Mer än en tredjedel av Sveriges 14-17-åringar känner oro inför att gå till skolan och nästan hälften har någon gång känt sig mobbad eller kränkt. Antalet anmälningar om mobbning till Barn- och Elevombudsmannen är dubbelt så många som förra året.

Nyhetsmorgon presenterar mobbningsakuten som består av Göran Harnesk, Jenny Klefbom och Björn Hultman. Här presenteras mobbningsakuten närmare.

Göran Harnesk, generalsekreterare i BRIS
Har en master i sociologi, arbetat som barn- och ungdomschef i Rinkeby, och har 11 års erfarenhet av jourverksamhet. Föräldrar, fråga Göran om era barn och problem när det kommer till mobbning.

Jenny Klefbom
TV4:s expert på barn- och ungdomsfrågor. Psykolog Jenny Klefbom svarar på frågor om hur man hanterar ångest och rädsla i samband med kränkningar och mobbning.

Björn Hultman
Före detta mobbningsutsatt och i dag flitig bloggare och föreläsare om mobbning.
Björn svarar på hur det är att vara i den mobbades skor, hur ser man tecken på att någon är mobbad och hur tar man sig ur krisen.

Hit kan du vända dig för mer information och hjälp:

Barnens Hjälptelefon (Bris)
Ring 0200-230 230 om allt som känns svårt.
Inget problem är för stort eller för litet. Till exempel om du är ensam, rädd, ledsen eller bara behöver prata med någon vuxen. Bris betalar samtalet och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt.

Bris-mejlen
Här kan du mejla, chatta och ställa frågor som rör dig personligen. Du kan också läsa vanliga svar på frågor om till exempel sex, mobbning och skilsmässor och svar på frågor till juristen.

Föräldratelefonen
Ring 020 - 85 20 00.
För dig som har funderingar om din roll som förälder. Du är anonym och samtalen är konfidentiella. Svararna är erfarna psykologer, psykoterapeuter, socionomer, familjerådgivare. De är själva föräldrar.

Jourhavande kompis (Röda Korset)
Ring 020-222 444.
En verksamhet inom Röda Korsets Ungdomsförbund. Telefonjour för dig under 25 år om vad som helst. Det kan handla om kärlek, mobbing, ensamhet, familjesituation.

Mer information om mobbning:

Vad gör Barn- och elevombudet?
http://www.skolinspektionen.se/sv/BEO/Om-BEO

Såhär gör du en anmälan till BEO och Skolinspektionen
http://www.skolinspektionen.se/sv/BEO/Jag-vill/gora-en-anmalan

Friends
Friends arbetar för att barn och unga ska känna sig trygga och slippa utsättas för mobbning och andra kränkningar. Skolan har alltid varit Friends huvudarena men sedan ett par år tillbaka har vi även etablerat oss inom idrottsrörelsen. Sedan hösten 2009 har vi dessutom börjat utbilda i förskolan. Målet är att hjälpa dessa att få igång ett långsiktigt och seriöst arbete mot mobbning.
www.friends.se