Hur ska man fria för att göra det på helt rätt sätt och vad säger etiketten om frierier?
- Om man tittar på hur det var förr i tiden, och med förr så menas då medeltiden, så var det inte det unga paret självt som friade till varandra utan hon hade en giftoman, vanligen hennes pappa. Det här med kärlek var inget man höll på så fasligt mycket med. Det handlade om att säkra framtiden, det vill säga att släktet fortsatte,berättar Magdalena Ribbing.

En juridisk fråga

Tidigare var frieri en juridisk sak där det handlade om att förena två personer.

- Att anhålla om någons hand, som man nu ofta säger, handlade just om händerna och att fäderna lade ungdomarnas högerhänder i varandra. Det var då en bekräftelse på att denna trolovning hade inträffat. Nu finns ju inte den här trolovningen, den är inte juridiskt bindande. Vigseln var förr i tiden också en juridisk historia, en bekräftelse av trolovningslöftet, men det var trolovningen som var juridiskt bindande. Nu är det helt annorlunda, men kvinnor hade ända fram till 1870-talet giftomän, om de inte var änkor och gifte om sig för då fick de bestämma själv, säger Magdalena Ribbing.

Detta bör du tänka på när du friar

Tiderna har förändrats och frieri ser inte ut på samma sätt i dag, men vissa saker bör man ändå tänka på när man friar. Till exempel bör den som friar ha en ring med vid frieriet.

- Ja, den som friar ska ha en ring med sig. Det är en trohetspant nämligen. Om ni tittar på gamla förlovningsbilder så är det alltid handen med ring som visas fram. Det är ringen som är själva beviset på förlovningen, berättar Magdalena Ribbing.