Den 28 juni drar havsseglingstävlingen ÅF Offshore race i gång och vid Blasieholmskajen i Stockholm ligger båtarna uppradade i väntan på starten. En av deltagarna är seglingsfantasten och industrimagnaten Jacob Wallenberg.

- Segling har varit stor del av mitt liv sedan barnsben och jag har spenderat mycket tid med att segla och är engagerad i KSSS (som arrangerar ÅF Offshore race), säger Jacob Wallenberg.

De flesta känner nog till Jacob Wallenberg som Investors ordförande, men något som inte lika många vet är att han förra året vann SM i seglingsklassen drake.

- Jag hade förmånen att faktist få vinna SM förra året, så det är något att vara väldigt väldigt stolt över, säger Jacob Wallenberg.

Vad är det som är den stora tjusningen med segling?

- Det vet ju alla som har chansen att komma ut i naturen att naturen är något speciellt. Och segling är ett underbart sätt att komma nära naturen och det har även ett element av kamp och tävling, och det tycker jag är roligt, berättar Jacob Wallenberg.

Segling är Jacob Wallenbergs stora intresse, men i sin yrkesroll är han en av de tyngsta ekonomiska makthavarna i Sverige. Europa är som bekant inne i en turbulent tid ekonomiskt sett och det pågår just nu ett toppmöte i Bryssel med alla Europas makthavare.

- Det händer väldigt mycket och har hänt väldigt mycket i natt där Europas ledare, inklusive vår egen Fredrik Reinfeldt, har kommit överens om en tillväxtpakt som ska skapa bättre möjligheter för ekonomisk utveckling i Europa. Man har också förutsättningarna för en bankunion, vilket betyder att man ska ha en gemensam tillsynsmyndighet över bankerna i Europa. Det viktiga är att nu ser vi steg mot att Europa samlas kring de stora frågorna, sätter riktningen. Och den som här betalat ett högt pris, och som jag tycker är den stora ledaren i Europa just nu, det är Angela Merkel. Att hon trots stora politiska problem i Tyskland ändå går med på det här. Det är tyskarna som drar det tunga lasset, säger Jacob Wallenberg.