Hur ser du på Råd och Röns test?


- Jag har läst artikeln och jag undrar om testet bara är gjort på sex veckor, det är en kort tid i dessa sammanhang. Helst skall en test pågå sex månader och tre månader torde vara ett minimum.


Kan man verkligen minska rynkor när man väl fått dem?


- Det finns på den svenska marknaden enligt min kännedom en kräm, Jabushe, där den aktiva komponenten är 5 % alfa liponsyra, som kan uppvisa en kontrollerad studie publicerad i en välkänd vetenskaplig tidskrift där man kunnat påvisa en effekt på ljusframkallade rynkor. Boots har en kräm framtagen i England, de har även vetenskapliga studier till stöd för sina löften. Kanske även finns i Sverige, men mer än vad jag känner till.


Är det skillnad på solskador och rynkor?


- Ja, det finns rynkor som är framkallade av ljuset av sol och de går att påverka. Bäst på det är Retenoider, det är en vitamin A syra. Det är skillnad mellan Retinol och retinoider. Effekten av retinoider är vetenskapligt väl dokumenterad. Det går bara att få på recept. Kan vara olämpliga som ögonlockskräm eftersom syran är starkt irriterande.

Varför görs det ingen oberoende forskning på anti-rynkprodukter?


- Väldigt lite. För det första handlar det om kosmetika. Där kollar man att de inte har biverkningar.


Vad är det viktigaste man kan göra för att minska rynkor?


- Det handlar om det man kan göra själv - att inte röka, att inte vara i solen, undvika solarium.

Är det bra att smörja in sig?


- Har man torr hud så hjälper en mjukgörande kräm. Det är väl bättre att ha en kräm som är utvecklad för ögonlocken, det är konstigt egentligen att kalla den ögonkräm, man har den ju inte i ögat.