi

Johanna: Hej! Jag tycker att det är svårt att välja bröd. Man köper bröd som ser nyttigt ut med frön o fibrer, men sen när man läser på innehållet så är det inte så nyttigt ändå! Vad ska man tänka på om man vill köpa nyttigt bra bröd? Eller ska man hålla sig till knäckebröd kanske? Ha en skön söndag Mvh Johanna
Susanne Gustafsson: Hej Johanna,
Välj gärna bröd med mycket fiber, och hela frön och korn. Gärna osötat, och som du måste tugga ordentligt för att kunna svälja. Genom att välja bröd med nyckelhål så får du bröd med en bra mängd fullkorn. Ha en skön söndag du med! Mvh Sussi

guss: är det någon skillnad om man kokar gröten eller om man lagar till den i micron med tanke på näringsämnen
Susanne Gustafsson: Hej Guss,
Nej det spelar ingen roll!
Mvh Sussi

Elisabet: Jag har hört att nötter inte är så nyttigt. Finns det nyttigare nötter än andra ? Äter det ibland som lite mellanmål. Då oftast nöt mix.
Susanne Gustafsson: Hej Anna,
Man kan säga att det onyttiga i nötter är att de är så goda så att det blir lätt för mycket energi in. Välj osaltade nötter som mellanmål och du kan absolut blanda nötter och mandel. Mvh Sussi

Susanne Gustafsson: Hej alla och tack så mycket för alla frågor! Det är så roligt att få alla dessa frågor och det gör också att jag inte hinner svara! Ha en underbar söndag! Bästa hälsningar Sussi Gustafsson