Vinskribenten Jens Dolk tipsar:


I vinvärlden kommer trender och går. Just nu är vi inne i en back-to-basic-era. Många som har varit ute och snurrat i Nya Världen börjar söka sig hemåt och tillbaka till rötterna. I kölvattnet av detta har även vissa druvor fått ny popularitet och fokus.

Den här gången tittar vi närmare på druvan pinot noir. En druva som har sitt hjärta och ursprung i Bourgogne i Frankrike, men som i dag går att hitta lite både här och där. Pinot noir väljer man för elegansen snare än för kraften och för den rödbäriga syrligheten snare än strävheten.

5460 Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy 2010, Frankrike, 129 kronor (4 Solar)
Här har vi ”originalet” från Bourgogne där alla röda viner görs på druvan pinot noir. Druvtypisk doft och smak med med jordgubbig rödbärighet, mer syrlighet än strävhet och elegans snarare än power.

16015 Saint Clair Pinot Noir 2010, Nya Zeeland, 99 kronor (4 Solar)
Nya Zeeland har efter Bourgogne blivit druvan ”andra hem” på grund av det svala klimatet. Lättare rödvin med ljus bärighet med hallon- och körsbärstoner. Örtig avslutning med markerad syrlighet och mindre strävhet. Kan med fördel serveras svalt till fiskrätter.

2820 Punto Niño Reserva Pinot Noir 2011, Casablanca, Chile, 79 kronor (4 Solar)
Vin i lättare stil med lätt kryddig bärighet med blåbärstoner och örtig avslutning.

2222 De Loach Russian River Valley Pinot Noir 2009, Russian River Valley, USA, 199 kronor (5 Solar)
Full pott – det här är supergott. Elegant och sval men sötfruktig solmogen plommonfruktighet blandas med kryddighet och rostade fattoner.

VINER TILL MATEN:

1420 S:t Eriks Pale Ale, Stockholm, Sverige, 330ml, 16,90 kronor (4 Solar)
Hubblebeskt och sötfruktigt öl med aprikostoner och sirapston.

2848 Matthias Gaul Pinot Noir 2010 Pfalz, Tyskland, 119 kronor (4 Solar)

Tyskland kanske inte så många tänker på när man pratar pinot noir men faktum är att den odlas flitigt där. Svalt bärigt vin med syrliga körsbärstoner och örtighet. Sin druva trogen hittar ni här ett vin med mer syra än strävhet. Servera det kylt.

90403 Maglehem n:o 4 Skåne, Sverige, 630ml, 48 kronor (3 Solar)
Testa något annorlunda och prova en äppelmust till dessert. Samma smaker i dryck som i maten.