Att slänga så mycket mat som vi svenskar gör är dåligt både för miljön och ekonomin. Vi måste sluta slänga mat som vi faktiskt kan använda.


- Vi måste bli mycket duktigare på att använda näsan, alltså lukta på saker och ting. Man tittar så mycket på sista förbrukningsdatum, men vi måste bli bättre på att våga smaka och dofta på saker och ting. Då märker man om det är dåligt, säger Mattias Larsson.

Våga lukta och smaka på matvarorna


- Ägg tillexempel - om man förvarar dem i kylen, som vi ofta gör, så håller de 30 dagar längre. Är de dåliga, så märker man det när man öppnar det. Dofta på det - använd näsan, uppmanar Mattias Larsson


- Grönsaker är också en sån sak som många slänger. Ibland har de legat lite fuktigt i en påse eller liknande och börjat gro litegrann. Då tar man direkt och slänger den helt i onödan. Ofta smakar den bara bättre då. Den har mognat och utvecklat en kryddighet. Så skala den och käka upp den istället. Äpplen och frukt i övrigt är samma sak. Det är några bruna fläckar och den åker i papperskorgen. Ofta är det mycket mer smak på dem. Tärna ner dem i en muffins eller vad som helst, säger Mattias Larsson.

Svenskarna är bortskämda

Varför slänger vi då så mycket? Är vi för bortskämda helt enkelt?
- Ja, vi är det alldeles för mycket. Det är otroligt dåligt för miljön och det är dåligt för ekonomin, säger Mattias Larsson.

I klippet får du fler tips på vad du kan göra av dina rester.

Här kan du se när Mattias Larsson lagar en middag på rester som många skulle ha slängt i onödan.