Julian Assange har suttit innestängd på Ecuadors ambassad i London i två månader. Går han utanför ambassadens väggar kommer brittiska polisen att gripa och överlämna honom till Sverige, där Wikileaks-grundaren ska ställas inför rätta för de brott han står anklagad för. När han i helgen gick ut på ambassadens balkong och talade till pressen och supportrarna handlade det dock om något annat. Han höll ett tal om hur viktig yttrandefriheten för samhällets välmående och hur viktigt det är att inte journlister förtrycks.

-  Jag ber president Obama att göra vad som är rätt. USA måste stoppa sin häxjakt på Wikileaks, sa Julian Assange.

Assange jämför sig med Pussy Riot

Reporter Per Nyberg har följt Assange noga under hela händelseförloppet och tycker det verkar som att Julian Assange har glömt bort vad det här egentligen handlar om. Julian Assange har gjort sig själv till ett exempel på förtryck, mot de som vill släppa information.
-  Han har totalt glömt bort vad faller egentligen handlar om. Han jämför sig själv med bandet Pussy riot till exempel i Ryssland och påstår att allt det här handlar om deras jakt mot Wikileaks, sa Per Nyberg.

Har Assange tappat verklighetsuppfattningen?

I brittiska medier börjar man nu spekulera i hur stor verklighetsuppfattning Julian Assange faktiskt har. Assange påstår att brittisk polis varit inne i ambassaden i veckan. De ska, enligt Assange, ha tagit sig in via brandstegar och sen stoppats av hans supportrar. Hans advokat har också sagt att han kommer fortsätta kräva fri lejd, så att Assange kan bege sig till Ecuador.

- Det finns ingen fri lejd för Julian Assange. Britterna har varit extremt tydliga där - de kommer inte ge honom det. Frågan är hur mycket av det här som är spel för gallerierna och hur mycket av det här som handlar om att han egentligen inte kommer ihåg vad det egentligen var som det här handlade om från början, sa Per Nyberg.

Se hela inslaget om Julian Assange i klippet ovan.