Efter att Sture Bergwall, före detta Thomas Quick, friats för tre av de åtta mord han dömts för är det många som ropar rättsskandal. I Nyhetsmorgon debatterade Göran Lambertz och Jan Guillou fallet Quick.

I måndags skrev Göran Lambertz en debattartikel i Dagens Nyheter där han hävdade att morddomarna mot Sture Bergvall faktiskt var korrekta.
- Jag ville berätta att jag tycker att det uppstått ett par rejäla missförstånd. Den första felaktiga slutsatsen man dragit är att han är oskyldigt dömd och den andra är att det här är en rättsskandal och att allt har varit fel enda från början, sa Göran Lambertz.

Stor skandal

Något som Jan Guillou, som säger sig ha varit kritisk till domarna mot Quick sedan 90-talet, inte alls håller med Göran Lambertz om:
- Eftersom prognosen är tämligen säker för att han kommer frias för alla de åtta domarna så har vi ju bevisligen att göra med åtta felaktiga morddomar. Det är ju unikt i vår rättshistoria - det har aldrig inträffat något liknande och det måste ju betraktas som skandal, sa han i Nyhetsmorgon.

"Domarna var korrekta"

Även om Thomas Quick frias för alla morden så menar Göran Lambertz att domarna i sig inte var felaktiga.
- Situationen var en annan när han erkände och ville bli dömd. Bevisningen räckte och domarna är korrekta. Det kan mycket väl vara så att han är skyldig till alla åtta mord fastän han frikänns i dag och det förstår inte så många, sa Göran Lambertz.

Grundläggande fel

Även om Jan Guillou håller med om att domarna kan ha varit korrekta utifrån den situation som rådde när de föll så säger han att det finns grundliga fel som borde ha tänt varningslampor för de inblandade.
- Göran Lambertz tillhör de jurister som jag respekterar mest i Sverige så jag är väldigt ledsen för att han har fel på den här punkten, sa Jan Guillou.

Se också i klippet hur Jan Guillou försöker övertyga Göran Lambertz att han har fel. De båda berättar också vad de vill få ut av att en granskningskommission går igenom fallet.

Mer om fallet Thomas Quick:

Mordutredning återupptas efter 24 år

Därför kan Tomas Quick-fallet vara vår tids största rättskandal