Katerina Janouch: Hej, nu är jag här och chattar fram till klockan 11! Varsågod och fråga på! ;-)

erica: hjälp min dotter tar inte nappflaska...vill sluta amma mår dåligt hur gör jag?
Katerina Janouch: Hej, var envis! Ge inte upp. Pröva dig fram bland olika nappmodeller. Eller så kommer hon aldrig ta flaska utan börjar äta gröt och mat. Det funkar det med.

Johanna: Hej, Min sambo och jag vill skaffa barn. Kan man sluta med p-piller efter att ha ätit en vecka av kartan, eller ska man ta slut på kartan och sen sluta? Spelar det någon roll?
Katerina Janouch: Ät klart kartan tycker jag.

madde: Är det farligt att vara förkyld under en längre tid, tidigt under graviditeten?
Katerina Janouch: Oftast inte. Gå o kolla dig hos läkare om du är orolig! Många gravida är förkylda typ jämt, slemhinnorna i näsan är känsligare vid graviditet.

Lina: Vad tycker du om kejsarsnitt?? är själv gravid och är så otoligt förlossningsrädd och vill gärna ha ett planerat snitt. Varför är det så tabu med att vilja ha ett snitt?
Katerina Janouch: Jag själv är livrädd för snitt. Men om det är vad du vill, så se till att få det. Prata med din barnmorska. Det finns också samtalsgrupper för förlossningsrädda, många väljer till slut vaginal förlossning ändå.

Snezana: AJg lyssnar på graviditets-panelen på TV4 och tappar allt lust att skaffa barn. Jag är 38 och har inte hittat åtminstone tre vettiga anledningar att skaffa barn. Vad tycker du?
Katerina Janouch: Alla måste inte skaffa barn. Det är ditt liv.

Sara Zaric: Undrar varför det finns en så enorm press på att skaffa syskon så fort man fått barn? Jag och min sambo var redan innan vår son kom helt överens om att antingen bara ha ett barn eller i vart fall vänta tills senare. Vi har fått världens mest fantastiska pojke, nu 9 mån, som redan från början sovit om nätterna, skrattat om dagarna och utvecklats i härlig fart. Reaktionerna vi får när vi säger att vi kanske inte ska ha fler barn är att vi är "knäppa", att vi inte kan vara nöjda med vår son, osv. Varför är det så här? Vi var ju på det klara och berättade hur vi tänkte redan innan vi fick barn. Ändå sådan press. Mycket tröttsamt./Sara
Katerina Janouch: Det finns ett slags "krav" på normalfamilj, två-tre barn. Allt som avviker (endast 1 barn eller många) provocerar folk. Er son är så liten, ni behöver absolut inte tänka på syskon än. Folk har inget med ert livsval att göra. Gör det som ni tycker är bäst för er familj.

Lizan: Det verkar som detta är ett problem för karriärister i storstäder. jag , det är inte så märkvärdigt att bli i en liten ort där man tar det här med föräldrarskap mer naturligt
Katerina Janouch: Ja, du har en viss poäng där.

PG Persson: Vi fick vår son 14 v för tidigt, sen låg han på sjukhus 11 månader... Jag tycker att folk idag gnäller åt skogen för mycket... Skärp er.. Var glad om barnet är friskt... det är inte givet!
Katerina Janouch: Livet är aldrig för givet, alla har sin egen verklighet...

Mica: Hej Jag är oerhört rädd för alla pratar om att förlossningen gör så oerhört ont, Hur klara man den smärtan? finns bra bedövningar? var gör det ont? hur länge? med vänliga hälsningar Mica
Katerina Janouch: Smärtan är en del av barnafödandet, hur man upplever den är oerhört olika. Kvinnokroppen är iaf gjord för att fixa en förlossning! Idag finns flera olika smärtlindringar. Hur och var det gör ont är olika för olika kvinnor, mest ont gör det i magen/ryggen/underlivet.

my: jag har två barn och har förskt i två års tidatt få ett tredje barn med min man. Varför händer inget? Hela längtan efter ett tredje barn upptar all min tid och min energi, ad ska jag göra?
Katerina Janouch: Oddsen är goda för att det ska bli ett tredje barn om ni redan fått två tillsammans. Fortsätt att försöka. men ni kan även vända er till gynekologen för hjälp och råd, ibland händer det saker med kroppen som förändrar förutsättningarna.

Carolina: Hej, för en vecka sedan fick vi reda på att vi var gravida. Hur stor är risken att ngn händer så att det blir missfall innan v 12. Är i v 6 nu. Tack!
Katerina Janouch: Riskerna är individuella, är du frisk så är det goda chanser att allt går bra. Lycka till!

Ulrica Behrendt: Hej , Såg på programmet , det va ju bra , men jag som sexbarns mamma skulle gärna vilja säga att det är det finaste man kan få och dom jobbiga stunderna överväger dom fina. och att släppa kontrollbehovet är ju en kunskap som man behöver för att orka leva vilket man har barn eller ej ,, Bara en reflektion / Väl mött ensamstående sexbarns mor ..
Katerina Janouch: Håller med dig! Att ha barn gör att man orkar. Det är ungarna som är det sköna här i livet,och att ha fått många är ett privilegium tycker jag, jag är oändligt tacksam varje dag. Strongt att du fixar allt ensam - jag vet hur tufft det kan vara... KRAM.

Mia: Hej Katerina! Min sambo och jag väntar vårt första barn i sommar och längtar förstås. Men när man hörde er prata denna morgon låter det som att det är så fruktansvärt hemskt att bli förälder. Ska man verkligen behöva gruva sig och förvänta sig det värsta? Varför måste det alltid vara så svart eller vitt? Blir det inte litet härligt också? Vänliga hälsningar Mia
Katerina Janouch: Jo men det ÄR härligt. Vi pratade om att man ändå ska vara realist. Barn är en utmaning, men en skön sådan! Lycka till!

Mamma: Hej Katerina. Jag har läst "ANhörig" av dig och älskar den, den har varit till stor hjälp för mig när min man varit i missbruk. Allt blev bra, vi fick barn för 4 mån sen och nu har han återfallit, igen... Riktigt destruktivt. Han vet att han inte är välkommen hem nu, men min fråga gäller mer barnet. Om jag söker stöd hos ngn myndighet ex. BVC, blir socialen på något sätt inblandad eftersom vi har barn? Jag vill inte att soc. ska finnas i hennes liv på NÅGOT sätt. Vad göra? Tack på förhand.
Katerina Janouch: Var inte rädd för soc. De är mest till hjälp faktiskt. Jag var också rädd för soc men sen gav jag upp, tog emot hjälp när det var kris, då i missbruket. Din sambo bör få hjälp. Behandlingshem osv. Och du ska ta emot allt stöd du kan få!

Pojkmamma: Hej! Har din längtan efter en dotter försvunnit nu när du har en flicka eller finns känslan efter längtan kvar. Finns det en längtan efter fler döttrar?
Katerina Janouch: Ja, absolut. Jag blir aldrig fri från den där längtan, på nåt sätt, önskar att min dotter fått en syster. men nu blir det nog inga fler barn, så den drömmen har jag kvar. Men självklart är inte längtan lika starkt nu när jag har en flicka. En intressant fråga, det där, har tänkt mkt på vad den där längtan beror på, och drömmar, vad de görs av. och att de kan finnas kvar fast de uppfyllts.

Maria: Hej Katerina, Jag är i sjunde veckan och undrar varför man mår illa i början av grviditeten.
Katerina Janouch: Det verkar många gånger vara kulturellt betingat! I vissa kulturer känner man inte ens till graviditetsillamående. Lågt blodtryck gör illamåendet värre, se till att röra på dig och äta lite men ofta.

Carolina: Vad bör man tänka på under de första 3 månaderna som gravid?
Katerina Janouch: Att leva sunt, ta hand om sig. Man kan leva som vanligt. Undvik alkohol och tobak.

Sanna: Hej Katerina, vad är den vanligaste fråga du får från nyblivna mammor?
Katerina Janouch: Många frågor om sömn och amning blir det... och om sex.

Anna: Va ska man tänka på under sin graviditet...??
Katerina Janouch: Att äta bra mat, vila, och ta det lugnt! Man kan leva som vanligt om man mår bra.

Johanna: Drabbades av en förlossningsdepression och vill fråga dig hur du ser på detta, varför blir man drabbad?
Katerina Janouch: Det är svårt att säga, det är så individuellt... kan bero på hur livet sett ut innan, vad man har för villkor. Det är otroligt svårt att ge ett kort och enkelt svar men till viss del tror jag det kan bero på hormoner.

Frågvis: Varför pratas det aldrig om att det finns alternativ till amnning det kan finnas anledning till att man inte kan amma och de barnen klara sig lika bra
Katerina Janouch: Tror att många amningsråd utgår från fattigare lämder där amning ofta är en fråga om liv och död. Amning - när det funkar - är ju väldigt bra för det nyfödda barnet, man försöker stötta mammor till att amma. men visst kan ett barn i dagens svenska samhälle klara sig utmärkt utan amning också.

tessan: Jag e såååå rädd att föda, har vart gravid en gång å gjorde abort just för att jag är så rädd att föda, just för att de inte alltid vill ge en smärtstillande å sen upptäcker de att det är försent osv. å de ville inte ge mig kejsarsnitt. nu känns det som att om jag inte får kejsarsnitt så kommer jag aldrig kunna föda barn. kan man kräva det? för sist gick det inte så bra.
Katerina Janouch: ja, du kan kräva snitt.

Mia: Hej hej! Detta är ingen fråga om graviditet men när jag satte på tv så såg jag vilken snygg tröja du hade. Jag måste bara fråga var den kommer ifrån? Tack Mia
Katerina Janouch: Oj tack, du jag vet ej märket, för jag klippte bort det, men detta märke finns i USA och England, ej i Sverige.

Johanna: Sömnen är min "hangup". Tips för att få en 7-mån kille att sova 12 timmar på natten!?
Katerina Janouch: Alla bebisar sover inte 12 timmar på natten! Många småbarn har en sömn som är otroligt oförutsägbar... ge honom mer mat på kvällen så han inte blir hungrig, är ett tips.

Anna: Är gravid i v17 och för varje vecka så förfasas jag mer och mer av att jag verkar lämnat den moderna världen i samma ögonblick jag testade positivt. Via informationsträffar och liknande så får jag höra att jag ska tänka på kvinnorna i Afrika som föder helt naturligt och att smärtan ska stärka mitt självförtroende(!!!), är det så här eller har jag haft otur?
Katerina Janouch: Låter löjeväckande. Men visst, många gamla mönster sitter i när man blir gravid, och då ska vi ej snacka om könsroller, msnligt/kvinnligt...

Malin: när tycker du man kan börja med napp?
Katerina Janouch: Jag är verkligen ingen auktoritet i detta, våra barn - alla fem typ - har haft napp sen de föddes. har funkat utmärkt. Jag är FÖR napp.

Johanna: Jag är 23 år och min sambo 28 och vi är båda studenter. vi längtar väldigt mycket efter att skaffa barn, men vår ekonomiska situation sätter käppar i hjulen. Men jag är väldigt rädd att vänta för länge , man vet ju aldrig hur lång tid det tar att bli gravid förrän man blivit det.. Kan man få ihop en vardag som student och förälder?
Katerina Janouch: Absolit, allt går!

Ida: Katerina, Jag tycker att du är jättebra!! Din inställning är så avslappnad. Jag har två barn och de är det bästa som hänt. Vi har precis som alla småbarnsföräldrar haft vaknätter, astma och kräksjukor men jag kan inte säg att jag tycker att det är jobbigt. Att föda barn var superhäftigt, båda gångerna! Men när jag har berättat om det har jag mött ett visst förakt...är det inte dags att uppmärksamma det positiva med att föda och uppfostra sina barn?
Katerina Janouch: Jo, och det är det jag försöker göra! Man måste kunna prata om allting, både kriser och kärlek. Tack!

Eva: Vi har blivit öåånare om hur livet med barn är pratade ni om och jag kan hålla med. Men när de små liven är tonåringar är problemen annorlunda och jag hittar inte samma öppenhet och möjlighet att dela erfarenheter. Vad tänker du? hur gör du -har du tankar och något att dela med dig av?
Katerina Janouch: jag har skrivit en hel del om tonåringar i min stora bok "Barnliv". jag skriver också på min blogg www.amelia.se/blogg/katerina-janouch. Titta in där!

Sofia: Hej, vill bara säga ett tack från djupet av min mammasjäl. Under min första mammaledighet revs alla mina ideer om mig själv, mammskap och barn upp. Jag fick bygga en ny grund att leva utifrån med så mycket mer ödmjuket och tillit. Sååå viktigt att myterna om mammaskap får lösas upp och förhoppningsvis ge utrymme för fler kvinnor att hitta sig själv i denna stora, viktiga liverfarenhet. TACK TACK.
Katerina Janouch: Tack själv! men visst är det coolt, den nya tillvaron som formas?

Veronica: Hur lång tid tar det i genomsnitt att bli gravid (om man har slutat med p-piller för ca 5 månader sedan)?
Katerina Janouch: Olika! En del blir gravida direkt - andra kan det ta år för...

cecilia: Hej!Du pratade nyss i tv om vilken påfrestning det är för förhållandet att skaffa barn. Vi har precis fått veta att vi ska bli föräldrar och det märks på en gång. Vi oroar oss ständigt för allt möjligt. Men det jag märker är att min sambo nog är, och kommer att bli ännu mer, åsidosatt. Det blir ju såklart mycket fokus kring kvinnan och barnet. Men vad har du för tips för att verkligen få med partnern mer i graviditeten och allt som händer?
Katerina Janouch: Dela allt. Prata mycket. Tveka inte att söka hjälp om det blir för jobbigt. Bättre nu än sen när barnet är fött. Samtidigt är det normalt att oroa sig, ventilera det! Men tänk också på att det för det mesta går bra allting!

Linn: Är gravid i vecka 17 och har blodgruppen RHnegativ, är missfallsrisken stor? Är frisk i övrigt. Vore tacksam för svar
Katerina Janouch: För det mesta går det väldigt bra!

Anna: När är man redo för barn 2.Dottern är nu 1,5år. Vi känner oss stressade av vår ålder jag e 32 min man 41,vill ju längta bebis igen,,,,eller ska man strunta i det?
Katerina Janouch: Stressa inte, du är bara 32, det är lugnt. faktiskt.

Linn: Är de farligt att rensa kattlådan? Är gravid. Ska jag göra mig av me katten?
Katerina Janouch: behåll katten men låt andra rensa lådan är rådet som ges.

Maria: Hej, Om man har svamp i underlivet under graviditen; Skall den bahandlas eller läka själv? Kan det skada fostret?
Katerina Janouch: Den skadar ej fostret men du kan gärna behandla, det görs lokalt med tex pevaryl eller canesten, kolla med din BM!

Sarah: Hej Katerina, är gravid för första gången och känner som du säger en att släppa kontrollen är det tuffaste. Min process är igång är i v23 men har svårt för att hitta "vanliga kläder" som gör att jag inte känner att jag måste förutom allting annat också byta stil och bli någon annan. Är det inte nog som tjej att kroppen förändras?? Har du några tips? Vet att det är lite löjligt perspektiv men för mig så känns det så stort.... (Bor i stockholm, om du kan rek. ngn butik/sajt)Tacksam för svar...
Katerina Janouch: Mejla mig frågan på min amelaiblogg, www.amelia.se/blogg/katerina-janouch, så ska jag försöka tipsa! Har lite ont om tid här i chatten! :-)

Veronica: Hur lång tid tar det i genomsnitt att bli gravid (om man har slutat med p-piller för ca 5 månader sedan)?
Katerina Janouch: Det är otroligt olika, det kan ta lite tid efter p-piller.

Jenny: Jag har en dotter på 4 månader, jag helammar, men har mår väldigt dåligt av det, får specialist hjälp men klarar fortfarande inte att amma någon annanstans än hemma, beror nog mycket på mig själv, men också på min bebis, hon bara skriker och vill inte alltid ta bröstet när vi är borta, funderar på att träna lite med ersättning för att kunna lägga till det när vi åker iväg. vad tycker du?
Katerina Janouch: Tycker du gpott kan köra ers, om du mår så dåligt kan du ju sluta amma nu.

Bekymmrad: Jag och min sambo har försökt att skaffa barn nu i nio månader ungefär. Ha haft p-stav som jag tog bort i maj förra året just för att vi vill ha barn. Men det händer inget!! Har du några goda råd?? Tacksam för svar
Katerina Janouch: Det kan ta tid efter hormonella p-medel. Vänd dig till en gynekolog.

Caroline: Jag fick tyvärr sent missfall i v.19 på grund av oupptäckt Grupp B Streptocker. Nu väntar jag barn igen och är överlycklig och allt löper på bra. Men är såklart orolig. Vad gör jag åt min nojighet och oro tycker du. Caroline
Katerina Janouch: Har du kollat att du är frisk, så försök att fokusera på det. Anars hör ju oro till graviditeten...

Vickan: Hur tidigt kan man få grav.symtom? Har kännt illamående och yrsel precis som sist jag blev gravid men hade ägglossning för typ 3 dagar sen är det verkligen möjligt att känna nå så snabbt?
Katerina Janouch: Låter lite tidigt, men vissa kan säkert känna av symtom väldigt tidigt.

Maria: Hej, Varför får man inte rida före vecka 12?
Katerina Janouch: Har aldrig hört talas om detta.Kanske om du har en riskgraviditet?

Malin: Hur får man tiden att räcka till. Har en underbar son på 9 månader, lugn glad inga problem med det. Men umgänge med sambon finns knappt. :(
Katerina Janouch: Det ÄR stressigt när man har en bebis! Gör mysigt hemma när bebisen somnat. Ät middag och prata eller drick en kopp te på kvällen. Man får hitta små stunder ihop, de blir längre när barnet blir större!

Karin: Jag ville mest säga tack för dina böcker! Det är precis som du säger att man får tillfälle att se in i någon annans verklighet. Det är till stor hjälp. Så tack igen för din ärlighet och för att du vågar.
Katerina Janouch: Tack snälla!

madde: Är det farligt att äta antibiotika under sin graviditet?
Katerina Janouch: Kolla med läkare, olika för olika preparat. Generellt är svaret ja.

Lisa: hej, min son är 14 måndader och jag ammmar fortfarande. vissa verkar tycka att det är konstigt vilket får mig att tänka efter...hur länge är "vanligt"?
Katerina Janouch: Jag ammat som längst i 2 år och 8 månader. 14 månader är helt normalt men folk tycker så jävla mkt.

Eva: små barn - små bekymmer, stora barn - stora bekymmer. Ord som jag hört och faktiskt tycker att det stämmer. Öppenheten om svårigheter som ni pratade om i programmet känner jag igen från småbarnstiden men inte nu när bebisarna är tonåringar. Vad är dina erfarenheter? Jag känner mig ensam i tonårsproblematiken...
Katerina Janouch: Håller med, särskilt ang alkohol droger och sex... men det finns forum, leta på nätet! Och så får man börja prata själv, så hakar andra på.

madde: När får man komma på ultraljud för första gången? Är i vecka 11 och vill så gärna se det lilla livet!
Katerina Janouch: Runt v 16-18.

madde: varför är det farligt att rensa kattlådan när man är gravid?
Katerina Janouch: Bakterier som ej är bra när man är gravid, minns just nu ej vad de heter.

My: Hej Katerina! Jag är 44 år gammal och har ej några barn. Jag har blivit insiminerad en gång med negativt resultat. Jag tänkte prova fyra gånger till, men är fortfarande osäker på om jag gör rätt pga min ålder, mitt stora intresse för mitt jobb m.m. Svårt att fatta det rätta beslutet, men känner mig stressad av min ålder. Det är sista chansen. Tack på förhand och må väl! My
Katerina Janouch: Om du känner att du vill, kör hårt!

Caroline: Hej, Jag har ett stort begär efter morötter under min graviditet. Är i vecka 27. Kan detta skada barnet om man äter för mycket?
Katerina Janouch: Nej! jag hade också morotscravings i min andra graviditet...

Bekymmrad: Ville bara säga att ni som har eller är på väg att få barn är lyckligt lottade ska ni veta! Alla är inte så lyckligt lottade... Om man har försökt länge och det inte funkar vad ska man gör?
Katerina Janouch: Sök hjälp hos läkare.

Sandra: Vet inte hur jag ska "säga till" min dotter(20mån)när hon gör nått som hon inte får. Vill inte skälla men ändå inte låta det passera utan reaktion.
Katerina Janouch: Visa med hela kroppen att det är NEJ. Säg ordet högt och tydligt samtidigt som du tex tar bort hennes hand.

Caroline: Hej, Jag är 21 år och ska ha mitt första barn i juli. Känns helt underbart!!! Dock hade jag tänkt att fortsätta plugga direkt efter jul. Kan det vara rimligt?
Katerina Janouch: Javisst.

Miriam: Varför var ni så negativa i diskussionen om föräldrarskapet????? Ni sa ingentig positivt, det måste väl finnas mer positiva saker än negativa? Jag har flera syskon och visst har min mamma haft det oerhört jobbigt! Men hon har aldrig haft den attityden och inställningen som ni/du hade i TV. Själv är jag gravid och inbillar mig inte att detta ska bli en lätt match, men å andra sidan ska jag få ett liv som jag ska ta hand om och älska. Jag upplevde er diskussion som att ni försökte på den korta tiden ni hade hinna säga så mycket tunga saker. Vänliga hälsningar Miriam
Katerina Janouch: jag sa att det var underbart med barn. Vi försökte nyansera bilden lite bara.

Katerina Janouch: Nu är min tid vid datorn slut, hann ej med allas frågor, men titta gärna in på min blogg på www.amelia.se/blogg/katerina-janouch, ni kan också mejla dit! Ta hand om er alla och älska varandra och era ungar, de är det bästa vi har. KRAm Katerina
Moderator: Då stänger vi chatten för idag! Tack alla för era intressanta frågor, och tack Katerina som tog sig tid att svara. Chatten kommer finnas att läsa på tv4.se i sin helhet inom kort.