Pernilla Ericson , 28, som är reporter på Aftonbladet har låtit sig sminkas av en professionellt maskör så att hon ser ut som en 80-åring. Därefter har hon gått runt på stan och testat hur man bemöts som gammal år 2008. Pernilla och riksdagsledamoten Barbro Westerholm , som arbetar mycket för pernsionärers rättigheter, kom till Nyhetsmorgon söndag. Efteråt chattade de med tittarna.

Här är den chatten:

Eva: Pernilla! Bra initiativ. Upplevde du att män eller kvinnor var minst tillmötesgående mot dig när du var förklädd?
Pernilla Ericson: Unga kvinnor var de som bemötte mig bäst, om jag ska hårddra det.

Sören: Fråga till Barbro: Jag tycker det är liksom det eviga problemet att yngre inte lyssnar på de äldre och deras visdom. Men om du får ordet, vad skulle du vilja säga till oss i den yngre generationen. Hur vill ni äldre bli bemötta?
Barbro Westerholm: Se äldre som de individer de är med en massa livserfarenhet. Möt den äldre som du själv skulle vilja bli bemött.Bytplats i tankarna med mig. Med vänliga hälsningar Barbro W

Lukas: Jag tycker att det är svårt att alltid göra "rätt" även om man vill, det har hänt att äldre blivit förnärmande då jag erbjudit min plats på bussen, ska jag ändå fortsätta med det trots att det kanske kan uppfattas som oartigt av vissa?
Barbro Westerholm: Ja, jag tycker du ska fortsätta erbjuda din plats för det är många som behöver plats men som inte vågar be om. Sen blir jag dyster över att det finns äldre som blir förnärmade när de möts av vänlighet. Mvh Barbro W

Thomas: Jag är övertygad om att det har med snygghet och inte ålder att göra! Om du skulle klä ut dig till en hyfsat ful svensson (oavsett ålder på utklädnaden) skulle du garanterat också bli "osynlig" på drottninggatan. Vad tror ni om detta resonemang???, och varför inte testa även detta??? Mvh Thomas
Pernilla Ericson: Ful eller snygg, ung eller gammal, vi ska väl ta hänsyn till varandra ändå? Särskilt när det är uppenbart att personen har svårt att gå, värk i leder, etc.

Claes-Göran Str: På sättet som vi "yngre" behandlar de äldre kan vi utläsa om vilket samhälle vi har idag i Sverige. Tänk om ca 10-15 år då kommer vi att ha den största ökningen av panchisar då det födds som mest 1944-45...Om det upplevs som problem idag hur blir det då.....Jag känner redan olust inför detta då det inte fungerar bra idag,,,
Pernilla Ericson: Det finns hopp. Mailen strömmade in till mig från både unga och gamla, många tar stor hänsyn och visar omtanke för de gamla, många hade fått sig en tankeställare.

Eva: Barbro! Är du förvånad över resultatet av Pernillas "undersökning", eller var det ungefär den uppfattningen du hade redan?
Barbro Westerholm: Hej! Tyvärr är jag inte förvånad, jag har mött alltför många som råkat ut det Pernilla mötte i somras. Tyvärr saknas forskning om det här problemet och varför det finns människor som hjälper. Mvh Barbro

barbro i sundsv: Till Pernilla, Hur ska vi göra med alla som jobbat länge inom vården som jag tycker inte behandlar de äldre med respekt? I grunden finns nog respekten men, det går "på rutin".
Pernilla Ericson: Kurser? Bättre löner? Seminarium? Återkommande debatter och synliggöranden av problemet? I dag får anhöriga dra stora lass, vi kan och vi måste bli bättre.

Kicki: Barbro, vilka konkreta råd kan du ge till andra människor som vill göra något extra för äldre, är det något speciellt vi ofta glömmer att tänka på till exempel?
Barbro Westerholm: Se äldre som de individer de är och försök byta plats i tankarna med den äldre du möter. Vad är det hon eller han kan tänkas längta efter. Jag vet en dam som älskar att titta på stjärnorna men detär inget hemtjänsten kan hjälpa henne med. Då är det viktigt att någon ideell kraft rycker in och tillgodoser hennes önskan. Mvh Barbro W

Lars: Det är inte bara äldre som blir dåligt behandlade det är även yngre med handikap Jag är handikapat efter sjukdom när jag går i en affär händer det j ag blir undan knuffat
Pernilla Ericson: Det är verkligen inte okej. Jag hoppas att du påtalar det för dem, gör dem medvetna om sitt eget beteende. Många stressar nog på, i tunnelseende.

Mia: Kan tv4 ta detta till sig och behålla programledare även när de blivit lite äldre? Vad tycker du Barbro?
Barbro Westerholm: Ja, det hoppas jag verkligen- Pernillas ringande väckarklocka bör leda till det. Mvh Barbro W

: Heej, Pernilla ! jag tyckte det var jätte intressant att se dig klä ut dig till en 82-åring . Men jag tkr även att man skall göra samma sak fast i en annan stad o se skilnaden.
Pernilla Ericson: Det tycker jag också skulle vara enormt intressant. Vem vet vad som sker i framtiden?

Majsan: Hur tycker ni att gamla ska behandlas? Varför blir de annorlunda behandlade?
Barbro Westerholm: Jag tror det finns flera orsaker bl.a. att vi lever i ett prestationssamhälle och värderar högst det som ger reda pengar. Att äldre gör en massa samhällsnytta som inte ger några pengar i plånboken men däremot minskar trycket på skattepåsen ser man inte Mvh Brbro W

Stephanie: Svenska män har tyvärr inte kommit ut grottstadiet ännu. Jämför man med utländska män så finns det en respekt för kvinnor, man håller upp dörrar, släpper fram kvinnor i hissar, tunnelbanor, skjuter in stolen om man äter middag istället för att buffla sig fram. Vi svenksar uppfattas som väldigt ouppfostrade och taffliga. Generellt så har samhället blivit väldigt kallt och tråkigt fram för lite mer visad hänsyn.
Pernilla Ericson: Vi måste lära den yngre generationen att ta hänsyn och visa respekt, det sker ganska naturligt om man har äldre i sin närhet under uppväxten.

Kicki: En fråga till er båda: På vilket sätt tror ni att bemötandet mot äldre ser annorlunda ut i andra länder?
Pernilla Ericson: Mina utlandsfödda vänner berättar att skillnaden är gigantisk, när det kommer till frågan om respekt. Jag för min del skulle vilja se ett samhälle som inte var så uppdelat i unga och gamla.

lolita: Som en tjej uppvuxen i sverige med invandrar bakrundhar jag lärt mig att ära våra äldre..dom skapade oss och dom gav oss den bekväma värld att växa upp i.och ärligt talat finns det något bättre än mor och far föräldrar jag önskade varje dag att jag skulle haft mer tid med dom. till alla er otåliga och inte bättre upplärda människor där ute. världen är sämre utan våra äldre se på de som att alla e din farmor farfar mormor morfar, behandla dom som de oxå....fy på er
Pernilla Ericson: Instämmer till fullo.

Kicki: En fråga till er båda: På vilket sätt tror ni att bemötandet mot äldre ser annorlunda ut i andra länder?
Barbro Westerholm: Det varierar mellan länder. Äldrediskriminering finns på många håll. Det finns en indicanstam som har samma ord för ung och vacker och samma ord för gammal och ful. Jag tror inte det finns någon kartläggning värd namnet.. Japan och Kina uppskattar vishet och livserfarenhet mer än vi och det har sagts mig att svenskt näringsliv inte får skicka alltför unga personer när de vill göra affärer där. Mvh Barbro W

margareta: akademibohandelens reklam om att svärmor inte får kosta något vid julklapps köp tycker jag är osmaklig.
Pernilla Ericson: Har ej sett den, men det låter inte särskilt trevligt.

Martha: Hej,jag har funderat över varför all bevakning all security bara handlar om uniformerade muskölösa som går omkring med makt.Önskar att det fanns mera bevakning av barn och äldre ,det borde ju vara ett jätteroligt jogg-men nu finns det ju bara på frivillig obetald basis.............bevaka bankomater,stå vid kassan i butiken finnas tillhands-jag önskar det fanns såna service jobb där vi hjälper varandra.
Pernilla Ericson: Bra tanke. Men jag vill bo i ett samhälle där vi hjälper varandra när det behövs, spontant, utan att någon behöver få betalt för det.

Bittan: Varför kallar Du oss äldre; "TANTER och FARBRÖDER"? Är det för att Du tycker det låter gulligt??? nder över det?
Pernilla Ericson: Å, jag har våndats jättemycket över det där, jag vet inte vilket tilltal de äldre tycker är okej, jag har även frågat många äldre. "Åldringar", "pensionärer", "seniorer", "tanter", jag gillar egentligen inte något av uttrycken, om jag ska vara ärlig. Vad tycker du att jag ska säga?

Magnus: Jag har sett ert reportage jag blir förbannad . Jag kommer att åka ner och slå på asen som behandlar våra äldre på här
Pernilla Ericson: Jag tror att det räcker gott med att väcka människor med frågan "Varför gör du så här?". Många är nog inte medvetna om sitt beteende.

Anita: Vi blir ju alla gamla och det är verkligen på tiden att de äldres situation i samhället tas upp till debatt. Kan det äntligen bli en ändring? I dag lever många i skräck för att bli gamla och vårdberoende. Då är något fel i vårt samhälle!
Barbro Westerholm: Ja, jag möter alltför många som uttalar rädsla för att bli gammal och det bara måste vi göra ngt åt. Vi ska leva hela livet också den sista dagen. Det är det jag arbetar för politiskt. Vi ska känna att det är vi som bestämmer hur vi vill ha det och inte att andra tar befälet. Vi ska ses som den resurs vi är. Mvh Barbro W Mvh* Barbro W

Ylwa: Tycker liksom en föregående tittare att det vore intressant att göra detta i olika städer. Vad tror ni, är storstadsborna mer eller mindre vänliga?
Pernilla Ericson: Jag är född och uppvuxen i en storstad, men har tillbringat många, många somrar hos släkten uppe i Mora. Jag tycker framför allt att saker och ting får ta mer tid där, det finns inte samma stress och otålighet.

Anhörig: Jag är enda anhörig till en gammal dam på 90+. När hon klarade sig själv var hon Någon. Nu är hon över 90 år och behöver hjälp. Efter många års kämpande och tjat med de där kontorsnissarna har hon nu fått hjälp. Men det tog många år!!! Hon behövde ramla ett par gånger innan plus en massa andra saker. Medicin, duschning, mat och en massa annat blev det bara skit med. Hemtjänsten misskötte sig verkligen och jag var tvungen att kontrollera ALLT!!! BEHANDLA ANDRA SOM DU SJÄLV VILL BLI BEHANDLAD!!!!
Barbro Westerholm: Instämmer till fullo och det är därför äldreboendedelegationen bl a föreslagit byggande av trygghetsboenden där din dam skulle kunna bo tillsammans med andra och äta tillsammans med andra om hon vill. Samt kunna delta i aktiviteter som passar henne. Om Du googlar på Äldreboendedelegationen så kommer du till en hemsida som beskriver vad delegationen vill åstadkomma. Mvh Barbro W

margareta: Kom precis hit. I grunden handlar det kanske om människosyn. Menar jag att alla har lika värde så avspeglar det väl sig även åldersmässigt. Kanske skulle dessa frågor få större utrymme i alla sammanhang. Vilken syn på alla olika människor har jag EGENTLIGEN innerst inne. En sådan reflektion kan leda till mycket gott.
Pernilla Ericson: Egentligen är det EXAKT det som mitt reportage handlar om. Vilken slags människa vill du vara i bemötandet av andra?

Karin: Jag som är rörelsehindrad möter liknande problematik. Jag, får lov att stå på bussen och måste tränga mig fram för att hinna ut innan bussdörrarna stängs. Detta är stressande och gör att jag väljer bort bussen. Var finns förståelsen för oss som är anorlunda?
Barbro Westerholm: Hos alltför få, tyvärr. Jag försöker på min kant att göra vad som går för att få förändringar till stånd men vi måste vara många. Pensionärsföreningarna och handikappförbunden måste aktivera sig. Skolan måste uppmärksamma problemet med flera, med flera Mvh< Barbro W

Mikael G.: Hej! Den äldre mannen har beklagat över att han betalar fem kronor mer i skatt på varje hundralapp som han får i pension,det är orättvist naturligtvis och diskriminering men varför gör de inget åt det?Det finns pensonersförening i Sverige och de kan väl skaffa en advokat som kan anmela svenska staten eller regeringen till EU domstol.kanske det blir en lösning för detta,Tack för ordet.Mikael.
Barbro Westerholm: Hej! Det här är en politisk fråga. Avsikten med jobbavdraget för äldre var att stimulera äldre till att arbeta längre. Men det har uppfattats som straffskatt att pensionärer inte får göra detta avdrag. Jag ville inte gå in i den debatten för den har faktiskt inte med äldrediskrimineringen att göra. Mvh Barbro W

Fia: Efter att ha sett detta inslag får jag mig en tankeställare! Har tyvärr ingen äldre person i min närhet men vill gärna göra något redan idag. Ge mig tips!
Barbro Westerholm: Vët inte var du bor men på en del ställen finns sk Frivilligcentraler dit man kan vända sig och erbjuda sina tjänster. Mvh Barbro W

Kaarina Vaanane: Jag har så låg pension att jag måste fortsätta att jobba.Förra veckan var jag på jobbet på förskolan (stora barn 5-6 år)Där kom en konflikt med en 5-åring och mig.Han tyckte att jag är pensionär och behövs inte lysnaoch lyda.Hur är uppfostrat ny generation och var är respekt mot gamla ?
Barbro Westerholm: Hej! Då är det viktigt att du vsiar den 5-åringenvilken resurs du är och vilka roliga saker ni kan göra tillsammans. Lättare sagt en gjort men väsentligt för honom eller henne när de blir vuxna och för sin erfarenhet vidare av att möta äldre människor Mvh Barbro W

Eva: Är det inte oftast så att man blir bemött som man bemöter andra. Många gamla kräver ju också att dom skall först till allting och själv aldrig tar hänsyn. Är man i ett område där det bor övervägande gamla så blir man som yngre väldigt dåligt behandlad i affärer eller i köer där dom bara tränger sig före. Så vi skall väl alla visa hänsyn vilken ålder vi än är i. Respekt för människan.
Barbro Westerholm: Ja, den bilden finns också. När jag är ute och föreläser om att lägga år till livet så tar jag upp vikten av att vi äldre är positiva förebilder. Jag vill ju hellre bli ihågkommen som en Pippi Långstrump fast äldre än en surkart och pedant. Mvh Barbro W