OS är ett gigantiskt arrangemang där världens främsta idrottsmän och kvinnor möts och tävlar. Viljan att vinna kan bli så stor att vissa idrottare tar till otillåtna medel för att lyckas. Det finns många fall av kända idrottare som blivit fällda: den amerikanska sprintern Ben Johnsson fälldes 1988, den brittiska sprintern Dwain Chambers 2003, svenska tyngdlyftaren Jörgen Ljungberg 2005, den amerikanska cyklisten Floyd Landis 2007 och amerikanska sprintern Marion Jones 2007.

Hur många av de cirka 850 idrottsutövare i 26 sporter som snart ska börja tävla i London har tagit otillåtna medel?
- Väldigt, väldigt få. Nu för tiden så testas alla väldigt noga innan de ens får komma fram till OS. Det är möjligt att en del varit dopade innan, men åtminstone fram till OS har i varje fall alla stora länder kollat att det inte blir några konstiga dopningstester, säger Åke Andrén-Sandberg från riksidrottsförbundets dopingkommission.


Att upptäcka fuskarna är krångligt och nu har det kommit en ny teknik som är mer individuellt anpassad.
- Vi vet ju att olika människor bryter ner ämnen olika och vi har lite olika hormoner i kroppen och så där. Det är klart att det är väldigt mycket bättre om man kan testa varje person för sig enligt deras förutsättningar, men det är väldigt mycket krångligare och dyrare. Och tänker man utifrån OS så om någon vinner hundra meter så vill vi veta direkt om han/hon varit dopad. Ett dygn eller så kanske man kan ha på sig, men vi kan inte hålla på och vänta i en vecka, säger Åke Andrén-Sandberg.


Uppfinningsrikedomen bland de som försöker skaffa sig otillåtna fördelar är stor och de ligger alltid steget före kontrollanterna.

- Det är som med skatteplanering eller liknande. Ju fler regler vi har och ju bättre vi är desto med kreativa måste fuskarna vara. Vi har ju klarat av allting som är enkelt, men det finns fortfarande metoder som är svåra att upptäcka. Men vi har aldrig varit så bra som vi är i dag, säger Åke Andrén-Sandberg.

I klippet berättar också Åke Andrén-Sandberg vilka dopningsmedel som är svårast att upptäcka och vilka som är populärast bland idrottarna.