Flickan och skulden väckte stor uppmärksamhet och fick flera presitgefyllda priser. Bland annat kunde man i boken konstatera att det finns en attityd att kvinnor som våldtas får skylla sig själva om de till exempel har druckit, om de har korta kjolar eller det som kallas för utmanande kläder eller till och med om de eventuellt har ett rykte.

Nyutgåva av Flickan och skulden


Nu har författarinnan Katarina Wennstam kommit med en nyutgåva som bland annat beskriver hur attityderna och lagarna har förändrats på det här området.

- Jag tror att egentligen så var mycket av det jag berättade i boken inte något nytt utan sådant som folk kände på sig lite under ytan, men jag tog ett samlat grepp om det och beskrev det. Jag brukar säga att den här boken är nästan mesig jämfört med allt det jag fick veta under åren som följde när poliser, åklagare och tjejer började höra av sig och berätta om olika rättsfall, säger Katarina Wennstam.

Kvinnan som betett sig fel

De som kontaktade henne berättade om fall där tjejen fick stå där med skamen och med skulden och fick känna att det var hon som hade betett sig fel. Det fanns också en syn att det är hon som kvinna som på något sätt ska se till att ta hand om mannens sexualitet.

- De berättade om en syn att vi tjejer ska se till, genom livet, att bete oss på ett sådant sätt att vi inte blir våldtagna istället för att prata om att vissa män ska inte våldta, berättar Katarina Wennstam.

Har något förändrats?

Frågan är om dessa attityder fortfarande finns kvar eller om något har förändrats de senaste tio åren.Har det hänt någonting sen den här frågan lyftes till ytan 2002?


- Jag vill både slå fast att det har hänt mycket och att det finns mycket kvar att göra. Jag kan tydligast se inom polismyndigheten att under där har man under de här åren tagit tag i problemen. Och det gör mig nästan ännu mer förbannad på övriga delar av rättsväsendet som inte i samma utsträckning ens erkänner problemet utan bara viftar bort det, säger Katarina Wennstam.

Förfärande aktuell

Justitieminister Beatrice Ask håller med om att mycket har hänt, men tycker ända att boken är förfärande aktuell:
- Tyvärr händer det ju fortfarande just det här typen av attityder och situationer. Sen delar jag uppfattningen att det har blivit bättre, men det finns mycket mer kvar att göra. Vi ser också att antalet anmälningar ökar och det kan bero på att man inte längre accepterar den här situationen.

Att anmälningar om våldtäkter ökar betyder inte automatiskt att antalet våldtäktsmän som döms ökar.A
- Det jag vill säga är att vi måste börja sänka kraven på kvinnan. Vi måste ha en mer nyanserad och modern bild utav att kvinnor som blir utsatta för våldtäkter beter sig ofta irrationellt och motsägelsefullt. Där har vi en väldigt fyrkantig bild utav hur en kvinna ska vara för att accepteras som ett trovärdigt våldtäktsoffer, säger Katarina Wennstam.

Attityderna måste förändras

Beatrice Ask och Katarina Wennstam är överens om att lagen i sig inte är skev, utan det är attityderna i domstolarna som måste förändras.

- Till exempel vet vi ju i dag att den som utsätts för ett övergrepp kan bli helt paralyserad och förlamad. Det är en naturlig sak och betyder inte att man accepterar situationen. Det där är en kunskap som måste in i åklagarämbetet och domstolen, säger Beatrice Ask.

Se också i klippet när Katarina Wennstam och Beatrice Ask disktuerar hur man ska lyckas få till attitydförändringar i rättsväsendet och varför gamla attityder fortfarande finns kvar.