Det är lätt att se glöggen som något typiskt svenskt men redan de gamla grekerna kryddade sitt vin, både som medicin men förmodligen också för att dölja surt och dåligt vin. I Sverige började vi dricka värmt vin på 1600-talet men det var för på 1890-talet som det blev en tradition förknippad med julen.

Här kommer mina tips inför årets alla glöggtillfällen:

 
STARKVINSGLÖGG
96002 Tegnér & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg 14,5% från Sverige för 79 kronor och får fem solar.
Detta är årets glöggfavorit. Ekologisk med vuxen smak med fyllig mörkbärig sötma och rejäl kryddighet i bra balans. Finns också som halvflaska, 49 kronor.
IMPORTÖR: Galatea Spirits AB
 
VINGLÖGG
96007 Ripa Vinglögg 12%, Box 2000ml för 139 kronor och får fyra solar.
Glögg för många på låda. Mörk och mustig doft och smak med lätt cognacston. Inte så söt utan i stramare vuxenstil med kryddighet och rödvinsaktig torr strävhet i eftersmaken.
IMPORTÖR: Galatea Spirits AB
 
ALKOHOLFRI GLÖGG
99481 Dufvenkrooks Alkoholfri Glögg 0,5% från Sverige för 35 kronor och får tre solar.
Detta är bästa alkoholfria glöggen på Systembolaget, dessutom ekologisk. Vin:ig, mustig doft, ej så söt och kryddig smak med toner av nejlika och kanel. Lite kort eftersmak men så blir det utan alkohol, det är en smakbärare.
IMPORTÖR: Providential Wines & Spirits AB
 
SPETSAD GLÖGG
96518 Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad med Rom 21% från Sverige, 50cl för 79 kronor och får tre solar.
Tydlig rom-ton som ger smakrikedom och en extra lite eldig alkoholkick. Fyllig doft med torkade russintoner, julkrydda, apelsinighet och söta rom-toner.
IMPORTÖR: Altia Sweden AB