Frida: Hej Mikael, min nyfödda bebis utsätts för 3 språk dagligen. Är det möjligt för honom att kunna lära sig tre språk parallellt? Tack!
Mikael Parkvall: Det brukar sägas att det går en aning långsammare med språförvärvandet om man utsätts för flera språk samtidigt, men i slutändan brukar två och rentav tre gå bra. Fast då ska man komma ihåg att det kräver en hel del av föräldrarna. Och det är inte helt lätt att få båda/alla språken lika starka -- ibland blir kunskaperna passiva i ett av dem.. Men det är ju bättre än inget!

ryskan: Hej! hur kom det sig att man började kalla prostituerandes kund för "torsk"? tack!
Mikael Parkvall: Ingen aning, dessvärre.

Sandra: Hejsan. Jag undrar om de heter brems eller broms ( stora bitande "flugor" ) Jag vet då att vi här där jag bor säger brems men har hört att bromar ska vara det riktiga namnet för dom.?
Mikael Parkvall: "Broms" är väl mer riksspråkligt, och "brems" en dialektform.

Stefan: Hej, ökar det s.k. språkmissbrukandet ang. t ex; mycket - många, mindre - färre, innan - före, sär skrivan ande osv? Känner mig ganska ofta språkpolisig ang. sådant här, speciellt när journalister skriver "fel". Är det eg. OK med denna "försämring eller degenerering" av språket ?
Mikael Parkvall: Allt är okej för en lingvist. Sen är jag inte övertygad om att särskrivning ökar. Det har funnits i hundratals år, och mig veterligen har ingen bevisat att det ökar.

Lajla: Hej, har en fråga till: I många år har jag och mina kompisar diskuterat om det heter: En eller ett paket, en eller ett apelsin, en eller ett datum. Vilket är rätt egentligen???
Mikael Parkvall: Som så mycket annat är det dialektal variation där. Och för en lingvist är allt rätt som nån säger.

Jenny: Jag undrar vad det är för skillnad på Moral och Etik. Har hört att det beytder samma sak, men att de härstammar från två olika språk (Ett från Latin och det andra från Egypten)
Mikael Parkvall: Jag skulle väl säga att de betyder samma sak, men "moral" har kommit att få nåt träigt pekpinneartat över sig, och förknipppas mycket nmed sexualmoral. Och då tycxker väl folk att "etik" låter fräschare och lite mindre befläckat.

Emelie: Kommer vi att tala engelska som modersmål inom en snar framtid?
Mikael Parkvall: Mina kollegor brukar inte tro det. Jag hävdar inte heller att det _kommer_ att bli så, men till skillnad från de flesta andra tror jag att det är fullt möjligt. KOnstigare saker har hänt i världshistorien.

kjell: Om en tiger är rädd, då är det en RÄDD tiger, men hur skriver man detta ord om det gäller ett lejon?
Mikael Parkvall: Man brukar försöka undvika det, fegt nog. typ "ett skrajset lejon" eller nåt.

Johannes: Hej Mikael! Jag undrar varför särskrivning är så enormt vanligt i svenskan nu för tiden och konstigast är det när folk särskriver hälften och skriver ihop hälften, varför är det så?
Mikael Parkvall: Som jag sa till nån annan alldeles nyss: jag är inte övertygad om att det faktiskt blivit vanligare. Det är möjligt, men ingen har (såvitt jag vet) bevisat det.

Emelie: Hur skulle du säga avokado i plural form samt vad är skillnaden mellan ert/erat vårt/vårat?
Mikael Parkvall: "Avokador" skulle jag nog säga. Sen brukar man tycka att "vår/er" är standardspråkligt/skriftspråkligt, och "våran/eran" är dialektalt/talspråkligt. Men man får förstås prata som man vill.

Henning: Hej. Jag funderar på om världsspråken, i sin förlängning, är påväg mot varann (att bli mer lika). Kommer vi långt in i framtiden att prata samma språk?
Mikael Parkvall: Det är möjligt att alla kommer att prata samma språk, men knappast pga att språken i sig blir mer lika varann, utan snarare pga att folk byter språk (till tex engelska).

Sten: Sportreportrar speciellt har ovanan att säja dom sista metrarna, sekundrarna,minutrarna.etc... Har det blivit vedertaget talsätt idag??
Mikael Parkvall: Det har nog varit vanligt ungefär så länge som vi har haft metrar och sekunder....

Albin: Det talas mycket om vikten av att kunna kommunicera på engelska och självklart är det bra med ett internationellt gångbart språk. Jag anser dock att det är ett resursslöseri att högskolestudenter m fl inte har rätt att studera på sitt modersmål, svenska. Flera har talat om att deras studier har tagit längre tid p g a detta. Kurser både ges på både svenska och engelska så att var och en kan välja språk själv. Om vi inte har rätt att använda svenska i Sverige så diskrimineras vi svenskspråkiga så att säga i vårt eget land. Din kommentar?
Mikael Parkvall: Tja, jag är tämligen övertygad om att man lär sig bättre om man pluggar på sitt eget språk. Om sen svenska har en särskild hemortsrätt i Sverige eller inte är ju mer en smaksak än en fråga för vetenskapen.

Tohr: Hur många språk finns det?
Mikael Parkvall: INgen vet säkert, men man brukar säga att det rör sig om sex tusen eller så.

Thomas: Hej, Varför skapar man svenska ord för internet och data kommunikation? Detta är ju tänkt som ett internationellt forum wwww (world wide web) och så krånglar man till det med ord som snabel a, hemsida, skrivare, e-post etc när en stor del av övriga världen behåller engelska.
Mikael Parkvall: Den övarväldigande majoriteten av jordens befolkning är ju _inte_ engelsktalande....

Albin: Är det acceptabelt, med tanke på språklagen, att myndigheter som Sjöfartsverket och Luftfartsverket använder mer och mer engelska. Sjöfartsverket anger allt mer i sjökorten på engelska och Luftfartsverket byter "flygplats" mot "airport". Hur rimmar detta med att svenskan ska vara vårt gemensamma huvudspråk och som ska kunna användas i alla situationer och som dessutom "det allmänna" har ett särskilt ansvar för.
Mikael Parkvall: Jag har också tänkt på sjökorten. Det borde vara en bättre grej för Språkförsvaret att angripa är Stockholms kommu... f'låt "stad". Där borde de ha bättre möjligheter till framgång, kan jag tycka. Vi kanske skulle tipsa dem?

Klas: Heter det "finsk" eller "finländsk" eller är det någon skillnad på orden?
Mikael Parkvall: "Finländkst" är allt som har med Finland att göra, medan "finskt" är sådant som har med det _finskspråkiga_ FInland att göra. "Finländare" är med andra ord ett paraplybegrepp för "finlandssvensk" och "finne". Alla i Finland är finländare, men en del är finnar, och en del är finlandssvenskar.

Cissi: Hej! Var kommer finsk-ugriska språkstammen ifrån och finns det fler än finnar och ungrare som pratar språk från den stammen? Hur kommer det sig att de är så isolerade språk?
Mikael Parkvall: Familjens urhem brukar anses ligga i Uralbergen. Till gruppen hör också ett antal andra språk. Mest bekanta för oss är väl samiska och estniska, men dcet finns även ett gäng småspråk i Ryssland som är besläktade (på långt håll) med finska. ATt de är så isolerade beror väl på att indoeuropeiska språk varit så framgångsrika och trängt undan dessa. Ungerskan kom för övrigt till Ungern först under vår vikingatid ungefär, så det är en "inkräktare" på indoeuropeiskt område.

christian: Hej Mikael, har en liten fråga gällande användning av han/hon honom/henne. Är det egentligen något fel i att säga "jag känner han/hon" eller det ska vara "jag känner honom/henne"?
Mikael Parkvall: INget är fel för en lingvist. Standardsvenska/skriftsvenska påbjuder "HONOM/HENNE" här, men många talare av svenska säger "han/'na" ("Jag såg hon" undrar jag om nån alls säger). SÅ har man sagt i många hundra år, och det finns väl ingen anledning att ändra på det.

Arne B: Hej, har en känsla av att Svenskans "Pynt" är samma ord som Danskans "Paent" (vackert) och engelskans "paint" (färg). Hur långt tillbaks måste man gå för att hitta ursprungsordet?
Mikael Parkvall: Kolla i en etymologisk ordbok, vettja. Det skulle jag göra om jag hade en här intill mig. Det finns flera att välja på, och du hittar de exakta titlarna om du googlar. Det finns tom två på själva nätet. Den ena hittar du om du söker på just "etymologisk ordbok" och den andra är Svenska Akademiens Ordbok, som är den första googleträffen du får om du söker på SAOB. Den innehåller oftast etymologier.

Stefan Jansson: Hej! Min uppfattning är att vi förr i tiden pratade dialekt och lite slarvigt men att vi skrev korrekt. Idag accepteras ett nytt språkbruk i t ex SMS och över internet. Finns det något exempel på en liknande utveckling tidigare och hur stor är risken för att denna generation tappar bort skrivreglerna och därmed förmågan att göra sig förstådd i ansökningar och liknande?
Mikael Parkvall: Jag tror man ska vara försiktigt när man antar att alla skrev så inibängen korrekt på "den gamla goda tiden". Då skrev de flesta människor inte mycket, och framför allt inte så det syntes i offentligheten. Nu skriver alla, och ofta kan vi se vad de skriver på nätet. Det är inte helt orimligt att anta, tycker jag, att det var de som var bäst på att skriva "korrekt" som vi såg i tryck igår, medan de som förut inte gjorde sig hörda nu kommer ut i offentligheten. Alltså är det inte helt självklart att folk skrev så himla mycket bättre förr.

Gunnar: Vad är skillnaden på Lingvist och Ekvillibrist (kan vara fel stavat)?
Mikael Parkvall: En lingvist är en språkforskare och en ekvilibrist är väl typ nån som är vass på att balansera eller jonglera. Du får väl själv bedöma om du tycker att det är samma sak eller inte.

Åke Edberg: Hej! Hur är det? Heter det ” En nagel i ögat” som många nyhetsuppläsare säger eller skall det vara ”En vagel i ögat” som jag lärt mig?
Mikael Parkvall: Är inte det ett uttryck som liksom har spårat ur med tiden? Jag är inte säker, men jag skulle tro att de flesta idag säger "nagel" även om "vagel" är det "historiskt korrekta". Det finns tonvis med såna uutryck som historiskt sett är fullständigt vansinniga. Men om alla säger "fel" så blir det ju "rätt".

jasmine: hej! kan du rekomendera en bra bok som hjälper med att utvekla språket hos oss med icke svenskt bakrund...tack
Mikael Parkvall: Jag tror det är bäst att läsa, lyssna och härma i största allmänhet, snarare än att försöka hitta nån instruktionsbok. Läs allt du kommer över som du tycker är kul att läsa, vettja.

Anna: Hej! Finns det någon regel när man ska andvända orden sakta och långsamt. MVH /Anna
Mikael Parkvall: För mig betyder de nog samma sak, såvitt jag kan komma på.

Suzanne Simonss: En fråga om ordet "rätt". Detta ord används flitigt av bl.a. metorologerna på TV 4 i meningar som: "rätt" blåsigt, "rätt" varmt mm. Skall man inte använda sig av ordet "ganska*". MVH
Mikael Parkvall: Varför begränsa sig till ett ord när man kan variera sig genom att växla mellan två?