Du kanske har hört talas om Instagram, den sociala medier-app till smarta mobiltelefoner som fungerar som ett digitalt galleri för dina och dina vänners foton. Men har du hört talas om Instawalk? Detta är ett relativt nytt fenomen som innebär att människor som följer varandra på Instagram tar steget att träffas på riktigt, genom att mötas upp på fotopromenader runt om i världen.

Trenden Instawalk har spridit sig även till Sverige och i helgen anordnas fotopromenader i både Halmstad, Stockholm och Malmö. Reportern Cecilia Blankens är ute efter att ta reda på vad tjusningen är.

 - Jag tror att lusten till Instawalks kommer från nätet. Nätet handlar mycket om att umgås och träffa folk som delar gemensamma intressen, men ser man en trend att vi går URL till IRL. Man vill helt enkelt umgås med sina nätkompisar på riktigt också, säger Beata Wickbom, expert på sociala medier och en inbiten instawalkare.

Rent praktiskt går Instawalks till så att en grupp människor möts och går en promenad tillsammans. Samtidigt fotograferar man vad man ser med sin mobilkamera, för att sedan lägga upp bilderna på appen Instagram. Genom att skriva med en gemensam hashtag (#) så klumpas bilderna ihop och man kan titta på hur de andra i gruppen har tolkat promenaden.

 - Det finns ett litet tävlingsmoment - den coolaste bilden, den mest oväntade tolkningen, den vackraste bilden, men allra mest är det en ursäkt för att få umgås, säger Wickbom.

Hör mer om Instawalks i klippet och se hur en inbiten Instagramfantast beskriver intresset här.

Du vet väl att du kan följa våra tjugoåriga musiker i Rockstjärnor via Instagram?

Missa inte heller att du som Premiumkund kan se alla TV4:s kanaler linjärt i TV4 Play.