Jens Dolk tipsar:

"Det är januari och fortfarande långt kvar till lön. Kanske gick både plånbok och kreditkort lite varmt i jul- och nyårshelgen och det är läge för lite mer budgetdricka i glasen.

Ett naturligt billigare alternativ när det gäller vin är att vända sig till boxen. Den är alltid proportionellt billigare än samma vin på flaska. Men inte lika kul. Inte bara att det inte är lika festligt, utan vinet bjuder sällan på samma smakupplevelse. Anledningen är oftast en tyngre dos av savel.

Nä, roligare då med budgetflaskor istället. Här är några av mina favoriter."

Vintips - budget

2009 Palazzo Mio Rosso 2010, Apulien, Italien, 49:- (3 Solar)
Billigare än så här blir det inte på flaska. Mogen mörk bärighet. Lite lättare, rundare och snällare vin som är perfekt för mixade bufféer eller som sippvin.

32153 Claude Val Rouge 2010, Languedoc-Roussillon, Frankrike, 59:- (4 Solar)
Sydfranskt vin med bärig doft och smak med örtighet och avslutande röd vinbärigsyrlighet. Tänk lättare kötträtter, typ fläsk, när ni tänker på mat.

5552 Claude Val Blanc 2010, Languedoc-Roussillon, Frankrike, 59:- (3 Solar)

Systervin till det röda vinet ovan gjort på en herrans massa druvor: grenache blanc, chenin blanc, mauzac, chasan blanc, vermentino och sauvignon blanc. Friskt och fräscht vin med grönäpplig fruktighet och grapeig syra. Funkar fin-fint som både uppfriskande drinkvin och till syrliga och salta fisk- och skaldjursrätter.

Vintips - till maten

1459 Wisby Weisse, Sverige, 23,90:- (4 Solar)
Ett veteöl med härlig fruktig smak, kola-toner och citrusfriskhet. Från Gotlands Bryggeri som ligger innanför ringmuren i Visby.

6456 Saint Clair Riesling 2010, Marlborough, Nya Zeeland, 90:- (4 Solar)
Här finns både mogen honungsaktig sötfruktighet men också friskare grapesyrlighet. Druvigt vin som genom sin sötfruktighet passar bra till mat med lite hetta och asiatiska smaker.

Skål!/Jens Dolk, Vinskribent