charlotte: Hej, När jag var tonåring,(är över 40nu) drömde jag ofta att jag blev jagad. Jag lyckades alltid komma undan genom att flyga iväg. Betyder det något?
Robert Nilsson: Hej Charlotte! Det är en rätt vanlig dröm i tonåren och handlar ofta om att man känner en mental stress på något sätt. Ditt sätt att undkomma detta var att "fly" från det. Inte alltid en bra lösning, men kanske den enda lösningen som livet såg ut då.

Helena: Hej! Drömmer återkommande att djur som tex katter, möss och råtter biter sig fast i mig och inte släpper taget. Jag får slita dem ifrån mig. Vad kan det betyda.
Robert Nilsson: Hej Helena! Här är frågan lite hur du ser på dessa djur. Vad tänker du på, när du ser dessa? Ofta kan det handla om att någon eller något i din närhet "skadar dig". Vem eller vad det kan vara, är det bara du som kan känna in...

Rasmus: Min flickvän, drömmer väldigt ofta mardrömmar. Det kan varierar mellan 3 mardrömmar per natt 5 dagar i veckan till 2 mardrömmar per vecka. Men det är väldigt mycket. Vad kan det bero på och vad kan hon göra för att förebygga detta?
Robert Nilsson: Hej Rasmus! Vad fint att du visar sån omsorg om din flickvän! Om det är så många drömmar som besvärar henne, skulle jag absolut kontaka en duktig Drömterapeut för att se på vad drömmarna egentligen handlar om. Titta gärna in på sidan www.dromcentrum.se där det finns en lista på Drömterapeuter i hela Sverige. Lycka till!

Erika: Går det att få en drömfri natt?
Robert Nilsson: Ja. Men det är inte att rekommendera. Drömmarna behövs för att balasera upp oss och är viktiga för vårt välmåeende!

Emma: Jag drömmer ibland att jag försöker springa men har liksom ingen kraft i benen jag kommer ingen vart, jag vill springa fort men det går inte.
Robert Nilsson: Hej Emma! Det låter som en dröm som varnar dig för att du behöver samla ork och kraft. Se till att vila också, så ska du se att du får tillbaka din styrka att "springa vidare i Livet".

Helena: Jag drömmer fortfarande att jag blir jagad. Ibland kommer jag också undan genom att flyga, men ofta springa och klättra. Jag är 30 nu. Handlar det om mental stress oavsett ålder?
Robert Nilsson: Det låter som att någon/något jagar dig i vardagen. Det kan vara andra personers värderingar, eller dina egna tankar om dig själv. I längden kan detta bli jobbigt, så det kan vara bra att försöka komma fram till vad det egentligen är som du flyr ifrån i ditt vakna liv. En drömterapeut eller att delta i en Drömgrupp, kan ge dig värdefull information. (Även drömgrupper går att finna på www.dromcentrum.se)

evy: hej hej! jag drömmer väldigt sällan, eller vad ja kommer ihåg, men väldigt ofta drömmer jag om att jag tappar mina tänder, vad betyder det?? tack/ e
Robert Nilsson: Hej Evy! Som vi pratade om i programmet, så handlar detta ofta om att man inte satt gränser, inte sagt ifrån, vid något tillfälle dagen innan. Kanske är det dags att sätta lite gränser och tänka på vad som är bäst för DIG? Lycka till...!

Sister Moonshine: Hej Robert! Har en dröm som återkommer, alltid något att lär en? Och slutar man att drömma den drömmen när man tagit lärdom?
Robert Nilsson: För att svara enkelt; Ja. :-)

omar: jag och min syster hade samma mardrömm framförallt när vi var yngre: Vi blev jagade av ett ENORMT klot. vad betyder det och att vi hade samma dröm??
Robert Nilsson: Här är frågan lite vad klotet står för, vad den har för egenskaper för just DIG/er. Rent generellt så handlar det ofta om en sor kraft, jämför t.ex. med jordklotet. Att syskon eller personer i samma familj drömmar samma drömmar, är inte ovanligt. Det hänger samman med flera saker, inte minst att man ofta delar dagens upplevelser, men också att man har samma typ av "energier". Spännande att utforska och leka med!

Marie: Hej. Jag drömmer ofta att jag kör bil och när jag ska stanna funkar inte bromsarna. vad står det för?
Robert Nilsson: Hej Marie! Det är en rätt vanlig dröm och handlar ofta om att det går "för snabbt" i Livet för tillfället. Försök att "bromsa" lite i din vardag, så kommer säkert drömmarna också att försvinna...

Camilla: Hej, jag drömmer ofta om hus, i olika former och platser, det är ofta i behov av renovring, vad betyder det?
Robert Nilsson: Hej Camilla! Om man ser ett hus i sin dröm, handlar det ofta om hur man ser på sig själv. Är du, eller din fysiska kropp, kanske i behov av lite extra omvårdnad och omsorg en stund?

Petra: morron ! Drömmer varje natt och kommer ihåg det mestaväldigt tydligt, dessvärre, eftersom jag upplever att jag redan ex arbetat, strykit, städat, ja, i stort sett gjort så mycket att jag é helt slut när jag vaknar ?
Robert Nilsson: Hej Petra! Är det så att du har väldigt högt tempo i Livet just nu? Din dröm låter som en stressdröm, som speglar ditt vakna liv. Kan du kanske få lite avlastning på alla vardagens sysselsättningar av någon?

Margaretha: Jag har återkommande drömmar om stup som jag skall ta mig igenom och stora vattenforsar, vågor. Vaknar ofta kallsvettig.
Robert Nilsson: (Just nu är det över 100 frågor som ligger och väntar på svar! Så att ni vet, om ni inte får svar på er drömmar...) Hej Margaretha! Vatten står ofta för känslor i drömmar. Du har både vågor och stora forsar och frågan är om det just nu i ditt liv är vädligt mycket känslor som "svallar" i dig? Försök gärna komma fram till vilken känsla som är mest framträdande i ditt vakna liv, och se om du kan acceptera den, så kommer säkert också drömmarna att ändra sig...

Sister Moonshine: Hej Robert! Kan man lösa sina problem genom att drömma? Och hur bär man sig åt?
Robert Nilsson: Absolut! Drömmarna är din privata coach som varje natt jobbar för att tipsa dig om vad du kan göra för att må ännu bättre! Om det är ett specifikt problem som du vill ha råd om, kan det vara bra att skriva detta på ett papper och ha detta i huvdet innan insomnandet. Chansen att det är detta som du sedan kommer att drömma om, är stor! Einstein använder t.ex. denna teknik för att lösa problem!

Hanna: Hej, I mina drömmar förekommer sällan min sambo men däremot ofta andra män jag tidigare mött i mitt liv, som jag inte har någon kontakt med nu. Varför drömmer jag om dom och inte om min sambo som jag delar livet med?
Robert Nilsson: Du har svarat lite själv på din fråga. Din sambo HAR du ju redan i ditt liv. De andra männen finns inte längre kvar i det fysiska, men dina upplevelser och känslor på olika sätt, finns för alltid lagrade i dig. Här kan du fundera på vad dessa f.d. män har för utmärkande egenskaper och det är någon av dessa EGENSKAPER (inte männen) som du saknar i ditt Liv idag?

Roger.J: Vad betyder det om man drömmer att man blir attackerad av getingar.
Robert Nilsson: Hej Roger! Getingar är ofta en symbol för "besvärande" känslor/tankar. Att du har något som kan skada dig, eller att du känner dig attackerad...

Safija: Jag drömmer ofta att jag har glömt mitt hemtel, nummer och kan inte nå min make.
Robert Nilsson: Det är en fin dröm och handlar troligtvis om kommunikation. Vad symboliserar din make för dig? Kärlek? I så fall kan det t.ex. vara så att du behöver bättre kontakt med Kärleken, just nu. (Det behöver alltså nödvändigtvis behöva betyda mer kontakt med din man...)

Ella: Drömmer om "fruktansvärda" varelser som vill skada mig, ..jag klarar mig alltid! vad betyder detta?
Robert Nilsson: Hej Ella! Det låter som en jobbig dröm. Kan det vara så att du har vissa tankar som kan skada dig? Det kan vara bra att försöka komma fram till vad denna dröm handlar om, för att få mer frid och stillhet i dig. Som jag tipsat om tidigare, kan det vara bra att titta in på www.dromcentrum.se där du kan få kontakt med andra drömintresserade svenskar.

Fia: Godmorgon Robert! Kan man försöka styra sina drömmar?? Jag har provat, men det gick INTE :( Vad göra?
Robert Nilsson: Godmorgon Fia! Det handlar om att öva, öva och öva. Som med allt här i Livet egentligen. Oavsett om det är att cykla, dansa eller styra sina drömmar. Det finns lite övningar som man kan göra, för att öva detta. T.ex. genom att under dagen, när du är vaken, göra något som att försöka köra handen genom väggen. (Ta det lugnt med knogarna bara). Gör du detta flera gånger under dagen, kommer du också att göra det när du drömmar, men med skillnaden att det helt plötsligt GÅR att få handen genom väggen. Då vet du att du drömmer, och nästa utmaning blir så att inte vakna av iver och glädje... :-)

Safija: Hej , Robert, kan det vi drömmer förutse vår framtid?
Robert Nilsson: Kort svar igen; Ja! Som vi ser det, är dock inte framtiden helt utstakad. Men du kan, i dina drömmar, se vad som ÄR PÅ VÄG att ske i framtiden. Och det kan vara nog så spännande.... :-)

Robyn: hej Robert ! :-) Jag drömmer ofta sanndrömmar kan det tyda på något?
Robert Nilsson: Hej Robyn. Det tyder i första hand på att du är en person som har lätt att få sanndrömmar. En del har det, andra drömmer aldrig det. Det är inte "rätt eller fel", "bättre eller sämre" utan bara att vi har olika förmågor. Och du har denna "gåva"... :-)

Ida: Hej! drömmer väldigt ofta att min sambo är otrogen och att han lämnar mig för någon annan. Det är olika personer varje gång.Vad kan detta betyda?
Robert Nilsson: Hej Ida! Det kan dels vara en oro som bearbetas i dig, men det kan också vara att du är otrogen mot DIG SJÄLV. Inte fysiskt, för det är ju svårt, men väl på så sätt att du inte följer ditt hjärta, det som är viktigt för dig i Livet...

Hedda: Hej Jag drömmer ofta att jag tappar bort min nyckel/nycklar. Undrar vad skulle det betyda? Hälsningar!
Robert Nilsson: Nycklar är ofta en "dörröppnade". Något som behövs för att komma vidare, in. Det är också en symbol för din privata sfär... har du tappat något av detta på senate tiden?

Carine: Hej Robert, Vad har du för utbildning och hur kan man tyda drömmar?
Robert Nilsson: Jag gick en utbildning till Diplomerad Drömterapeut under 1.5 år. Det är studier, specialarbeten och ett visst antal timmar som man ska ta emot terapi. Ett bra sätt att tyda drömmar, är att delta i en Drömcirkel. De finns över hela Sverige, kanske nånstans i närheten där du bor? Titta gärna på Kalendariumet på ww.dromcentrum.se så kanske du kan hitta något som känns rätt...

Lisa: Hej!! Är det möjligt att man kan få ogasm i sömnen?!?!?! Eller e d bara en dröm irkänsla????
Robert Nilsson: Hej Lisa. Det är absolut möjligt. För din hjärna så är det ingen skillnad om du upplever bilder i huvudet genom drömmar eller genom vakna livet. Därför reagerar kroppen på samma sätt som om det vore verkligt, både när man blir kallsvettig för att man är rädd, eller får orgasm genom en sån dröm...

Eivor: Hej Robert! Drömmer ofta att jag är i ett hus med många olika rum/dörrar och jag hittar inte dit jag ska. Vet inte vart det är jag ska men jag känner mig, vilse och orolig??
Robert Nilsson: Hej Eivor. Att vara i ett hus och upptäcka rum, är ofta att man utforskar nya delar av dig själv. Att du i detta läge känner dig orolig, tyder kanske lite på att du inte riktigt vet vart du ska här i Livet!?

inger: Godmorgon , har under senaste åren ofta drömt att jag ska resa med flyg, men kommer alltid för sent och missar flyget.
Robert Nilsson: Det låter som en stressdröm, Inger. Jag känner igen den från mitt eget liv, det var anledningen till att jag började tyda drömmar en gång i tiden. Är det så att du inte riktigt hinner med det som är VIKTIGT i livet? Kanske är det ett råd från drömmarna, att prioritera om lite i ditt Liv?

Liv: Varför kan man ibland inte komma ihåg sina drömmar även om man verkligen försöker och andra gånger så är de så klara så man vet inte om det är dröm eller verklighet? /Liv
Robert Nilsson: Drömmarna har lite olika styrka. Ofta kommer man ihåg de som är mest betydelsefulla och vikiga. Och kommer man INTE ihåg en viktig dröm, så kommer den tillbaka igen, och igen, och igen, tills du hörsammar budskapet.

Ronny: Hej! Vad menas när man faller från höga höjder? hälsn Ronny
Robert Nilsson: Det handlar ofta om att man, dagen innan, upplever att man "tappar fortfästet" lite. Kanske har något hänt, där du känner att du inte har riktig kontroll...?

Sara: Hej! Jag drömmer ofta om att mitt spädbarn råkar illa ut och dör. Det är väldigt obehagligt och väldigt verkligt. Vad betyder detta?
Robert Nilsson: Hej Sara! Detta kan dels vara en oro i dig som processas, men också ett tecken på att du kanske ska ta lite bättre hand om ditt EGET "inre barn". Vi har ju alla tidigare åldrar inom oss, eftersom vi upplevt det och detta kan vara ett tips till dig, från dig, att även tillåta dig att vara "liten" ibland, och fri från ansvar och "måsten". Om så bara för några timmar...

Robyn: varför pratar man pratar man i sömnen? Mvh // Robyn
Robert Nilsson: När man sover, så stängs de stora muskelgrupperna av, för att kroppen inte ska ligga och rycka och ha sig i drömmarna. Dock fungerar inte detta till 100% i alla situationer, och för alla människor. Vid starka drömmar kan man därför prata, eller t.om. gå, i sömnen...

Inger: Drömmer något obehagligt , vaknar flera gånger mellan kl.2 och 4 och har ont i en kroppsdel, hur kan det upphöra?
Robert Nilsson: Hej Inger. Du skriver inte vad du drömmer eller vilken kroppsdel det är som smärtar. Men om du varit hos en läkare, och fysiska saker är uteslutna, skulle jag råda dig att titta närmare på drömmarna för att se vad de vill säga dig. De har ett budskap till dig (och för att vara helt ärlig är det ju DU som har ett buskap till DIG) och när du hörsammar detta, kan det också innebära att drömmarna försvinner...

Nettan: Om jag drömmer att jag mördar mitt ex och mår fruktansvärt bra av att lyckas vad betyder det då?
Robert Nilsson: Hej Nettan! Frågan är om du känner ett "hat" mot ditt ex idag? I så fall kan det handla om att du uttrycker denna händelse och känsla i drömmen (vilket ju är väldigt mycket bättre än att ta den till verkligheten). Men jag skulle också vilja be dig och tänka på vad ditt ex symboliserar för dig? Är det en genskap som han besitter (bra eller dålig) som du inte vill kännas vid att även DU har lite av i dig? Bara du vet om det är nån sanning i detta. Lycka till!

Jessica: Hejsan! Jag undrar vad det betyder om jag återkommande drömmer om att jag åker hiss som inte stannar på någon våning, utan mitt emellan två våningar. Ofta drömmer jag också att hissen antingen rusar uppåt, eller så faller den rakt ner i en väldig hastighet. Vad betyder det här? Tack på förhand!
Robert Nilsson: Hej Jessica! Att åka hiss är ofta en symbol för att man "åker upp och ned" i känslorna. Är det så att det just nu känner dig lite "ostadig" i ditt känsloliv?

Katarina: Jag har ofta mardrömmar och dom infaller alltid precis när jag somnat in, har sovit typ 5 minuter. Somnar sen om, vaknar strax igen av en ny mardröm. Vad beror detta på?
Robert Nilsson: Det låter som att du kan ha en viss oro i din kropp? Om du vill titta närmarare på någon av dessa drömmar, kan en Drömgrupp vara en bra och billig start att komma igång med tolkningarna. En enkel och grundläggande kurs i drömtyding, kan också vara ett förslag. På min hemsida, www.orkanensoga.se kan du också läsa en hel del om drömmar (Under "Mer att läsa"). Och som sista tips, kan vara att låna en bra bok på biblioteket (eller köpa) om drömmar.

Katarina: Ibland när jag sover, hammnar jag i en otäck situation där jag blir medveten om att jag sover. Men saken är den att jag vill vakna och stiga upp men det går inte. tillslut så blir det så jobbigt och jag får en form av panik. I denna situation kan jag inte röra kroppen och inte heller öppna ögonen. Väldigt otäckt har haft det 2-3 gånger på 10 år. är 33 år . Varför blir det så ? vad är det som händer?
Robert Nilsson: Detta låter som en "Ut ur kroppen"-upplevlse. Sök på detta på t.ex. Google, så kommer du att få upp flera sidor som pratar om detta. Kanske kan du känna igen dessa beskriningar. Det kan också vara en s.k. Sömnparalys. Inget farligt, men det kan vara skrämmande och jobbigt ändå.

Lija_: Jag hade konstiga drömmar i natt, men tror inte jag vaknade emellan. det var först att jag gick i högt sly/gräs vid vägkanten och det kom bin från ingenstans så jag höll på att kvävas för att jag hade dem i munnen. Men lyckades bli av med dem när jag kom upp på vägen. Sen att min sambo, snart föredetta lämnat våran 4 månaders son i handfatet så han höll på att trilla ur men att jag fick tag i hans fötter precis i sista sekund men han slår i ansiktet, sen att sonen trillar ur sängen. Sen var det annat med men allt var bara hemska saker drömmarna igenom. Vad kan det betyda?
Robert Nilsson: Hej Lija! Detta är en rätt lång dröm, som innehåller många symboler, flera av dem är unika för dig. Detta gör att det är svårt att svara på din dröm på rak arm. En viss oro verkar finnas i dig, men jag skulle råda dig att t.ex. gå med i en drömgrupp.

Robert Nilsson: Hög tid att sluta, trots att det är över 100 frågor kvar. Tack så jättemycket för alla frågor! De har verkligen varit givande och varierande! Lycka till med era fortsatta tolkningar och lyssna på denna skatt som ni får varje natt! Dröm gott...

moderator: Nu avslutar vi chatten för i dag! Tack för alla frågor, och tack Robert som tog sig tid att svara.