Susanne: Hur ska jag kunna kopla bort min metala stress?
Dan Hasson: Enklast genom att lära sig att förhålla sig annorlunda och lära sig olika sätt för att varva ned till det som sker i livet och till sig själv. Att ändra förhållningssättet är ett av de mest kraftfulla verktyg som finns och genom att vara tacksam för lärdomar kan man bli starkare och växa som människa. Jag skriver lite i min bok Stressa rätt om hur man kan hantera återkommande besvärliga tankar.

Rebecca: Vad kan de människor som drabbats av utmattningssyndrom göra för att lättare komma tillbaka till sina arbeten??
Dan Hasson: Om man redan är utbränd är det bra att återhämta sig i sin egen takt. Sakta men säkert och försiktigt bör man tänja på gränserna för vad man orkar så att man gradvis blir starkare. Jag skriver lite om detta i min bok under ett avsnitt som behandlar så kallade ”ultradianska rytmer”. Att leva i enlighet med sin biologiska rytm underlättar läkning. På min hemsida www.healthwatch.se finns det en del praktiska övningar som du kanske kan ha nytta av. Dessa är gratis.

Anna: Jag upplever att man i media många gånger pratar om stress som att det bara handlar om att man lider av tidsgbrist och har för mycket att göra. Min erfarenhet är att stress är när inre och yttre krav överstiger den upplevda förmågan. Det betyder att man även kan få stressyndrom av dålig självkänsla, självförtroende och otillräcklighet utan att detta nödnvändigtvis behöver vara kopplat till tidsbrist. Vad säger du om detta? MVH
Dan Hasson: Olika saker stressar olika människor av olika anledningar. Vad som helst kan stressa vem som helst av vilken anledning som helst. Det innebär att man kan känna sig stressad av många olika saker. Det fina är att oavsett vad som stressar så är det i princip samma saker som avhjälper stressen. Och det handlar om ett begränsat antal tekniker.

Tompa: Andas med magen och titta upp var två av tipsen. Fanns det fler bra förslag på tv4:s webbplats eller kan du tips om några till här?
Moderator: Gå in på http://www.stressaratt.se! Där finns fler tips och länkar till andra sajter.

A.E: Hur kan man som skiftarbetare kunna koppla om från att sluta kl 22, och börja 6 på morgonen och slippa känna stressen att "jag måste somna"?
Dan Hasson: Det tar cirka två timmar för hjärnan att varva ner och nedvarvningen är ett led i att förbereda hjärnan på att man snart ska sova. Därför är det bra att börja varva ned i god tid. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att man ligger raklång på soffan, utan också att man varierar sina aktiviteter. Man kanske läser en bok, bakar bröd eller påtar i trädgården. Mitt tips är att lära dig några andnings- och avslappningsövningar. Dessa övningar bidrar ofta till omedelbar nedvarvning. I fallet som skiftarbetare kan det vara bra att skapa sig en ritual för nedvarvning som gör det lättare att slappna av och somna. Du kan exempelvis testa att göra övningen "Sömnmålbild" på www.healthwatch.se. Den kan på sikt bidra till att minska oron i samband med sömngåendet. Du kan också få mer information via sömnråden som presenteras på samma sajt.

Emelie: Min mamma får ofta hjärtklappning och klagar över smärta i bröstet. Hon stressar väldigt mycket, oftast utan anledning, vilket jag också har tagit efter... Hur farligt är det egentligen att stressa så som hon gör?
Dan Hasson: Att driva på kroppen för hårt och inte få adekvat återhämtning kan på sikt leda till hjärt-kärlsjukdom. Kortvarig stress behöver inte vara särskilt farlig för hjärtat och inte heller långvarig om man bara får adekvat återhämtning. Att man får hjärtklappning beror på att hjärtat slår hårdare men färre gånger. Det är ett av kroppens sätt att skydda sig mot stress.

Maria: Jag kände mycket igen mig i Ebba när hon pratade. Jag är typisk duktig flicka, är intresserad av mycket och ambitiös, är dessutom van att höra detta från andra. Mitt största problem är att jag har svårt att släppa på kontrollen för att jag är rädd för att misslyckas, vad ska andra säga. Jag har ofta svårt att fatta beslut eftersom jag är rädd för att det ska bli fel.Har du något tips för att jag ska kunna släppa lite på mitt kämpande och strävande efter det perfekta?
Dan Hasson: Bra fråga. Du fundera över motiven till att du gör det du gör. Vad får du ut av att vara en duktig flicka? Alltså, vad är det positiva syftet med det? Om du kommer fram till det kan det vara enklare att finna ett alternativt sätt att agera och tänka på och där du ändå får ut samma effekt. Sedan måste man komma ihåg att det är en väldigt fin egenskap att vara en duktig flicka och bry sig om andra. Det man ofta missar är att också bry sig om sig själv. Om du bryr dig om både dig själv och andra ökar du förutsättningarna för att att bevara och öka livskvalitet och lycka. Vad gäller kontroll så är det bästa sättet att uppnå kontroll att släppa kontrollen. Det finns tekniker för att lära sig göra detta. Du kan säkert få praktiska verktyg av en psykolog om detta.

Louise: Skulle du anse att det är ohälsosamt att ha ett liv som är väldigt strukturerat och i princip allting flyter på enligt ett uppgjort schema bara för att kunna hinna med de saker som är viktigast att prioritera? När anser du att man behöver öka sin dos av avkopplande aktiviteter?
Dan Hasson: Hjärnan gillar struktur och det är avstressande för hjärnan att kunna förutse framtiden. Om du mår bra av det så är det förmodligen inte ohälsosamt. Om du mår dåligt så går det säkert att göra små ändringar som gör att du kan få ut mer att det liv du önskar. Frågan är bara hur mycket du besväras av om saker inte går enligt planerna?

Eva: Vilken typ av läkare eller metod skall jag rekomendera till min vän som har panikångest? Han har varit sjukskriven pga stress, mår väldigt dåligt emellanåt och verkar ibland suicidbenägen på grund av detta. Har tappat självförtroendet och självkänslan. Hans fru drar ett tungt lass och barnen ser ju att det är något som har hänt med pappa. Tycker inte att de fått rätt hjälp. Vi bor i Stockholm. Mvh
Dan Hasson: Jag skulle rekommendera kontakt med psykiater i första hand och någon KBT-utbildad terapeut. Om din vän inte är nöjd med de han möter är det bra att byta tills han möter någon han är nöjd med.

Marjan: Hur kommer det sig att man med åren blir mindere stress tåligt och klarar inte ens helften av det man gjort för?
Dan Hasson: Ofta beror det på att blir livet mindre aktivt. Det i sig kan göra att man blir mer känslig för stress, oavsett ålder. Sedan är det så att kroppen och nervsystemet slits med åren och det tar längre tid för olika prcesser att ske. Exempelvis tar det längre tid för kroppen att återhämta sig från stress med ökande ålder. Om du springer till bussen när du är 20 år kanske det tar några minuter att varva ned och återhämta dig. När du är 70 så kan samma påfrestning ta några timmar.

Karin: Kan inte sova trots avslappningsövningar. Kan akupunktur vara något?
Dan Hasson: Akupunktur kan ha en god effekt på detta. Du bör hitta en akupunktör du känner dig nöjd med och effekterna bör komma inom 1-5 behandlingar om du inte haft besvären i många år. Ett annat bra sätt kan vara sömndeprivering, alltså att medvetet sova mindre. Då ökar kroppens tryck att sova och det blir lättare att sova djupt och bra. Det finns en bra bok: "Sömn - Sov bättre med kognitiv beteendeterapi av Marie Söderström. På min hemsida www.healthwatch.se finns det en del praktiska övningar som du kanske kan ha nytta av.

eva: vad hette din hemsida, jag kan inte hitta den
Moderator: http://www.stressaratt.se

Ingegerd: Orotankar gör att man blir uppjagad och stessad. Jag försöker verkligen inte tänka så mycket och håller mig sysselsatt, men det hjälper inte alla gånger. Utan jag ältar och ororar mig, tills jag säger stop till mig själv. Vad ska jag göra för att lunga ner mig?
Dan Hasson: Detta är ett mycket vanligt problem och jag skriver mer om detta i min bok Stressa rätt och vad man kan göra åt det. Att försöka undvika dessa tankar brukar oftast bara stressa ännu mer. Det beror på att tankarna kontrollerar dig och på så vis blir okontrollerbara, och det okontrollerbara är stressande. Genom att tänka på tankarna och så objektivt och intresserat som möjligt undersöka dem gör att du tar kontrollen över tankarna och stressen minskar. Kanske finns det något viktigt budskap i tankarna, något du kan lära dig.

Boris: Kan minnet påverkas av stress? Jag upplever att mitt minne har blivit betydligt sämre isamband med mitt stressiga jobb. När jag tror att jag är i kapp med mina sysslor så dyker det genast upp nya akuta saker. Det är 1 steg framåt och 2 bakåt.
Dan Hasson: En av de första sakerna som påverkas eller försämras vid stress är koncentrationsförmågan. Koncentrationen är viktig när vi ska återkalla och lagra in minnen. Genom att exempelvis ta pauser kan man underlätta för minnesprocessen. En nyligen genomförd studie visade att det kan räcka med så lite som en 6-minuters tupplur för att minnet ska förbättras (jämfört med ingen vila alls).

it expert: jag är en mästare på att prokastinera alla mina jobb, och jag blir alltid jättestressad och sitter och jobbar nastan dygnvis, i 5-6 dagar jag undrar om du vet nån bra teknik att göra det på bättre sätt?
Dan Hasson: Det finns bra sätt att hantera detta, vilket jag skriver om i min bok Stressa rätt. Grunden handlar om att göra några saker för att bli mer organiserad. T ex eftersom man ofta är tidsoptimist får man ofta helt orimliga bedömningar för hur lång tid något tar. Då kan man dela upp t ex projekt i mindre delar, och gärna skatta på minutnivå (eller så låg nivå som möjligt) hur lång tid något tar. Då brukar man få mer realistiska tidsuppskattningar. Annat som är bra är post-itlappar och andra slag av påminnelser.

Inger Johansson: Jag skulle vilja veta hur man häver en ångestattack som är så stark att hela kroppen reagerar.
Dan Hasson: Man kan absolut fri från ångesten. Det gäller att träna om hjärnan lite så att du får tillbaka de mer sunda reaktionerna. Mitt tips är att kontakta en psykolog som kan hjälpa dig att bearbeta den besvärliga tiden i livet och lära dig tekniker för att motverka panikångesten. Som en akut åtgärd finns det några effektiva saker man kan göra för att motverka panikångesten. 1. Andas djupt (långt ned i magen). När du gör detta ska det mer eller mindre vara omöjligt att känna ångest. 2. Titta samtidigt upp så mycket det går (håll upp blicken) för att koppla bort de negativa känslorna. 3. Fokusera på vad du vill känna istället. Det är bra om du förbereder en rogivande tanke eller scenario som du kan fokusera på istället.

eva: blev utbränd p.g.a. för hög arbetsbelastning år 2000. Har nu lyckats komma upp i 50% arbetsförmåga. Hur stora är chanserna att bli helt frisk?
Dan Hasson: Om du får rätt hjälp och stöd eller själv vet hur du ska göra är chanserna goda. Det handlar om att successivt, efter dina förutsättningar, vidga på gränserna. En bra fråga som du kan ställa dig är för att anpassa dig till de förutsättningar du har är: Kan jag göra detta och fortfarande må bra? Om du svarar JA på den frågan är det ingen fara. Om du svarar NEJ kan du göra en bedömning. Antingen tar du en kalkylerad risk om det är så att du tror att det blir bäst på längre sikt, eller så säger du nej. På det sättet får du en större kontroll över ditt välbefinnande.

Agneta: Jag undrar hur gör du själv för att lägga stressen på en bra nivå ?
Dan Hasson: Själv ser jag till att särskilt intensiva perioder alltid åtföljs av lugnare perioder. Sedan ser jag till att överlag prioritera det som på lång sikt är viktigast - familjen, vännerna och hälsan - och se saker positivt (så gott det går). Jag använder mig regelbundet av olika stresshanteringsmetoder.

Linda: Hej! Jag har hört att man kan mäta stress genom ett blodprov, om det är skadlig stress, stämmer det? Kan man göra det hos en vanlig läkare?
Dan Hasson: Det går att mäta stress på många olika sätt. En väl genomförd läkarbedömning med tidigare sjukdomshistorik är bra. Det finns flera olika hormoner man kan mäta. Jag skriver mer om detta i min bok. På akademiska sjukhuset i Uppsala finns en klinik som heter CEOS. Där har man specialicerat sig på att diagnostisera stress. Det finns också en klinik vid Danderyds sjukhus, Stressrehab som specialiserat sig på detta.

Anna: Har en dotter som som väldigt snabbt blir stressad, tex när det kör ihop sig eller om något ledsamt hänt. Hon får ett depressivt beteende. vilka bra tips kan finnas.
Dan Hasson: Det kan komma att bli något positivt för henne om hon lär sig att hantera detta. Att lära sig hantera stress gör nämligen att man kan bli bättre på att hantera stress i framtiden. Jag skulle rekommendera kontakt med sjukgymnast och/eller psykolog för att få lära sig tekniker för nedvarvning och avslappning. Du finner ett antal sådana tekniker som man lätt kan integrera i en stressig vardag i min bok och på min hemsida www.healthwatch.se.

anna: hur prioriterar jag när det kommer mycket saker att göra? jag vill ju inte göra andra ledsna, men samtidigt blir jag ledsen när jag gör allt pga stressen?
Dan Hasson: Detta är ett mycket vanligt problem. Det finns en övning som heter Skrivbordsövningen i min bok och på www.healthwatch.se som kan vara till viss hjälp. Men i slutändan är det så att du inte vill såra någon. Genom att vara tydlig med vad du vill och tänker göra, minskar risken att såra andra. Du kan bli mer tydlig genom att själv prioritera och ta reda på vad du önskar. Det finns strukturerade metoder för att ta reda på vad man vill och sätta mål (nämns både i boken och på sajten ovan). När du vet vad du vill och ska göra (och i vilken ordning) blir det lättare att förmedla det till andra och de kan anpassa sina förväntningar efter detta.

Louise: Det kan variera hur mycket jag besväras av att olika saker inte går enligt planerna..har du några tips på hur man kan tänka för att lättare kunna gå vidare från olika typer av misslyckanden?
Dan Hasson: Framför allt bör man lära sig att utvinna lärdommar av dem. Om vi ser misslyckanden som ett viktigt sätt för oss att lära och utvecklas som individer kan de på sikt bli resurser istället för något destruktivt. Fråga dig: Vad kan jag lära mig av detta? Och var inte för hård mot dig själv. Misslyckanden är en viktig del av livet och all långsiktig framgång.

Carina Forsberg: Jag skall börja arbeta som hälsoinspiratör på min arbetsplats. Det är tal om att jag ska hålla i pausgmnastik,stretching typ axlar, nacke...ca 5 min/dag. Men jag tycker att det skulle passa bättre med avlsappnings och andningsövningar istället då jag märker att många är väldigt stressade och inte mår bra! Vad tror Du? Jag kanske ska tillägga att det är inget stillasittande arbete utan Vi står och går hela dagen!
Dan Hasson: Det viktigaste är att det du gör är enkelt och går att integrera i vardagen. Då ökar förutsättningarna för att man faktiskt gör det.

Eva Johansson: Hej! Jag stressade i mitt jobb för några år sen. Har nu bytt jobb till ett mycket lugnare, men har fortfarande svårt med koncentrationen och tappar ord, får leta efter synonymer. Har jag fått skador som inte går att reparera? Mvh Eva
Dan Hasson: I de allra flesta fallen går det att reparera. Det är i mycket extrema fall (ofta långvarig extrem stress i kombination med alkholmissbruk). Det viktigaste är att undvika katastroftankar om det skulle vara så att du får problem med koncentrationen. Det kan t ex vara: Oj, nu händer det igen...tänk om...så här ska det inte vara...osv. Det i sig kan göra att du varvar upp och därför får svårt att minnas och koncentrera dig.

Jenny: Tankar styr mycket hur man reagerar på stress i olika situationer. Hur kan man lära sig hantera dem på ett bättre sätt och ändra dem? Man hamnar lätt i cirklar/tankemönster som kan vara svåra att ta sig ur.
Dan Hasson: Jag skriver en hel del om detta i min bok Stressa rätt och ger där också olika övningar för detta.

Stina: Jag har krypningar i hela kroppen. Kom efter en utredning som var påfrestande för mig och har nu varit dagligen sen januari. Kan det vara stressreaktion som känns så? (Har varit sjukskriven sedan 10 år pga stress men inte varit med om den känsla tidigare)
Dan Hasson: Det kan det vara. Det kan också handla om över- eller underproduktion av något hormon. Det kan vara värt att utreda vad det kan bero på med din husläkare. Du kan testa att utföra avslappningsövningar och se hur det påverkar (om det blir bättre eller sämre). Fundera också på om det finns tillfällen då det är bättra respektive sämre och vad som kännetecknar dessa tillfällen.

Carina: Hej! Jag gäspar väldigt mycket och vill veta om det har med stress att göra och om det är vanligt? Det händer om jag tar en paus på jobbet, förr under bussresan till skolan, när jag ska resa... Får en känsla av att jag inte får tillräckligt med luft. Hoppas du har ett svar på detta. Mvh Carina
Dan Hasson: Sådana symtom kan man få. Det kan bero på att man "glömmer" att andas eller att man är nervös, spänd eller andas ytligt. Jag skulle rekommendera att du testar att göra andnings- och avslappningsövningar och ser om det blir bättre (t ex på www.healthwatch.se). Du kan säkert få hjälp med detta av sjukgymnast och/eller psykolog. Det kan också vara bra att kontrollera med din läkare att lungorna fungerar med sin fulla kapacitet, men det gör de förmodligen.

Suzanne: Har haft stressrelaterade problem i flera år och tyckte jag nästan var tillbaka till det liv jag ville ha, när allt plötsligt rasade igen. Finns det några svar på hur många som blir "bra" igen? Och inte tar några mediciner utan klarar sig utan "hjälpmedel"?
Dan Hasson: Det är inte helt ovanligt att man går in i väggen 2 eller fler gånger. Det beror ofta på att man inte fick de verktyg man behövde för att hantera stressen efter första tillfället. Jag skulle rekommendera kontakt med sjukgymnast och/eller psykolog för att få lära dig tekniker att hantera stress och bevara och öka hälsa och välbefinnande på lång sikt. Stresshantering är ofta något som behöver upprepas för att effekterna ska hålla i sig (om man inte lärt sig något nytt sätt att hantera saker och gått över till att leva i enlighet med det).

Josefine: Hej Dan! Jag arbetar som barnskötare inom förskolan där vi som bekant drabbas av neddragningar och stora barngrupper. Detta orsakar många stressmoment under dagen. När jag känner att jag inte hinner stötta alla barn och hjälpa dem under dagarna blir jag otroligt stressad. Då glömmer jag allt, jag "klantar" mig och har sönder saker. Hur ska jag hantera dessa situationer? MVH Josefine
Dan Hasson: Det viktigaste är nog att lära dig att kontrollera de stressande tankarna och hitta effektiva sätt att varva ner. När du märker att du börjar varva upp kan du antingen göra någon andnings- eller avslappningsövning (som du kan göra samtidigt som du tar hand om barnen) eller ta en paus om det är möjligt. Andningen är ett av de snabbaste och effektivaste sätten för att snabbt varva ner. I min bok Stressa rätt har jag små andningsövningar i fickformat som du kanske kan ha nytta av.

eeva: Hej, vad trevligt att någon talar om positiv stress. Men vad gör jag när jag har för mycket att tänka på inom livets alla områden? Hur ska jag prioritera blan allt som är livsviktigt först? eeva
Dan Hasson: Skrivbordsövningen i min bok och på www.healthwatch.se kan vara till hjälp.

Lotta Stocker: Hur mycket gemensamt finns med cancer, jag har själv haft bröstcancer och jag är nästan övertygad att stress är en komponent
Dan Hasson: Stress har visat sig kunna vara en av flera bidragande orsaker till olika former av cancer och dess utveckling.

Rebecca: Hur skall du som privatperson behålla den positiva stressen så att den inte slår över till det negativa?
Dan Hasson: Stress är i sig en neutral process som kan upplevas såväl positivt (t ex arbetsglädje och lek) som negativt (t ex konflikter). Om man utgår från dagens vetenskapliga kunskap behöver stress inte vara något ohälsosamt om det bara används på rätt sätt. Rätt använt kan lagom och regelbunden stress (i kombination med adekvat återhämtning) till och med öka livskvaliteten och välbefinnandet samt stärka hälsan. Ett bra sätt är att lära sig att integrera stresshanteringen i vardagen.

ullice: för ett antal år sen försvann jag i några veckor (jag minns dom inte) det var som om jag fick en inre stress jag var livrädd att huset skulle brinna ner(svärföräldrarnas hus gjorde det) jag fick hjälp med tabletter som jag använde ca ett år men det bästa rådet var att andas rätt ( jag skulle andas i rektangel dra in ,hålla andan,andas ut o hålla andan) det gör jag än ibland när det behövs men vad är det som händer i huvudet då?hur kan det hjälpa?
Dan Hasson: Det fungerar för att vår fysiologi påverkar vår psykologi. Med andra ord påverar kroppsspråket hur man tänker och vice versa. Genom att andas djupt och lugnt ändrar du både dina tankar och ditt känlsomässiga tillstånd, och så slappnar du av.

Lill: Jag har ett tufft jobb som chef med allt vad det innebär, jag har haft kraftig hjärtklappning vid olika tillfällen. varit till läkare men det enda jag fått är betablockerare som jag tar vid dessa tillfällen. Är det farligt jag har alltid burken med mig ifall att. Använder dem kanske 2 ggr i veckan.
Dan Hasson: Att driva på kroppen för hårt och inte få adekvat återhämtning kan på lång sikt leda till hjärt-kärlsjukdom. Kortvarig stress behöver inte vara särskilt farlig för hjärtat och inte heller långvarig om man bara får adekvat återhämtning. Men om man redan har hjärtproblem kan en akut stressande situation trigga igång en mer akut hjärtsjukdom som exempelvis kärlkramp eller hjärtinfarkt. Att man får hjärtklappning beror på att hjärtat slår hårdare men färre gånger. Det är ett av kroppens sätt att skydda sig mot stress.

Nicci: Jag är en ensamstående mamma, som de flesta singel-mammor är jag ganska slutkörd..eftersom man jobbar dygnet runt utan avlastning. Min fråga är. Jag är ofta sjuk,har varit hos läkaren pga yrsel och svimmningar mm. Enligt läkaren har jag utmattningssyndrom. Kan extrem sömnbrist och stress under en lång tid (ca 2,5år) lett till detta? Jag har även fått extremt dåligt emmunförsvar,beror även det på min konstanta sömnbrist? Jag har svårt att somna men när jag väl somnat vaknar min son, detta händer ca 3 gånger / natt.
Dan Hasson: Både den långvariga stressen och långvariga problemen med sömnen är sannolikt bidragande orsaker till detta.

Rebecca: Vad anser du att samhället kan göra för att motverka det negativa stressen??
Dan Hasson: Man behöver fördjupa utbildningen hos personalen inom primärvården om detta så att de har lättare att diagnostisera och rekommendera adekvata behandlingar. Vänligt och professionellt omhändertagande i primärvården är mycket viktigt. Dessutom tror jag att man behöver lära sig stresshantering och levnadsfärdigheter redan tidigt i livet. Där har skolan en viktig roll. Men då behöver också lärarna få den utbildning och handledning som behövs. Det var några saker. Att sätta in åtgärder tidigt är kanske också en av de viktigaste sakerna. Just det har varit syftet med sajten www.healthwatch.se som har till syfte att hjälpa individer att bevara och öka hälsa och välbefinnande och motverka skadlig stress.

Peter: Vilka är de 5 viktigaste varningssignalerna att de håller på att gå helt snett för den stressande personen?
Dan Hasson: En av de viktigaste är att man över en längre tid inte känner sig utvilad efter att man sovit. Långdragna och ständigt återkommande infektioner (t ex förkyliningar) kan också vara ett tecken. Men sedan finns det en uppsjö av olika symtom man kan få.

Hasse Johnsson: Hej Dan ! Jag vet att man måste sätta gränser själv.Men hur får man andra att inte stressa som drar upp tempot MVH Hasse
Dan Hasson: Det är inte alltid så lätt att nå fram till personer som är mycket stressade. Ibland kan det gå genom att hjälpa personen att inse vilka konsekvenser personens beteende har för dig. Passa då också på att berätta vad du önskar istället. Om personen inte håller med dig behöver ni finna en kompromiss. Att sätta gränser själv kan i alla fall vara ett skydd för dig som sagt.

Maria: Hej. Sedan min far blev hjärtopererad kan han inte hantera stress som innan. Kort stubin, blir stressad för minsta lilla... händer det något i kroppen under en så lång operation som kan resultera i att man får en lägre stresströskel? Jag har hört om flera fall där personerna får likvärdigt beteende efter hjärtoperationer.
Dan Hasson: En tid efter en stressande upplevelse eller traumatiskt ingrepp kan man vara överkänslig mot stress och det är bra att vi får denna varningssignal så att vi inte överbelastar oss. Men enligt min erfarenhet kan känsligheten minska avsevärt eller försvinna med tiden. Om man får rätt hjälp och stöd brukar denna process gå snabbare.

A.E: Hej! Jag är en 20årig tjej som jobbar skiftarbete, och har under den senaste tiden haft sömnproblem. Oftast har jag somnat ganska omgående när jag lagt mig i sängen.. Men sedan vaknar jag och somnar om vart annat i flera timmars tid under natten.Detta är ett problem för mig då jag ofta känner mig så trött att jag inte orkar med mycket mer än arbetet, och det skapar irritation mellan mig och min pojkvän. Hur kan jag göra för att kunna få en hel natts sömn? MVH A.E.
Dan Hasson: Det tar cirka två timmar för hjärnan att varva ner och nedvarvningen är ett led i att förbereda hjärnan på att man snart ska sova. Därför är det bra att börja varva ned i god tid. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att man ligger raklång på soffan, utan också att man varierar sina aktiviteter. Man kanske läser en bok, bakar bröd eller påtar i trädgården. Mitt tips är att lära dig några andnings- och avslappningsövningar. Dessa övningar bidrar ofta till omedelbar nedvarvning. I fallet som skiftarbetare kan det vara bra att skapa sig en ritual för nedvarvning som gör det lättare att slappna av och somna. Du kan exempelvis testa att göra övningen "Sömnmålbild" på www.healthwatch.se. Den kan på sikt bidra till att minska oron i samband med sömngåendet. Du kan också få mer information via sömnråden som presenteras på samma sajt.

Mona: Vad gör man när man inte får tillbaka kraften efter ha gått in i väggen med panikångest på & nu lider av stor ångest med,klarar inte stressade situationer då lägger bara hjärnan av det blir tillt å den bara stänger å är otroligt dum väldigt svårt å lära sig nya saker!?!???
Dan Hasson: Jag skulle rekommendera kontakt med psykolog för att få lära dig att hantera panikångesten samt stresshantering. Det bra att återhämta dig i din egen takt. Sakta men säkert och försiktigt bör du tänja på gränserna för vad du orkar så att du gradvis blir starkare. Jag skriver lite om detta i min bok under ett avsnitt som behandlar så kallade ”ultradianska rytmer”. Att leva i enlighet med sin biologiska rytm underlättar läkning. På min hemsida www.healthwatch.se finns det en del praktiska övningar som du kanske kan ha nytta av. Dessa är gratis.

anna: hur kan jag lära mig slappna av innan jag skall sova?
Dan Hasson: Det finns flera övningar för detta på www.healthwatch.se

Martin: Finns det någon direkt koppling mellan stress och viktökning?
Dan Hasson: Man kan både gå upp och gå ner i vikt av stress. Jag skriver om troliga mekanismer för respektive scenario i min bok Stressa rätt.

Dan Hasson: Kära chattare, tack så mycket för ert stora intresse och engagemang. Tyvärr hann jag inte svara på alla frågor, men svar på många av frågorna finns i min bok Stressa rätt. Du kan även komma åt en vidareutvecklad version av det stresshanteringsverktyg som jag tog fram i samband när jag doktorerade på www.healthwatch.se. Det är helt gratis och vi arbetar kontinuerligt med att utöka tjänsterna och funktionerna. Om du vill läsa lite mer om mig och min forskning kan du gå in på www.danhasson.se eller www.stressaratt.se. Allt det bästa önskar Dan Hasson