Under Andra Världskriget i Frankrike sätter Löjtnant Aldo Raine ihop en grupp judiska soldater med ett enda uppdrag, att döda så många nazister som möjligt! Han kräver dessutom deras skalper och gruppen tar sig an uppdraget med så stor effektivitet att självaste Hitler får höra talas om gruppens blodiga attacker.
Parallellt följer vi den judiska bondflickan Shosanna Dreyfus som lyckas fly från Överste Hans Landas dödspatrull och nu driver en biograf i Paris under annat namn. Hon ser sin chans till hämnd för familjens död då nazisterna vill ha en galapremiär på en ny film i hennes salong, problemet är att den unge soldaten som spelar huvudrollen börjar uppvakta henne vilket stör planerna…

Dialogmästaren Quentin Tarantino är tillbaka med en krigshistoria inspirerad av Enzo G. Castellaris krigsrulle Inglourious Bastards från 1978. Som gammal videouthyrare är regissören väl bekant med explotation, sleaze, giallo och skräck från sjuttiotalets Italien och han älskar verkligen genrefilm! I originalet såg vi Masthuggspojken Bo Svenson som leader of the pack och tillsammans med en grupp krigsfångar försökte han ta sig till Schweiz och friheten. På vägen konfronterades de med både nazisoldater och nakna badande kvinnor som sköt på dem och det är lätt att se hur Castellari tvistat till en version av Robert Aldrichs klassiker Tolv Fördömda Män.

Quentin lånar bara namnet från Castellari och har istället mer gemensamt berättarmässigt med Aldrichs historia från 1967. Han visar återigen sin fingertoppskänsla genom att plocka det bästa från amerikansk 60-talsfilm och kryddar det med italienskt 70-talsvåld och vióla, så har han kreerat en gedigen film som står stadigt på en grund av inspiration, kunnande och finess!

För den som väntar sig två och en halv timme pumpande krigsaction kan filmen bli en besvikelse, men om ni ser fram mot långa spännande dialoger, svart humor, vackra miljöer och explosiva våldsamheter så är Basterds en rulle för er!
Tarantino är verkligen en skådespelares regissör och man märker hur han låtit dialog och karaktärer sjunka in i aktörerna så de blir ett med dem. Brad Pitt gör ett hurtfriskt porträtt av sin nazihatande Löjtnant men det är framförallt Christoph Walt som Överste Landa, Mélanie Laurent som Shosanna och Til Schweiger som Sergeant Stiglitz som imponerar. Extra pluspoäng för att dialogen framförs på tyska, franska och engelska!
BETYG: 4 SOLAR

Ronny Svensson