Fråga: Vad rekommenderar du för snaps till surströmmingen - och vad är din favoritsnapsvisa? Johan
Svar: Har en klar favorit bland snapsar Gammal Norrlands är både min och Steffo Törnqvist älsklingssup. Dock ej för många. När det gäller snapsvisor så har jag många. En del kan inte skrivas i text. Du förstår kanske varför. Lyssna gärna om en stund när vi är på Sturehof, då kommer det ett par stycken. Leif Mannerström

Fråga: Hej Leif, Undrar egentligen bara om det inte är dags för en ny tvåveckors "matresa" för Dig på tv 4. Du vet en sån där härlig med husmanskost då man ser en kille som lagat mat proffessionelt i ungefär ett halvsekel och ändå kan uttrycka genuin glädje över åsynen av riktigt fin fläskkotlett. De e kärlek. Ingmar
Svar: Träffade min gamla kompanjon Crister Svantesson igår på restaurang Sturehof där vi hade en härlig surströmmingsskiva och vi pratade faktiskt om detta då, så det kan mycket väl hända att du får se oss i rutan igen. Leif Mannerström

Fråga: Ska överta en lunchrestaurang 6/1-09. Vet ej hur många gäster det kommer tror ca 100pers. Har du något förslag på mat den första veckan? En kött och en fisk. Alternativ dagens sallad och en paj. Tacksam för något förslag.. Mvh Gunilla Gunilla Hansson
Svar: Då måste du ge mig prisnivån. Annars är det väldigt svårt att sätta en meny. Men prova gärna med vällagad husmanskost, vilket i dag är på väg att bli väldigt populärt igen. Leif Mannerström

Fråga: Varför är resturang mat i regel så dyr, uomlands är det många gånger mer prisvärt och billigt att gå ut och äta vad är det som är så dyrt? Karl
Svar: I Sverige så har vi på riktigt bra restaurang väldigt dyra råvaror, dessutom är vi väldigt personalintensiva och det har naturligtvis med priset att göra. Då vi dessutom har väldigt höga löner, mycket skatter som du säkert känner till. Dessutom så vill jag påstå att de femtio bästa restaurangerna i Sverige ligger helt i klass med de utländska toppkrogarna där det faktiskt är ändå dyrare att äta än i Sverige. Det hör jag dagligen av mina gäster från utlandet, då min restaurang har cirka 50 procent utländska gäster. Leif Mannerström

Fråga: Kan Du ge bästa tipsen att steka kött? Jag misslyckas väldigt ofta. Tomo
Svar: Exempel: En hängmörad biff Salta och peppra. Stek den i het panna. I en halv matsked olja, när oljan är riktigt varm lägger du i en matsked smör. Stek den några minuter på ena sidan. Och så vänder du den. Och när du ser att saften börjar sippra upp på den stekta ytan, då är köttet färdigt! Tänk bara på att du väljer ett bra marmorerat kött, detta gäller även fläskkotlett och annat kött. Så är det! Leif Mannerström

Fråga: Är det tryffeltider nu? Och i så fall - vad rekommenderar du att man ska göra med dom? Anna-Sofia
Svar: Lite senare. Någon månad till får du vänta. Och hur man ska äta den, hyvla den lövtunt och ät den gärna i äggröra eller till nästan allting. Tryffel är ljuvligt. Leif Mannerström

Fråga: Jag provade rödlöksmarmelad senast till surströmming men var inte överförtjust. Vad tycker du om kombinationen? Rickard
Svar: Jag håller med dig fullständigt. Man ska aldrig krångla till något som är bra från början. Kör du som vanligt, med lök och potatis och ost och bröd. Och tänk på att inte dricka för många supar. Hej svejs! Leif Mannerström

Fråga: Varför stänker det över hela spisen när jag steker i osaltat smör? Även om jag steker tillsammans med olja stänker det lika mycket. Yvonne
Svar: Jag har inte den erfarenheten. Ser man till att oljan i pannan är tillräckligt varm när man lägger i smörklicken så ska det inte göra det är min erfarenhet. Men svenskt smör innehåller enligt mitt förmenande något för mycket vatten. Leif Mannerström

Fråga: Många säger att man ska ha olja/smör i pasta vattnet för att pastan inte ska klibba. Jag säger alltid att det är helt fel, pastan klibbar INTE ihop och möjligtvis en klick smör i pastan när den är färdig. Så en gång för alla: Olja eller inte olja i pastvattnet? Niklas
Svar: Du har helt rätt! Du är antingen en bra kock eller kommer att bli. Puss och kram. Leif Mannerström

Fråga: Hej. Jag har tänkt laga rotfrukter i ugn och har aldrig hoppat på det tåget, har du några bra tips på hur man kan få till ett bra resultat och hur man tillagar det? Jenny
Svar: Skär dem i lagom tjocka strimlor. Och sen kryddar man med olika färska örter, salt och peppar, olivolja och så gnider man in rotfrukterna rejält. Bakar dem i ugn. Gärna med några deciliter, till exempel kycklingfond i botten på plåten. Cirka 200 grader. Leif Mannerström

Fråga: Hej Min dotter började igår på Hotel och resturang linjen i Ängelholm, hon vill bli kock, vad är ditt tips till henne på vägen mvh Karl Karl Englund
Svar: Försök att lära dig så mycket som möjligt. Sök gärna till landets bästa restauranger till att börja med. Så att du får en bra utbildning. Tänk på att du väljer en livsstil inte bara ett yrke. Lycka till! Leif Mannerström

Fråga: Vad tycker passar bäst till surströmming? Majsan
Svar: Finkokt mandelpotatis, lök och mjukt tunnbröd så att man göra en klämma. Och några lagrade ostar. Öl och några supar. Så äter jag det alltid. Välj gärna ut de runda, fina honströmmingarna som är romstinna. Det är det bästa! Leif Mannerström

Tack och hej, nu måste jag susa vidare till Sturehof. Där jag ska öppna burkar ur lock. Så ses vi om en stund. Hälsningar Leif Mannerström