Tomas: Hej! Har du någon gång suttit i fängelse eller har du ett kriminellt förflutet?
Lars Kepler: Nej, det har jag inte.

Birgitta: Varför "känns’" det nödvändigt att skriva under pseudonym? Kan du inte stå för din bok eller? Känns lite fegt att inte vara ärlig.
Lars Kepler: Jag har starka personliga skäl, men jag står för boken. Jag förstår att det kan verka provocerande och egendomligt i en tid när författare som Leif GW Persson beredvilligt sitter i tevesofforna och uttalar sig om någon som han kanske uppfattar som en konkurrent. Han och jag skriver väldigt olika böcker, men både han och jag vet att riktigt polisarbete är långsamt, tråkigt, oglamouröst och ofta helt resultatlöst. Det finns inga mysterier, ingen spänning. Men en kriminalroman är ingen akademisk text i kriminologi - man måste kompromissa. Jag skulle placera Hypnotisören nära Stieg Larssons böcker vad gäller kompromisser av det slaget.

Karim: Är du nöjd med din bok? Kommer det en uppföljare?
Lars Kepler: Jag är mycket nöjd med min bok, och känner mycket glad över det enorma internationella gensvaret den har fått. Ute i världen har man bara sett till kvaliteterna - att Hypnotisören helt enkelt är en mer spännande roman än många andra svenska kriminalböcker.

Pia: Hej Lars. Nu finns många nyfikne, däribland jag. Är du ensam om boken? Bor du/ni i Stockholm? Hur många böcker har du skrivit? Kommer du för eller senare att avslöja vem du är? Lycka till!
Lars Kepler: Hej Pia, tack! Jag kommer att avslöja min rätta identitet om det fortsätter att vara så väldigt provocerande för många.

barbra: Kan du förklara hur det kommer sig att Sverige, i förhållande till folkmängd, har så mänga bra deckarförfattare?
Lars Kepler: jag tror att svenska deckare förhåller sig till det svenska välfärdsamhället och dess korta historia både framåt och bakåt i tiden. I min bok, som definitivt inte bara handlar om en seriemördare är det verkliga brottet de stora institutionernas svek och övergrepp mot trasiga och svaga människor.

Kenneth S: Heter du Göran Person och har varit statsminister i dit tidigare verksamma liv?
Lars Kepler: Det gör jag inte och inte heller heter jag Leif GW Persson.

Linda: Hejsan, kände du Stieg Larsson?
Lars Kepler: Nej, tyvärr inte, men våra vägar hade kunnat korsas, dels genom det politiska engagemanget, men också genom en släktskap jag känner med honom som författare.

Cilla: När du läser en deckare själv, vad tycker du är det viktigaste, är det att lösa brottet (spänningen) eller att reflektera och lära sig mera om sig själv i relation till andra?
Lars Kepler: Sedan antikens ödesdramer har människor använt sig av berättelser för att hantera sin rädsla. Nuförtiden möts man dagligen av rapporter om våld och död. Men samtidigt har vi som individer kommit längre bort från döden än någonsin. Man ser inte de döda, tar inte hand om sina döda själv, vi ser knappt ens döda djur. I verkligheten har brotten inte några svar, inga lösningar. Men jag tror att kriminallitteraturen har en förlösande roll i människors liv. Så är det för mig i varje fall. Det ska givetvis vara oerhört spännande också.

lea: skulle folk bli besvikna tror du om din rätta identitet avslöjas?
Lars Kepler: Det blir de alltid - jag räknar med en rejäl antiklimax.

Snapcase: Det finns en hel del litterära referenser i boken, både öppna och mer dolda. Tex Hermann Borch, Remarque, Linna och Faulkner. Vilka författare läser du?
Lars Kepler: Det var uppmärksamt, jag älskar att läsa, jag älskar att kliva in i nya världar, fantasifulla berättelser - både spänningslitteratur och konstnärligt syftande.

Maria: Du framstår som en skön person och jag tycker att du har all rätt att hålla din identitet hemlig. Mer intressant är dina böcker. Skriver du på en ny redan?
Lars Kepler: Jag är i full fart! Man kommer lite av sig bara när GW göra allt för att underminera Hypnotisören. Ja, håller med dig, det är väl böckerna som räknas.

Ann-Sofie: Vad har du arbetat med innan du blev författare?
Lars Kepler: Jag har haft en massa olika arbeten.

Katta i Sthm: Hur beskriver du dig själv som privatperson?
Lars Kepler: Jag är skygg, nervös, men också engagerad i att kämpa mot orättvisorna i världen.

Kerstin: Vem är din främsta förebild bland deckarförfatare?
Lars Kepler: Det är svårt att säga ... men som jag tidigare sagt så tycker jag att boken till att börja med ha en riktigt bra och originell historia, vara maximalt spännande hela tiden och innehålla stora gåtor. Detta är underhållningslitteratur - man ska bli engagerad, få stegrad puls, intrigen ska gå ihop och slutat vara så lyckligt som omständigheterna tillåter. Jag får inspiration lika mycket från film som från böcker.

Johan: Tack för Hypnotisören!!! Har du något med Norrbotten, Tornedalen att göra?
Lars Kepler: Tack själv. Jag har ett stark förhållande till Norrbotten, men är inte bosatt där.

Marie: Varför har du inte berättat för din familj att du skrivit boken ???
Lars Kepler: Jag vill inte tvinga dem att ljuga om vem jag är.

barbra: Du måste skoja när du säger att du inte räknat med alla spekulationer kring din pseudonym! I själva verket var väl detta ett smart sätt att väcka uppmärksamhet som ny deckarförfattare? Frågas: Är din ambition att överta Bo Baldersons "krona" i fråga om popularitet och gåtfullhet? Kommer dina "insiderkunskaper" i polisarbete att öppna en ny dimension inom deckargenren? Till sist och knivigast: Varför ska jag välja just "Hypnotisören" nästa gång jag läser en deckare?
Lars Kepler: Jag hade inte räknat med den enorma framgång Hypnotisören rönt heller - hur ska man kunna veta något sådant? Pseudonymen var ett sätta att skydda mig från boken och boken från mig. Jag hoppas att mina kunskaper ihop med min nya berättarteknik har inlett en helt ny generation kriminalromaner - med djup och spänning från början till slutet. Och inga träaktiga transportsträckor Läs Hypnotisören eftersom den antagligen bli den mest spännande bok du läst - lova att höra av dig om det inte är så.

TomasG: Stämmer det som Leif GW Persson sa, att manuset är rejält redigerat?
Lars Kepler: Det var bara dumheter - han vill bara underminera mig. Mitt manus var helt färdigt när jag skickade in det anonymt. Naturligtvis fanns det enstaka detaljer som diskuterades. Nej, jag har kunskaper om riktigt polisarbete, jag vet hur man berättar med tryck, jag ser till att berättelsen är smart och håller ihop in i varje detalj. Sådant kan förlag inte hjälpa till med.

Josefine: Spekulerar din familj i vem Lars kepler är ?
Lars Kepler: Ja.

F: På vilket sätt engagerar du dig mot orättvisorna i världen? Allmänt upprörd eller verksamma åtgärder? :-)
Lars Kepler: Både och! Så mycket jag kan, men givetvis alldeles för lite.

Ove: Okey jag formulerar om min fråga! Vem är du mest lik som person GW Persson, Jonas Gardell, Birro?
Lars Kepler: En kombination av alla tre kanske, ha ha ha.

Josefine: Hej, hej! Jag tror att du är Martin Melin och att du skriver tillsammans med Camilla Läckberg! Rätt eller fel?
Lars Kepler: Fel.

Lars: Känner du kung Carl XVI Gustaf eller Fredrik Reinfeldt?
Lars Kepler: Nej, det är inte direkt mina kretsar.

Jompa: Du säger att du har kunskap om polisarbete. Har du tillskansat dig dem som polis eller inom rättsväsendet. Eller kanske ännu högre upp?
Lars Kepler: Det finns många sätt att tillskansa sig kunskaper - man kan vara polis, ha källor, känna eller vara gift med en kriminalkommissarie, tröska igenom allt teoretiskt material, ingå i riksmordskommissionen osv

Marie: Jag gissar på att du är Göran Greider? Stämmer det?
Lars Kepler: Jag gillar honom men jag tror inte att han skulle kunna skriva en bok som Hypnotisören.

Kerstin: Har du rest mycket runtom i världen?
Lars Kepler: Ja, det har jag - och det får en att se Sverige på ett annat sätt, förstå hur fruktansvärt bra vi har det, men att vi också kan förlora det.

C: Visst är du Rolf Börjlind!? Har du skrivit boken ensam eller tillsammans med Cecilia? Ser fram emot läsningen iaf!
Lars Kepler: Nej, jag är inte Rolf - men jag tror inte att du blir besviken på boken om du vill ha en spännande sommarläsning.

lisa: Hej Har du erfarenhet av hypnos?
Lars Kepler: Ja, men anledningen till att jag valde en hypnotisör som en av huvudpersonerna är att många kriminalromaner handlar om att komma in i huvudet på förövare, att förstå beteenden som tycks obegripliga eller skrämmande. En hypnotisör kan faktiskt se andras minnen direkt genom patientens ögon. Det tyckte jag var så otroligt spännande som en verksam del i berättelsen.

Peter von Knuta: Är det möjligt att slippa betala betala inkomstskatt, när man som Lars Kepler ej finnes registrerad hos skattemyndigheten. Med vänlig hälsning Peter
Lars Kepler: Hej Peter Jag betalar skatt som alla andra, Kepler är bara en pseudonym, inte en falsk identitet.

ulla: Hej. Gillar du fotboll?
Lars Kepler: Ja, jag är galen i fotboll.

Lilian: Hur kom Du fram tlll det namn Du nu använder. Tack
Lars Kepler: Det bara fanns där när jag började - jag heter Lars Kepler när jag berättar om min envise kriminalkommissarie Joona Linna.

Ljunkan: Hur många kriminalromaner tror du att du kommer ha skrivit om 10 år?
Lars Kepler: Kanske sju eller åtta. Jag har så många intressanta gåtor, kalla fall, komplicerade brottsutredningar att det kommer att räcka. Dessutom så löper Joona Linnas eget mysterium genom hela sviten.

Jompa: Vad fick dig att lockas eller inspireras till att skriva en kriminalroman över huvudtaget?
Lars Kepler: Jag tycker i regel att deckarromaner är onödigt långsamma, schematiskt uppbyggda och ärligt talat, inte särskilt spännande. Jag ville skriva en ny sorts roman, som hade allt det traditionella - som polisarbete och gåtans lösning - men jag ville göra det mycket mer spännande, helt utan transportträckor och med oväntade personer, personer som inte bara fyller en roll i en konstruerad intrig. Nu tackar jag för mig och avslutar dagens samtal - tusen tack!