Efter vinsten i Eurovision song contest i Azerbajdzjan har Loreen fått fans i hela Europa. Även i Vitryssland där hon nyligen sjöng på en festival där den omtalade presidenten Aleksandr Lukasjenko var med. Ett inte helt okontroversiellt framträdande eftersom många anser att festivalen är ett slags propagandajippo för Lukachenko och hans regim.

- Det är klart att det var en del av hans propaganda. Men det var det som gjorde det så häftigt att Loreen inte bara tog sig tid att åka dit utan också att träffa människorättsaktivister i Vitryssland. Då blev det plötsligt en motsatt effekt som blev desto större, säger Robert Hard, chef över Civil rights defenders.

Det var inte heller ett enkelt ställe för Loreen att uppträda på. Hon tvingades ställa en hel del ultimatum till värdlandet:

- Vi hade våran ambassadör där från Sverige som de inte ville släppa in för man tyckte att jag skulle göra som de säger. Men då sade jag att jag tänker inte ta ett steg till om inte han följer med. Den miljön är så aggressiv och vi har en helt annan mentalitet här. Det var väldigt speciellt att känna det där förtrycket, berättar Loreen.

Även i Baku i Azerbajdzjan träffade Loreen människorättsaktivister och har snabbt blivit en symbol för en kamp.

- Det känns bra! Det kommer från hjärtat - engagemanget är äkta. Jag hoppas att det inspirerar andra till att engagera sig också. Vi har det väldigt bra i Sverige och jag fick verkligen känna i Vitryssland under 24 timmar av mitt liv hur de har det och det är ingen lek. Dels all militär och all polis som skapar skräck. Att inte kunna uttala sig som man vill. Att hela tiden veta att man är avlyssnad och totalkontrollerad, säger Loreen.

Se även i klippet hur artister kan göra för att inte bli verktyg för förtryckande regimer.

Fler klipp med Loreen:

Loreen mötte människorättsaktivister

Se Loreens video till Euphoria

Loreen hyllad på Hötorget