1. Krångligt? Allt fler aktörer erbjuder mot en liten avgift hjälp att boka tågluffarkort och platsbokningar. Alla vill nämligen inte boka online första gången – och undvik att köpa via glada amatörer som inte ställt garantier till kammarkollegiet. Senast häromdagen gick en av de stora resebyråkedjorna ut med att de säljer interrailkort och bokar första sträckans platsbiljett.

2. Släpp hetsen kring Medelhavet, om du inte älskar långa tågsträckor och åker utanför högsäsong. Det finns enormt mycket att se på nära håll, både i Sverige och näraliggande länder.

3. Prova den okända svenska järnvägssträckan Arctic Circle Train mellan Kiruna och Narvik, där det går att åka nattåg hela vägen från Stockholm. Det är synd att vi svenskar inte har upptäckt denna helårsattraktion. På vinterhalvåret njutes snö, fjäll och norrsken – där Abisko är bäst i världen på norrsken. På sommaren går det bra att vandra, fiska, besöka samebyar och njuta av midnattssolen. Arctic Circle pass bjuder på 12 fjällstationer, det går att hoppa på och av efter smak under tre dygn eller vandra mellan två stationer över fjället.

4. Norge är ett fantastiskt tågland. Jag åkte nyligen tåg från Stockholm till Oslo. Efter en god natts sömn precis vid stationen hoppade jag på Bergensbanen, sedan Flåmsbana och så ut på Naeröfjorden med elektrisk katamaran och vidare mot Bergen. Turen heter "Norway in a nutshell" och var riktigt sagolik.

5. Prova Snälltåget från norra Sverige, via Stockholm och nedåt hela vägen till Malmö, Tag sedan Pågatåget till Ystad och fina Villa Strandvägen – nyligen framröstat till Sveriges mest romantiska hotell.