Anna: Hur länge kan en surdeg stå och "överleva" i kylen utan att man matar den?
Magnus Johansson: exakt vet jag ej men jag har haft min upp till 9 månader, häll av det svarta spadet som bildats och mata med mjöl och vatten 3-4 ddr sedan kan du använda den

krantz_lennart@hotmail.co: Hur mycket ska jag ta ur den försa satsen till sats nr två
Magnus Johansson: se på recept.nu där har du receptet

anna wadegren: hur mycket mjöl och hur mycket vatten ,ska man ha till en surdegsgrunden.
Magnus Johansson: börja med 200 gr vatten och 200 gr mjöl, spar ca 10% av (tot 400gr)

baktant: Hur mycket surdeg behövs till en deg på 1 liter
Magnus Johansson: beror på vilket recept du gör men vill du bara tillsätta för god smak ca 20% av tolalvikten

Ywonne Rydell: Hej Min fråga är: Varför får jag inte någon fart på min surdegskultur. den kommer inte igång, den delar på sig, det blir en vätska ovanpå och så luktar den illa, den kommer inte igång alls. Jag börjar att tappa sugen har försökt flera gånger men det händer samma sak varenda gång. Tack för svar
Magnus Johansson: ta suren du gjort, 50 gr av den, mata sedan med 400 gr vatten och 400 gr mjöl och låt stå i rumstemperatur till nästa dag och är den ej aktiv så gör samma sak igen tills surdegen är aktiv

Elisabeth: Har en ångugn, kan jag köpa en sten och baka ditt surdegsbröd i ångugnen? Hälsningar Elisabeth
Magnus Johansson: det går bra ,sean behöver du inte använda ångan när du bakar antar jag lycka till

Elin: Hej Magnus! Jag har en fråga.... hur länge brukar det jäsa normalt?? Tacksam för svar!
Magnus Johansson: lite svårt att säga, hur aktiv är surdegen, hur varmt är det i rummet , men ca 6- 8 timmar så blanda degen på morgonen och låt jäsa ute i rumstempeartur över dagen, baka sedan in 250 grader sänk till 220 grader tills innertemeperauren är 98 grader

Kimmo: Är det skillnad mellan att använda konventionella mjöler med eventuella tillsatser mot att använda ekologisk mjöl eller biodynamisk mjöl?
Magnus Johansson:

Ja, men kvalitén variaerar. Sean tycker jag det handlar mer om hur du bearbetar degen

Lotta Andersson: Kan man frysa det färdiga surdegsbrödet?
Magnus Johansson: det går bra

Åke & Iréne: Hej! Kan vi använda vår pizzasten (köpt till en utegrill) i ugnen, vilekn temperatur änvänder vi, tål den värmen?
Magnus Johansson: det går bra , se bara till att den går in i ugen sätt galler under

maggan: Jag har lärt mig att det räcker att mata surdegen1-2ggr i veckan, men du säger 2ggr/dag. Häller du då bort det mesta av surdegen och tillsätter hur mkt. mjöl o. vatten? Om man bakar c:a 2ggr/mån, hur skulle du göra?
Magnus Johansson: mata den när du ska använda den 1-2 ddr innan så den är aktiv, finns ingen anledning att mata den om du ej ska använda den. Låt den stå i kylen mellan baken

Pelle: Hur ska en surdegsgrund lukta? Min brukar lukta kemiskt, typ lack är det normalt?
Magnus Johansson: surdegen ska ha en frisk syra och ta en tesked och smaka och smaken ska vara en angenäm syra

carina: finns "bakspaden" som du använde när du satt bröden i ugnen att köpa.
Magnus Johansson: ja det gör den hör med ugnstillverkare

Malivi: Kan jag baka ett gott och bra surdegsbröd om jag saknar maskin att bearbeta degen med?
Magnus Johansson: det akn du blanda degen förhand, längre tid bara

Soraya: Hej, När du bakar hemma, vilken köksassistent använder du då? Tacksam för en rekommendation. Med vänliga hälsningar Soraya
Magnus Johansson: Bosch den jag användt i studion idag, bra till deg och mycket annat

Ingmar: hej Magnus Går det att torka surdegen, för att senare köra igång den??
Magnus Johansson: låt den torka på plåt tills den är helt torr, sedan mixa den till ett pulver sedan kan du använda den när du vill

Karin: Vad gör jag för fel när jag får en så hård skorpa så det inte går att skära??
Magnus Johansson: bakar för länge eller för lite degvätska

Aron: Hur tycker du att jag ska göra för att få ut mer volym och sötma ur brödet, grunden är gjord på rågsur.?
Magnus Johansson: låt degen jäsa längre tid gärna över natt i kyl.

Mer info kommer jag lägga ut på min blogg
www.konditor.se
tack för idag till er alla!!!