Italien är ett stort vinland, det görs vin från strax nedanför alperna uppe i norr, ner till kusten i de södraste delarna av Sicilien. Det varierande klimatet ger en bred variation. Här görs både vitt, rosé, mousserande och starkvin – men jag tror de flesta tänker på rött när Italien kommer på tal. 

Italien är riktigt på tapeten i Sverige just nu. Till och med kvartal 3 förra året ledde de försäljningslistan på Systembolaget.

Här kommer tips på några av mina favorit-italienare och vad man inte bör missa från Italien.

NORR

2694 Langhe Rosso Il Cascinone 2008, Italien, 105 kronor (5 Solar)

Langhe ligger i Piemonte i nordvästra Italien och vinet är gjort på en blandning av traktens druvor: barbera, nebbiolo och dolcetto. Tobakston och mogen mörk körsbärig doft. Stramare smak med körsbärssyrlighet och kryddig fatton. 

MITTEN

22955 Serrata Belguardo 2010, Italien, 99 kronor (4 Solar)

Den kustnära regionen Maremma i Toscana har seglat upp trendkartan. Mörkt körsbärsbärigt vin med rostade fat och tobakstoner. Servera det lätt tempererat 16-18 grader till en köttbit med en smörig sås eller gräddig potatis.

8119 Ruffino Serelle 2008, Italien, 135:-,375ml (3 Solar)

Vin Santo dricker man inte varje dag – åtminstone inte jag. Men prova! Vacker orangebrun färg, klassiskt oxiderad doft med torkad fruktighet och nötighet. Perfekt till nötiga, knäckiga desserter.

SÖDER

3501 Epicuro Riserva 2008, Italien, 89 kronor (4 Solar)

Här är vi längst nere på Italiens klack och druvorna är lokala: negroamaro och malvasia nera.

Mörk mullig doft med bärighet i körsbärs- och plommonstil. Lätt saftig publik smak med strävhet, fattoner och chokladig avslutning.