Milla: Jag har hyperhidros och svettas mycket från huvudet för minsta lilla ansträngning. Speciellt nu på sommaren är det väldigt socialt begränsande. Vad kan man göra åt det?
Eric Rydman:

Hej Milla!
Har du fått diagnosen bekräftad? Annars ska du se till att bli utredd för hyperhidros (= överproduktiva svettkörtlar) Det finns en del man kan göra även om svettningar på huvudet är svårare att behandla än exempelvis handsvett.

Hälsningar

Eric Rydman

lelle: När jag går på toaletten så kommer det även blod inga mängder men det blöder lite. Är det nåt som man ska söka läkere för, är 57 år ..
Eric Rydman:

Hej Lelle!
Blod i avföringen är något som man ska kolla upp. Det är med stor sannolikhet så att du har hemmorojder och det kan vara svårt att komma till bukt med, särskilt om man har haft det länge. Själva undersökningen är enkel och väldigt odramatisk. Läkaren tittar helt enkel in i stjärten och då ser man oftast snabbt vad det rör sig om.

Hälsningar

Eric

Mia: Jag blev mamma för drygt 3 år sedan & besväras fortfarande av hemorrojder. Hur blir jag av med dessa ? Kan man operera ? salvor hjälper ej-provat allt - lägga om kost / salvor osv. Mitt sexliv är obefintlintligt sedan några år och har till stor del bidragit till min/vår separation. Vill ju inte " sluta leva " nu. Var kan jag vända mig?
Nasim Farrokhnia: Hej Mia! Du är absolut inte ensam med detta problem, att få hemorrojder efter gravidite och förlossning drabbar många kvinnor. Såsom du påpekar viktigt att undvik aförstoppning (med kost, motion och vatten/dricka mkt) iom att trög tarm förvärrar prblemet. men det finns också hjälp (både medicinsk och kirurgisk). Kontakta din husläkare som v b kan remittera till en kirurgisk mottagning där man är van att ta hand om åkomman! Relativt enkelt att åtgärda för en kirurg så får du garanterat bättre livskvalitet, lycka till!

gravid: hej när jag blev gravid så växte det ut "vårtliknande" hudutväxter bland mitt könshår, en större och en mindre samt ett fåtal mini. Vad kan detta vara? Jag frågade barnmorska och hon kunde bara konstatera att det inte var kondylomvårtor för de är platta (dessa är runda) men annars kunde hon inte svara. Är det födelsemärkeutväxter eller svullna hårsäckar? De är väldigt otrevliga och får mig att känna obehag.
Eric Rydman:

Hej!

Det går ju förstås inte att svara på vad du har men det du fick höra att komdylomvårtor alltid är platta stämmer inte. De kan ha ett mer taggigt utseende och mer likna hudflikar. Det här är något som din husläkare kan titta på.

Hälsningar

Eric

imse: Har fått en knöl i yttre blygdläpp/ljumsken, den sitter precis där trosan sitter. Gör ont och den är stor som en ärta. Sitter inte i skinnet,går ej att ta tag i den utan verkar sitta fast. vad kan det vara?
Nasim Farrokhnia: hej på dig
jag tycker du bör söka en läkare som får undersöka knölen i fråga som kan vara helt beskedlig men som förstås inte får missas om det är något allvarligt! Viktigt med att utesluta eventuell könssjukdom och att det inte handlar om ågon lymfkörtel som kan vara elakartad: här är det förstås avgörande hur länge knölen suttit, om den har vuxit, är den mjuk eller hårt i konsustensen osv.
Kontakta en ungdomsmottagning eller husläkare och lycka till!

andre: hej, undrar om två saker. min tjej tuggar o är beroende av nikotintuggumi, tycker hennes andedräkt är påverkad, kan det stämma? Hon säger att det är oskadligt för hon tuggar minsta dosen, men ett antal per dag dock. På detta svettas hon ganska mycket och om jag hört rätt så tar sig gifter från nikotin etc sig igenom svettet. hon svettas väldigt på morgonen och sexlusten är för mig noll när en stor svettig nikotintjej ligger och plaskar brevid...jobbigt här. kan ni skriva om 1. nikotin har många hemska biefftekter 2. kommer det igenom svett och munn? tusen tack..
Eric Rydman:

Hej André

Nikotintugummi är en bra ersättning till cigaretter men innehåller ju fortfarande nikotin med alla dess effekter och biverkningar. Nikotin drar igång den delen av det nervsystemet som har med svettningar och hjärtrusning att göra så det är vanligt att man svettas mer när man tillför nikotin. Nikotin påverkar även salivet och man upplever ofta dålig smak och dålig andedräkt av nikotintuggummi, rökning och andra nikotinprodukter.

Hälsningar

Eric

Daniel: Jag är en kille på 15 år och jag undrar varför alla av mina kompisar får hårväxt tidigt utom jag?. Är det nåt fel med mig eller är det vanligt att man kan få hårväxt senare?
Nasim Farrokhnia: Hej Daniel,
vi människor är olika vad gäller hur tidigt eller snabbt vi kommer in i puberteten och utvecklar könsteckan såsom behåring, tillväxt av könsorgan mm som tyder på att man lämnar barnstadiet för vuxenvärlden. Oftast går det att se mönster omman vet hur gamla föräldrarna var när de fick sina första teckan på könsmognad. Sannolikt behöver du inte vara orolig, prata med dina föräldrar och du kan även kontakat en ungdomsmottagning som är väl vana vid denna typ av frågor och kan hjälpa dig vidare, lycka till!

Erik: Problem med avföringen, går bara på toa 1 gång i vevkan och ör nr 2 är detta normalt
Eric Rydman: hej Erik!
Det är inte onormalt att bara ha avföring en gång/ vecka. Ibland kan man ju vara hård i magen men om konsistensen är normal ska du inte bekymra dig om det.

Hälsningar

Eric

sussi: Hej och god morgon! Jag har väldiga problem med tarmarna och skulle kanske söka för det, men risken för en anal undersökning stoppar mig. Efter 53 år och barnafödande är an inte så vacker på vissa ställen så är det nödvändigt att gå den anala vägen?Blodprover kanske för att ta reda på vad som irriterar tarmarna? Vem vill lägga upp aktern hur som helst.. Råd mottages gärna för det är svårt att bära med mig toaletten överallt. Ha en fin dag. sussi
Nasim Farrokhnia:

Hej Sussi, du preciserar inte vilken typ av problem du har med tarmarna, men det är relativt vanligt med IBS som är en engels förkortning för irritabel mage, ett vitt begrepp som kan ha allehanda symtom, från magsäck och tarmar med både lös och hård avföring (och oregelbundna vanor). Du får gärna söka en husläkare och bena ut problemet. Av det du skriver verkar det som att dinaproblem inte är nytillkomna för det är just då man ska dra öronen åt sig, alltså när det plötsligt dyker upp svår förstoppning eller diarré eller blod/slem i avföring där allvarlig/systemisk sjukdom ska uteslutas.

Annars kan det du beskriver som "irriterar tarmarna" vara en viss kost (t ex laktos eller gluten) och visst kan man ha intolerans mot dessa och bli gasig, uppblåst osv.

Huruvida du behöver mera avancerad tarmundersökning kan bara avgöras efter en närmare läkarbedömning.

Lycka till!

eva: Än en gång har jag hört läkare vifta bort fråga om dålig andedräkt. Är det för att det inte finns nån bot? Min andedräkt luktar avföring å jag har kännt det på flera andra åxå. Jag borstar tänder med eltandborste, skrapar tungan, anv. tandtråd samt sköljer med SB 12. vad finns mer??
Eric Rydman:

Hej Eva!
Dålig andedräkt kan vara väldigt handikappande. man ska normalt inte "lukta avföring" ur munnen så någon förklaring finns det. Kanske har du någon ficka vid någon tand där det samlas gammal mat. Kanske har du en hålighet vid halsmandlarna. jag tycker at du första hand ska undersökas av en tandläkare. De har ofta större erfarenhet av det här än din vanliga husläkare.

Hälsningar

Eric

Anders: Jag lider av hemorrojder och en läkareundersökning oroar mig. Hur går en sådan undersökning till och finns det något man själv kan göra eller är det endast operation som botar?
Eric Rydman:

Hej Anders!
En sådan undersökning är mycket mindre dramatisk än vad den låter.
Läkaren börjar med att känna med ett finger i stjärten. Detta görs med lite glidmedel så det är inte smärtsamt. Därefter tittar läkaren in med hjälp av ett "proktoskop" som är ett litet genomskinligt rör som gör att man kan se väggarna i analen. Även detta är något som låter värre än det är.

Innan man undersöker sig för misstänkta hemmorojder kan man prova receptfri salva eller stolpiller i ett par veckor.

Hälsningar

Eric

Ninni Linn: Hej. Jag har sedan snart ett halvår problem med mage och tarm. Har lös avföring, men inte vattnig diarré. Problemet är att jag blir akut nödig, får väldig magknip och faktiskt inte hinner till toa. Det har gått så långt att jag gjort på mig i bilen på väg till jobbet. Har inte haft en fast eller frisk avföring på 5 månader nu. Det bara kom, utan sjukdom eller så. Jag dricker Probios för mage och tarm, för sk IBS, men inget funkar. Kan knappt gå ut utan närhet till en toa. Vågar inte äta frukost då jag oftast blir akut nödig efter en måltid. Någonstans läste jag att det kunde vara cancer i tarmen och skjuter därför på att ta i detta. Kan ni hjälpa mig att förstå vad det kan vara? Tack.
Nasim Farrokhnia:

Hej Ninni Linn, sök din husläkare!
Jag tolkar din sjukhistoria som att problemet är nytillkommet, dessutom besvärligt i o m trängningar. Du skriver inget om övriga riskfaktorer t ex ålder, ärftlighet och rökning. Det behövs en noggrann genomgång och till en början en enkel undersökning (och möjligen mera avancerad tarmundersökning) för att avgöra vilken åkomma som besvärar dig.
Lycka till

Mya: Jag har en som jag tror fistelgång mellan skinkorna ganska högt upp. Ibland blir den inflammerad och gör ganska ont, har haft den i många år. Behöver jag göra något åt den, kan den bli allvarlig, blir det operation eller hur botar man den annars.
Eric Rydman:

Hej Mya!
Analfistlar är små gångar som är förbindelser mellan tarmen och huden. De försvinner nästan aldrig av sig själva. Det finns ingen annan bra behandling än operation men du kan prova Xyloproct eller annan behandling med salva med kortison i för att lindra besvären för stunden.

Lycka till!

Eric

Kalle: Jag är en 79 års gubbe som det senaste halvåret besvärats av ovanligt täta urinträngningar. Ändå dröjer det innan det kommer något från en mycket svag stråle. Det gör också ont i underlivet. Bör jag konsultera läkare. Det känns så pinsamt genomatt jag varit en friskus och endast varit sjukskriven 3 veckor genom ett krossat finger. Snälla svara mig
Eric Rydman: Hej Kalle!
Det är extra svårt att söka vård när man hela livet identifierat sig som en "friskus".
Det finns dock ingen bra anledning till att inte söka läkare för de här besvären. Om du skulle få för dig att prata med män i din ålder skulle du märka hur vanliga besvären är. Det faktum att du även har ont i underlivet är en ännu starkare anledning till att söka vård. Det är i första hand din prostata som måste undersökas.

MVH

Eric Rydman

Undrande: MIn pojkvän har ett problem som han tycker är pinsam att söka läkare för. Han får stånd men inte utlösning. Han äter Enalapril 5 mg x1 för högt blodtryck. Kan det påverka? Han är 44 år. Kan någon hjälpa oss? /undrande
Nasim Farrokhnia: Hej och tack för din fråga! Enalapril som är en form av blodtryckssänkande medicin har inte den typen av biverkan. Kärlsjukdom och högt blodtryck kan hänga ihop med s k erektil dysfunktion vilket är relativt vanligt. Din pojkvän får gärna ta upp diskussionen med sin husläkare som är van vid ämnet: kärlsjukdomar, hypertoni och påverkan på sexuell funktion. Lycka till!

Tina: till Eric Rydman ang vikingasjukan dupuytrens har det kommit ett nytt läkemedel Xiapex utan operation, min man är 75 är det vore utmärkt att inte behöva operera har Du erfarenhet av detta. tacksam för svar
Eric Rydman: Hej!
Dupuytrens sjukdom innebär att bindväven i handen skrumpnar och att fingrarna inte kan rätas ut. Dett kan upplevas som generande, ffa vid handslag o.d.
Den klassiska behandlingen är operation men som påpekar, Tina, finns det ett lovande alternativ som består i sprutor som injiceras i handen och som löser upp sammanväxningarna. Det är en ny behandling som än så länge bara används på vissa kliniker i landet men resultaten är än så länge goda. behandlingen kan inte användas på alla typer av sammanväxningar.

Hälsningar

Eric

lidit.länge: Hej! Snälla hjälp mig. Jag har undvikit i flera år att gå till läkare med min analklåda. Jag lider. Det kommer och går, vissa perioder (jag ser inget sammanhang) kliar jag obegränsat, fram för allt i sömnen. Jag har provat ett par salvor. Gjort hemmatest för mask men inget. Viss vanlig anti-kli salva (xyloproct) hjälper men varför kommer det tillbaka!? Vad ska jag göra? Går man till vanlig läkare med detta annars?
Nasim Farrokhnia: Hej! Sök din husläkare som (om inte själv får bukt med problemet) kan då skicka vidare till kirurg eller hudläkare för bedömning och åtgärd. Denna typ av problem är vanliga och inget konstigt alls för professionen att hantera, det gäller dock att som patient komma över en tröskel. Var öppen med att du tycker situationen är "pinsam" och du kan t o m be om att om möjligt träffa en läkare av samma kön om det skulle underlätta. Lycka till!

Anna: Hej! Jag har periodvis en massa gula klumpar som luktar fruktansvärt illa i halsen. Vid halsmandlarna som jag får pilla bort med hjälp an topps o pincett. Det är jätte jobbigt o undrar om det går att få bukt på detta? Mvh Anna
Nasim Farrokhnia: Hej Anna
Är det så att du har alltför stora halsmandlar? Då kan en form av fysiskt hinder uppstå där vissa matrester fastnar. Det finns indikation att operera bort stora halsmandlar men då pga sömnapné (andningsuppehåll i liggande) som ger snarkning och trötthet. Börja med en vanlig undersökning hos husläkare som får titta ner och dessutom ställa rätt frågor för att få svar på vissa avgörande frågor (vilket vi int ehar möjlighet här!) Lycka till

Janne: Hej Jag har herpes på penis. Första utbrott 2003. Då det det var förenat med smärta. Jag var hos familjeläkaren och sedan har jag även testat hos urologen. Frågan är: Hur ofta det är vanligt att man har herperutbrott. Jag har flera utbrott i månaden sedan 2003. Det är ganska jobbigt. Jag känner mig väldigt frisk i övrigt. Har tjatat till mig en allmän hälsoundersökning, men inget särskilt hittades. Lever sunt och är "aldrig" sjuk, knappt ens förkylningar. Har inte varit hemma från jobbet sedan 1999. Mvh Janne -62
Eric Rydman: Herpes på könsorganen är ofta mycket besvärande, generande och plågsamt. det är väldigt individuellt hur ofta blåsorna kommer men viruset ligger latent hos den som är drabbad.
Det man kan göra själv är att vara noga med hygienen och använda luftiga kläder.
Ibland kan läkaren skriva ut medicin mot viruset som kan förkorta längden på symtomtiden. Man ska då vara snabb med att sätta in medicinen.

Hälsningar

Eric

moderator:

Det kommer väldigt många frågor nu, våra läkare svara på så många de hinner. Titta gärna i chatten då er fråga kanske har ställts och besvarats tidigare/Moderator

Helena: Hej! Jag är en 35 årig tjej som fått två barn. De senaste åren har jag fått problem med mitt vänstra bröst. Det ömmar och värker i perioder. Ska tillägga att jag har hormonspiral. Jag tycker också att det ömmande bröstet har blivt större. Är det vanligt att man har olika stora bröst? Jag tycker detta är jobbigt och tänker ofta på det. Är orolig över cystor i bröstet och är orolig över att det är större och gör ont. Vore tacksam för svar! Tack! Helena
Nasim Farrokhnia: Hej Helena! Det är både vanligt med ömmande bröst (hormonella cykler) och olikstora bröst. Viktigt är att inte missa eventuell knöl. Var noga med att undersöka dina bröst (tack och lov har det på senare år blivit stor uppmärksamhet kring bröskcancer och många kampanjer där man visar hur en undersökning ska gå till). Vid minsta osäkerhet, sök läkare som också får underöka och eventuellt untreda vidare, Lycka till

//: Jag har vid flera tillfällen när jag sökt på nätet på olika symptom jag haft fått upp Candida som möjlig diagnos. Har dock aldrig hört någon läkare ens nämna detta vid namn. Är det något som finns som diagnos och som man kan bota? Kan man isåfall gå till läkare för att få det fastställt?
Nasim Farrokhnia:

Candida är jästsvamp ochkan ge infektion i munnen som underlivet och något ovanligare i lungorna (och då varierar förstås symtomen)! Det framgår inte var du har symtom/problem. Antisvamp-medel (per orala) har en del besvärliga biverkningar, t ex att normala bakteriefloran i tarmen kan störas (som när man äter antibiotika). Däremot finns medel för lokal behandling men då måste du först ha en diagnos ställd, alltså en via en läkare. Det finns också receptfria läkemedel där apotekare är pålästa och kan ge råd. Lycka till!

Anders: Funkar verkligen de receptfria medlen mot nagelsvamp. Har provat en sort men utan verkan. Jag rådfrågade en läkare för länge sedan och hon sa att man kan få problem med levern av de receptbelagda.
Eric Rydman: Hej Anders!
Nagelsvamp kan vara riktig svårt att komma till bukt med. Som du antyder har de receptfria läkemedlen ganska liten effekt. Tablettbehandlingen behöver ofta pågå i många månader och har potentiela biverkningar. Ju tidigare man sätter in behandling desto snabbare och bättre effekt.
Man kan själv vara noggran med rengöring och skrapning av svamphärdarna.

Hälsningar

Eric Rydman

undrande: Hej. Jag är en tjej på 30 som har ett jobbigt problem. Jag lider av fotsvett och särskilt jobbigt är det nu när det börjar bli varmare ute. För att dölja detta försöker jag att inte ta av mig skorna, eftersom det luktar, vilket i sin tur gör fotsvetten värre. Jag har hört att fotsvett kan bli värre om man har nagelsvamp, stämmer detta? Jag tycker även att mina stortånaglar ser lite "gulaktiga" ut. kan det vara nagelsvamp? Jag tycker detta är jättejobbigt då jag lider lite av fotfobi. Jag klarar inte när andra människor rör mina fötter.
Eric Rydman: Hej!
Det låter som en jobbig situation. Det finns ju en del saker man göra på egen hand innan man tar kontakt med sjukvården. Det finns speciell deodorant på apoteket. Man kan prova talk och luftiga skor.
Det finns även en hel del alternativ när det gäller behandling som sjukvården kan erbjuda. Ta upp problemet med din husläkare.

Hälsningar

Eric

V: hej! Tjej närmare 30 som senaste veckan haft klåda i underlivet. Pendlar långt varje dag och har svårt att ta mig till vc. Sticker till och sett att jag är torr. Har fått som en knöl nu vid slidöppningen på ena sidan? Misstänker inflammerad. Vad kan det vara? Svamp? Började pevarylbeh igår.
Nasim Farrokhnia: Hej! Visst kan klåda i underlivet vara svamp (vanligt och enklet behandlingsbart). Viktigt är bara att inte missa eventuell könssjukdom. Har man haft oskyddat sex i nära anslutning till nytillkomna symtom från underlivet är det viktigt att låta undersökas och ta klamydiatest. Även könlen kan bedömas vid en undersökning (en förstorad lymfkörtel relaterad till infektionen?), lycka till

Niklas: Hej ! Jag har fått bihåleinflammation och det luktar väldigt illa om mej. Vågar knappt träffa någon på nära håll. Finns det någonting jag kan göra hemma för att bli av med åkomman ? Hur ska man göra för att inte få denna åkomma ? Mvh / Niklas
Nasim Farrokhnia: Hej Niklas! Bihålorna är svåråtkomliga varför en ursköljning blir svår. Med hjälp av slemhinneavsvällande, näsdroppar och högläge kan man hanka sig fram och försnabba läkprocessen och detär långt ifrån alltid man behöver antibiotika. När du droppar in näsdorppar kan du lägga dig på sidan och gärna huvudet neråt (och så byter du sida) så att det verkligen rinner in. Lycka till!

Håkan: Hej, En böld som sitter en bit ifrån analöppningen, känns som en stor innebrännar-finne. När jag trycker riktigt hårt så tillslut får jag bara ut blod och inget vanligt "finne-innehåll". Den känns lite otäckt att ha den där den är och att det är en liten böld. Vad kan det vara och vad kan man göra åt det? Kan det vara hemoroijd och hur fungerar det i så fall?
Eric Rydman: Hej Håkan!
Det är inte hel ovanligt med bölder av olika slag i den här regionen. Många blandar ihop detta med hemmorojder men det är två helt skilda saker. Hemmorojder sitter inne i stjärten.
Om inte bölden försvinner av sig själv kan man behöva utföra en liten operation.

Hälsningar

Eric

nilsson: Har fått svinkoppor i huvudet som kliar och svider något vansinigt har tagit två kurer med heracilin utan effekt är 55 år och är inte hårfager längre så det ser åtrevligt ut med sår som vätskar och blöder i huvudet. Vad göra?
Eric Rydman: Hej!
Svinkoppor kallar man hudinfektioner av en viss sorts bakterier. Ditt antibiotika, Heracillin, är framförallt effektivt mot just den bakterien. Om effekten uteblir får man fundera på om det är någon annan bakterie eller svamp som ger upphov till dina symtom.

Hälsningar

Eric

Peter Dahlborn: Hej har en fråga, har varit aktiv i idrott hela mitt liv försökt sköta mig, är nu 58 år har alltid varit frisk men för 11 år sedan fick jag ett epilepsi anfall blev medvetslös och kramper var på lasarett ett dygn. Det har sedan hänt 3 gånger till så det är inte ofta. Varför får jag anfall nu när jag blivit äldre Är det vanligt att man får epilepsi på äldre dagar Är pinsamt om jag är på stan ock får ett anfall ty jag känner ingen förvarning vet inte om att det händer MVH Peter
Nasim Farrokhnia: Hej Peter och tack för ditt inlägg! Det är absolut inte ovanligt att få epilepsi på äldre dagar, t ex i efterförloppet av en stroke som ger en hjärnskada. Som epileptiker riskerar ju du att skada dig t ex om anfall utomhus och fall på platt mark (jag vet inte vilket tyv av anfall du har). Det är bra om du bär halsband så det framgår att du är epileptiker då du blir funnen av främlingar. Ta gärna upp dina funderingar och din oro med neurologmottagningen och din läkare (neurolog) så du i lugn och ro får diskutera dem. Dessutom finns patientförening där får ytterligare möjlighet att prata med patienter av liknande problem och upplevelser. Lycka till

Heléne: Jag har sexullt problem. Jag har fått problem med min potens. Jag har inga problem att bli upphetsad, får errektion men har problem att genomföra samlaget innan jag tappar ståndet. Jag är en man på 52 år som i övrigt är frisk. Problemen har kommit smygande under ett par års tid. mvh Håkan
Eric Rydman: Hej!
Detta är ett ämne som fått en del uppmärksamhet de senaste åren sedan man hårdlanserade medicin mot problemen. Du är verkligen inte ensam om det här. Det är vanligt med sexuella besvär bland både män och kvinnor och det finns numer flera olika behandlingsmetoder, i alla fall för män. Ofta finns det medicinska faktorer som spelar in, däribland biverkningar från andra läkemedel, sjukdomar som diabetes och kärlsjukdomar och även det naturliga åldrandet.
Läkare på vårdcentraler är nuförtiden vana vid de här frågeställningarna och problemen och jag tycker att du ska vända dig dit.

Hälsningar

Eric

Mona: Min man lider av bulimi sedan många år tillbak men vägrar söka hjälp. Den främsta anledningen till att han inte vill ha hjälp är för att han skäms och att alla förväntar sig att det bara är tonårsflickor som lider av bulimi och inte en tvåbarnspappa på 30+. Han är inte sugen på gruppterapi med unga kvinnor, finns det bra behandling som passar honom där han kan känna sig trygg?
Nasim Farrokhnia: Hej Mona och tack för din fråga! Jag kan tänka mig delikata problematiken, mycket tabu och skuldkänslor är relaterade till psykiska sjukdomar. Organisationen kring ätstörningar är beroende på vari landet man befinner sig men knuten till psykiatrin (öppenvård). Börja på VC och husläkaren för att avgöra vidden av problematiken, därefter var just din man kan få bäst hjälp, privat terapeut? Fortsatt hos husläkare eller vidare inom psykiatrin, svårt för mig att avgöra utan att veta mera om honom. Lycka till!

per: Har problem med magen.Har tidigare skött magen varje morgon.Men nu kommer ibästa fall en liten plupp.Får sen gå på toa flera gången om dagen.Vid torkande på bara morgon,är det blod på papperet.Vad är det för fel?
Nasim Farrokhnia: Hej Per, nytillkommen förstoppning ska utredas! Blodet på papperet är sannolkit efter fissur (spricka) när man hård i magenoch stånkas. men även det bör kollas. Kontakta din husläkare som kan både ställa rätt frågor, undersöka och ta ställning till eventuella riskfaktorer! Lycka till!

moderator: Nu avslutar vi chatten för den här gången. Tack för alla frågor ni vågat ställa!/Moderator