Ge vinterkläderna lite kärlek

Vill du ha vinterkläder som ser fräscha ut även nästa säsong? Se då till att ge dem lite uppmärksamhet innan du hänger in dem i förråden till förmån för vårplaggen.

- Det är som att tvätta bilen, då ser man när rostfläckarna börjar komma. Det är samma när man går igenom kläderna, man ser när det börjar komma fläckar eller bli trasigt, säger Monica Nordlund, klädrådgivare med lång erfarenhet av att ta hand om vintageplagg.

Vinterjackan ska du först kontrollera efter fläckar, för de bör tas bort, tipsar hon.

- Jag brukar säga: behandla fläcken lokalt. Är det en yllekappa är det lätt att dutta med vatten, tänk att du silar smutsen genom tyget och samlar upp med en frottéhandduk på baksidan. Täckjackor får du lämna in på kemtvätt.

Att slänga in hela jackan i tvättmaskinen avråder Monica Nordlund från - det sliter på plagget som dessutom riskerar att tappa formen. Innan du hänger in jackan i garderoben så töm fickor och vädra den.

De tjocka vintertröjorna bör också vädras och är de av ylle, vilket mal och pälsängrar tycker är smaskens, kan det vara bra att stoppa in dem i vakuumpåsar.

Skor bör tvättas av och eventuellt fettas in.

- Framför allt ska du stoppa tidningspapper i skorna så de håller formen, eller använda skoblock, säger Monica Nordlund.

Stockholm (TT)

Klädvård: Innan vinterkläderna läggs undan

Kolla efter fläckar på jackor och kappor. Se till att få bort dem om de finns.

Töm fickor på prylar och skräp.

Vädra jackor, kappor och tjocktröjor ordentligt innan du hänger in dem i garderoben.

Ha gärna klädskydd på ytterplaggen och lägg in ylletröjor i vakuumpåsar.

Rengör vinterskorna. Fetta in de skor som behöver och tål det.

Fyll skorna med tidningspapper, det håller fukt borta och gör att skorna håller formen.

Se till att ställa skorna i ett torrt utrymme, de kan lätt ta lukt annars.

Källa: Monica Nordlund (TT)

Klädvård: Gör ditt eget klädskydd

Att skydda jackan eller kappan när du hänger in den för förvaring kan vara bra och du kan tillverka ett sådant klädskydd själv, tipsar Monica Nordlund.

Ta ett gammalt påslakan som du viker dubbelt. Gör sedan ett litet hål längst upp där du kan trä in kroken på galgen som plagget hänger på. Dra upp lite av tyget längst upp och knyt runt kroken så det sluter tätt.

Detta skyddar mot damm, smuts och eventuell solblekning men däremot inte mot mal eller andra skadedjur då det blir öppet nertill. 

(TT)