Med reservation för eventuella ändringar.

Torsdag 13 november

Sydafrikas ekonomi
Finanskrisen, den dåliga infrastrukturen och de stora klyftorna mellan rika och fattiga. Pieter le Roux, professor i ekonomi vid University of Western Cape, gästar studion för att prata om den sydafrikanska ekonomin.

En ung Mandela
Mandla Mandela är Nelsons sonson och har utsetts till ny hövding i hembyn Mvezo. Han är starkt engagerad i aidsfrågor och ekonomiska orättvisor. Vad innebär det att vara byhövding och hur är det att bära namnet Mandela?

Entrepenören som arbetar mot aids
Den svenska affärsmannen Dan Olofsson driver Star for life, Star choir och en rad andra projekt för att stoppa spridningen av hiv och aids. Dessutom startar han en fotbollsakademi med Svennis.

Kriminalitet och fattigdom
Nyhetsmorgons reporter Carolina Jemsby har följt med Kapstadens polis under en natt då stora räder utfördes i kåkstäderna. Ett femtiotal poliser slog till mot knarkhandlare och illegala vapengömmor, men kriminaliteten i Kapstaden är svårare än så att få bukt med.

Sydafrikanskt vin
Hela världen vill ha Sydafrikas vin och särskilt på modet är pinotage, den enda inhemska sydafrikanska druvan. Vi besöker en den första vingården som anlades i landet. Den ägdes ett tag av Oloff Bergh, Kapstadens första bofasta svensk, som kom till området 1670.

Tripe & Touch och Star for life
Den svenska sånggruppen framträder tillsammans med ungdomar från Star for life. Det är ett projekt som drivs av svensken Dan Olofsson, för barn till hiv-drabbade föräldrar.

Fredag 14 november

Främlingsfientlighet
I våras kulminerade fientligheten mot flyktingar från Zimbabwe och Mocambique i våldsamma upplopp i Kapstaden och Johannesburg. Särskilda läger har upprättats för att skydda flyktingarna, men de hotar att stängas.

Korruptionsåtal och Zimbabwe-medling
Frilansskribenten Carolina Jemsby, ambassadör Peter Tejler och Torbjörn Selander, journalist för bland annat Der Spiegel, diskuterar vad som händer inom den sydafrikanska politiken, där ANC håller på att spricka i och med att ett utbrytarparti nyss har bildats.

Sydafrikansk film
I slutet av november visar Stockholms filmfestival Ralph Zimans ”Jerusalema”, om en kreativ gangster i Hillbrow utanför Johannesburg. Katarina Hedrén, som jobbar med afrikans film, gästar studion för att prata om den och andra exempel på dagens sydafrikanska filmskapande.

Dyka med vithajar
Hajen är ett av havens mest utvecklade rovdjur, och en av jordens mest fruktade varelser. Men hur farlig är den egentligen? Nyhetsmorgons Kristin Kaspersen dyker ner i en stålbur för att se hajarna på nära håll.

Lördag 15 november

Hiv/aids ett stort samhällsproblem
Aidsepidemin fortsätter att spridas, vilket får konsekvenser både för befolkningen och för hela demokratisystemet. I åldersgruppen 15-49 år är hela 17 procent smittade. Läkaren Ingrid le Roux och biståndsrådet Dag Sundelin gästar studion för att prata om tabu och myter, och om arbetet mot ökad smittspridning.

Efter apartheid
Det är fjorton år sedan som apartheid-systemet definitivt upphörde att existera, då ANC-ledaren Nelson Mandela valdes till president. Men vad har hänt sedan dess, och vad kämpar partiet för idag? Birgitta Silén och prästen Chris Hendricks pratar om det svenska samarbetet med anti-apartheidrörelsen.

En växande modescen
Karen Ter Morshuizen är en kommande designer och har två butiker i Kapstaden och Johannesburg.
Flera sydafrikanska designers har börjat bli kända på den internationella modescenen. Nyhetsmorgon tar en titt på den växande inhemska modebranschen.

Värdland för fotbolls-VM 2010
Tillsammans med Johan Eriksson och Roger Palmgren, tränare i klubben Thanda Royal Zulu FC, pratar vi om den sydafrikanska fotbollen och hur snacket går inför VM-slutspelet om två år. Klubben, som delvis ägs av Johan Eriksson pappa ”Svennis”, startar också upp en fotbollsakademi i anslutning till laget.

Från gatubarn till hyllad kock
Efter sju år som gatubarn togs Mkhanyiseli Kapa om hand av hjälporganisationen My life project. Efter att ha jobbat sig upp i köksvärlden fick han till slut chansen att åka till England och arbeta för stjärnkocken Jamie Oliver på restaurangen Fifteen. I dag lagar han mat i vår studio.