Klippet med den påverkade mamman i Malmö, som visar hur hon i somras tvingade sin 3-årige son att röka cigaretter och dricka öl, filmades av mammans väninna. Klippet dök upp på Youtube och blev föremål för en utredning i höstas.

Domen - 100 dagsböter

Mamman åtalades för ofredande och olovligt anskaffande av alkoholdrycker och har nu fått sin dom. Straffet kom måndagen den andra april och blev hundra dagsböter, vilket innebär 4000 kronor, för ofredande.

Socialtjänsten har inte rätt att söka information

Frågan om huruvida detta borde upptäckts tidigare försöker Anna Nyholm, biträdande enhetschef på Socialtjänsten, svara på:
- Det kan ju tyckas att det borde upptäckas tidigare, men Socialtjänsten är beroende av att få in information, för att kunna göra något för att skydda och stödja barn. Det Socialtjänsten inte vet har vi ingen rätt att söka upp.

"Jag mobbade folk"

Emelie Sjölander har själv vuxit upp i en missbrukarfamilj. Hos henne kunde man se ett destruktivt beteende under uppväxten.
– Jag betedde mig jäkligt illa. Jag mobbade folk, jag gjorde hyss - rökte, skolkade och pluggade dåligt.

"Som barn rättfärdigar man beteendet"

Men hon framhåller ändå att det är svårt att upptäcka den här typen av familjeproblematik som utomstående.
– Den yttre världen får ofta veta det sist och så även familj och folk runtomkring. De tänker nog mest att barnen är bråkiga eller tysta. Dels skyddar man sin familj, men här tänker jag också på pojkens ålder. När man är tre år tänker man att mamma och pappa alltid har rätt och har inte kommit till punkten där man inser att något är fel på ens föräldrar också. Man rättfärdigar det, tror jag.

Alla kan anmäla misstanke om att barn far illa

Vem ska då se och ta ansvar? Anmälningsplikten gäller de som arbetar med barn och ungdomar, förklarar Anna Nyholm.
– Men vi vanliga vuxna har ju också en moralisk skyldighet att försöka uppmärksamma det som behöver uppmärksammas. Alla kan göra en anmälan utan att det behöver vara klarlagt att barnet far illa, det räcker med en misstanke om att barnet far illa. Sedan är det Socialtjänstens uppgift att utreda om det finns grund för misstanken och vilket skydd och stöd barnet behöver.

Om det är svårt att anmäla en granne eller klasskamrats förälder kan man vara anonym, tipsar Anna.


Kan bli återställd

Jenny Klefbom, barn och ungdomspsykolog, har hopp för att de spykiska såren hos pojken och andra barn som utsätts kan läka.
– Ja, det tror jag absolut. Han behöver kanske inte terapi, eftersom han är så liten, men ett tryggt hem där han kan få vara barn och få bli omhändertagen själv och inte vara till för andra. För det är vad det handlar om, att han varit till för andra.

Hör Emelies historia i klippet ovan!