Ulrika Bergquist: Berätta om dig själv!

Lars Kepler: Jag är en nervös och skygg person och jag kan lova att alla spekulationer om mig inte har gjort mig lugnare. Det var definitivt ingenting jag hade räknat med.

I fredags köpte det tjugosjunde landet Hypnotisören, det är förstås otroligt roligt, men mina snabba framgångar har gjort att jag redan fått känna av en skarp avundsjuka – det känns konstigt och skrämmande.

I grunden vill jag tro att jag en ljus människa, även om den värld jag beskriver i Hypnotisören är mörk. De positiva krafterna i Hypnotisören består av plötslig medmänsklighet, solidaritet. Och kommissarie Joona Linna som inte ger sig förrän han fått svar på sina gåtor.


Vad fick dig att skriva boken?
- Många kriminalromaner handlar om att komma in i huvudet på en förövare, att förstå beteenden som tycks obegripliga eller skrämmande. Jag ville att nyckelpersonen i den här intrigen skulle vara en Hypnotisör, för en hypnotisör kan faktiskt se andras minnen direkt genom patientens ögon. Den här historien lämnade mig inte ifred och jag började koppla samman den med autentiska brott och plötsligt började mysteriet kristalliseras. Jag älskar böcker och spännande filmer och jag ville att Hypnotisören skulle vara lika medryckande som en riktigt bra thriller.

Jag kan en hel del om polisarbete – om brottsplatsundersökningar, förhörsteknik och kriminalmedicin – så tänkte jag att jag skulle kunna skriva om det, men utan alla transportsträckor. Vanligt polisarbete är ju dessvärre fruktansvärt långsamt och tråkigt – och leder ofta till absolut ingenting.

Varför skriver du under pseudonym? Det handlar inte om boken - jag är mycket stolt över Hypnotisören och skäms inte för någonting som har med den att göra. Jag förstår verkligen att det är ett besvärligt och irriterande val, jag är jätteledsen om det har retat någon, men det var ett val jag gjorde eftersom jag bedömde det som nödvändigt. Det är visserligen ett ganska vanlig val, Joyce Carol Oates använder exempelvis flitigt pseudonymer eftersom hon menar att det ger helt nya, fräscha möjligheter för hennes författarskap.

Hur många vet vem du är? En handfull personer på förlaget, men inga andra, inte ens min närmaste familj.

Vad skulle få dig att avslöja din hemliga identitet? Det är en sak att svara gäckande, undanglidande och klurigt, men att tvingas till stora lögner, det skulle jag inte klara av. Så vill jag inte leva.

Hur länge har du varit författare? Jag, Lars Kepler, har varit författare i ett och ett halvt år – när jag började skriva Hypnotisören.

Vad kännetecknar en bra deckare?
För mig ska den till att börja med ha en riktigt bra och originell historia, vara maximalt spännande hela tiden och innehålla stora gåtor. Detta är underhållningslitteratur – man ska bli engagerad, få stegrad puls, intrigen ska gå ihop och slutet vara så lyckligt som omständigheterna tillåter.

Vad har du för intressen utanför skrivandet? Många, som matlagning … men mest av allt läser jag böcker och tittar på film, jag är närmast manisk i det sammanhanget, konsumerar enorma mängder film och böcker.