Majsan: Vem är du i dag? Och vem var du i går? Känner du igen dig själv efter alla förändringar du har gått igenom?
Mia Törnblom: jag är samma som förut fast lite bättre och lyckligare.

isabel: hej :) Har du några barn? isåfall- vet dem om att du har tagit droger
Mia Törnblom: Jag har en bonusson och han vet så klart om det.

matthew: På vilket sätt menar du att du är fri från ditt förflutna när du samtidigt säger att du är Rädd? Rädslan är väl ett tecken på att Du egentligen inte blivit fri - då hade du varit fullkomligt trygg ? Hur vet man att man är fri från något jobbigt i det förflutna annars?
Mia Törnblom: Det var dumt av mig att använda ordet rädd, vad jag menar är att jag har respekt för det och tar ansvar för det vilket gör att jag inte behöver vara orolig och rädd

orolig pappa: Hur tycker du att jag ska agera när en 19 åring som har en drogliberal inställning inte vill förstå allvaret?
Mia Törnblom: Det är svårt att argumentera mot en envis tonåring.. jag vet jag var en sådan. Säg bara att du är förälder och att du bestämmer.

Anna: Hej Mia! Tack för att du delar med dig så mycket av dig själv, det uppskattas verkligen från min sida! Längtar så mkt efter att läsa din nya bok, de tidigare böckerna ar givit mig så mycket styrka och det är jag dig evigt tacksam över. :) Men nu till frågan - om du fick leda ett eget program i Tv, skulle du göra det då och hur skulle programmet se ut då? om du inte skulle göra det så undrar jag varför? Kraaaam och massa kärlek!
Mia Törnblom: Då skulle jag ha ett program som följde en grupp som gick utbildning i självkänsla hos mig. Att följa deras utveckling osv. tyvärr är det ingen som varit intresserad ännu..

Jenny: Hur känner du när du ser andra unga människor på behandlingshem idag? Känner du hopp eller hopplöshet?
Mia Törnblom: Både och, det är viktigt att det finns bra behandlingar samtidigt är det ju så att en del behöver göra flera behandlingar innan det vänder.

annica: varför ska man förlåta ska man förlåta "alla handlingar"?
Mia Törnblom: Förlåta gör vi för oss själva, för att vi ska bli fria. Att förlåta betyder inte att vi säger att det som hände var ok. Vi behöver inte blanda in personen ifråga. Då blir det mer att vi förlåter en sjuk persons sjuka handling för att vi ska bli fria men självklart behöver vi söja och hata och allt det där innan.

Babsan: Tack Mia för ditt arbete! Jag har följt dig genom åren och även varit på föreläsning. Jag vill gärna hjälpa mina tonårsflickor på vägen, kan du ge mig lite tips! Den ena flickan är lugn o tillbakadragen den andra är mycket aktiv o utåtriktad. Kram Babsan
Mia Törnblom: Tänk på att bekräfta dom varje dag för det dom är inte bara för det dom gör. sen har ju olika barn olika behov och det är ok att vi inte alltid är "rättvisa"

: Varför döpte du boken till just "så dumt"?
Mia Törnblom: Jag berättar det i förordet. En god vän så till mig en dag för några år sen. Det är så dumt att du har knarkat, du är en av de absolut fiffigaste personerna jag mött och så har du knarkat, så dumt!

Micke: Du har erfarenhet av PAS, har du några råd?
Mia Törnblom: Jag det har jag, det finns en massa bra organisationer som sysslar med dessa frågor, t ex pappa barn. sök runt och ge inte upp är mitt råd.

Karolina: Hur tycker du man förbättrar sin självkänsla rent allmänt? Som du sa i intervjun är tonårstiden en svår period, och allt (inklusiva självkänsla) går mycket upp och ner.. Är det så för många?
Mia Törnblom: Självkänsla är färskvara - precis som kondition. det bästa sättet att träna upp självkänslan är att lära sig att bekräfta sig själv. skriv varje kväll ner tre bra saker om dig själv i en bok. det är som att jogga för att förbättra konditionen.

Kristofer M: Har Du medvetet Mörkat att Du missbrukat, För att JUST kunna Bygga ut ditt "nya" jag ?? För Det känner jag igen, Att Samhället inte riktigt Accepterar missbruk och det är Bäst att vara "tyst" första tiden när man e ny nykter !!
Mia Törnblom: Jag har aldrig varit hemlig helt och hållet däremot har jag varit försiktigt med att berätta om hur det ser ut innan jag lärt känna människor ordentligt. ta det försiktigt med detaljerna men kom ihåg att vi inte ska skämas. Massor med lycka till.

Lina: Du ser ingen fara med din kommentar att du inte ångrar någonting. Vad tror du det sänder för signaler till ungdomar som ser upp till dig idag? Jag tror det finns en risk att de kan motivera sin knarklust med att du klarade dig, och ångrar ingenting. Du blev framgångsrik. Hur ser du på det?
Mia Törnblom: Jag tror att om man läser min bok det är ju där jag berättar hur det var så finns det ingen sådan risk. där förklarar jag tydligt hur mycket arbete jag behövt göra för att reparera allt. Jag höll på att dö, min kille dog. Däremot kan jag inte idag tolv år senare gå runt och ångra eftersom jag inte kan gå tillbaka i tiden och göra ogjort. däremot är jag ute i skolor helt idellt varje vecka och berättar om hur jävligt det är att knarka.

carina: hej jag har själv varit i samma sits som du och och har oxå funderat att ge ut bok då jag och min man gjorde en dokumentär 92 om vårat liv i gbg
Mia Törnblom: gör det!!

Peter,: Jag använde droger (1,5 år sedan) för att typ stänga av när allt blir för jobbigt. Hur fixar man att stänga av utan droger? När det blir för mycket?
Mia Törnblom: Jag vill rekomendera dig att gå på 12 stegs möten, (typ Anonyma alkoholister) där får du all hjälp med hur du kan hantera din känslor utan att behöva ta en drog.

joakim: Mia, mitt missbruk bara fortsätter och fortsätter. Dock i perioder, fast jag inte vill. Vad göra? Behandling? Testat.
Mia Törnblom: Test igen! gör behandling, gå på möten, ge inte upp.

mimmi: hur ska man kunna bli fri från sina värktabletter - receptbelagda - när man har kronisk värk....känner suget efter tabletterna
Mia Törnblom: Det är viktigt att du får professionell hjälp, sök kontakt med en drogterapeut och en expert på just värk.

vän: hej mia! måste fråga dej på vilket sätt man ska reagera när man ser sin vän gå ner sej totalt med droger, det som förut bara var lite harsch på nån fest då å då är varje dag och tyngre droger. vad ska man göra ? vilka ultimatum har man rätt att ställa? för att inte förlora kontakten? eller är det de ända?
Mia Törnblom: Tuff kärlek! säg att du tycker om personen men inte det den gör. träffa personen endast när det är ren. ni kanske tappar kontakten under en period men sen när vändningen kommer så minns vi er som vågade och är tacksamma för det

fia: är du helnykerist?
Mia Törnblom: JA!!! ja dricker inte ens lättöl och har inte gjort det på snart 12 år.

kate: hej mia! skulle vilja fråga vad boken har för pris? tack mia för all kärlek du ger i tv.n!
Mia Törnblom: Du kan vinna den här på tv4 annars vet jag att den är billigast på nätet typ adlibris.se ca 160:- skulle jag tro

julia: Tack!du har redan hjälpt mig så mycket Mia!kanske en dum fråga...men tror du det är bra för en person som just nu befinner sig i ett missbruk att läsa din bok, eller tror du det kan fördjupa missbruket på något sätt?
Mia Törnblom: Det är perfekt för en sådan person att läsa min bok. jag hade velat göra det då om det funnits någon. min bok ger hopp till aktiva missbrukare och dom känner igen sig.

Josefin: Hej.Hur många böcker har du gjort? Och min mormor känner en som heter Inger.sveson och hon sa att du hade kännt hennes son när han levde? Är det sant?
Mia Törnblom: Jag har skrivit tre böcker och ja Det stämmer hennes son heter Calle och vi var tillsammans i sju år.

Lise-Lotte: Hej Mia vad du ser härligt frisk o positiv ut. Tränar enligt din första bok på min självkänsla, men jag undrar tror du att jag kan förstärka effekten med Kinesologi, där jag har ett kort program som jag utför. Kan det bli ännu bättre? Din bok har hjälpt mig att inse att det är mig det gäller och inte alla andra Bamsekram till dig
Mia Törnblom: Det tror jag blir superbra, allt hänger ju ihop - kroppen och själen. så kör på

eva: Föreläser du eller hjälper du folk privat med?
Mia Törnblom: jag föreläser och håller kurser i självkänsla där man går individuellt men ändå i en grupp.

ingela: var du lycklig när du tog droger?
Mia Törnblom: i början MEN absolut inte sen, det är sjukt vidriga konsekvener i missbruket. förnedring och missäs även om man har bostad och pengar.

berit: hej jag har en son som vait i missbruk o är nu på stödboende men han har inga kompisar o ycker allt är trist hur ska han göra /berit
Mia Törnblom: gå på tolvstegs möten, som AA, där hittade jag till en början mina nya drogfria vänner.

Maria: Hej Mia! Jag undrar om ditt forna missbruk begränsar dig idag. Undviker du platser, personer och situationer?
Mia Törnblom: Jag behöver inte längre göra det men jag skulle aldrig stanna kvar på en fest om det var någon som knarkade där. annars är jag inte hindrad på någon sätt.

Helene: Jag har efter lång tids sjudom blivit beroende av starka mediciner. Kan man jämföra det med beroende av knark tror du?
Mia Törnblom: det är samma helvet att bli fri, sök hjälp det är svårt att klara av det på egen hand.

Anna: Hur viktigt är det att självkänslan är god innan vi går in i ett förhållande? Kan man arbete med den samtidigt?
Mia Törnblom: Det är så klart väldigt mycket enklare att gå in i en relation med god relation men självklart kan vi ju inte besämma när kärleken ska dyka upp. så kör på men öva upp den under tiden.

Anna: Har du något tips på en coachingutbildning?
Mia Törnblom: www.i-coach.se tror jag att den heter, det finns en man där som heter Lennart Matikainen som är superbra.

Rebecka: Har använt amfetamin på samma sätt som du gjorde och har slutat, tog tabletter en lång tid och är i princip ren nu. Min fråga är, jag har en fucked up självkänsla - jag vet inte vad jag tycker om någonting! Hur gör jag då? Konstig fråga, men jag tror du vet hur jag menar då jag är i en väldigt känslig fas.
Mia Törnblom: i min första bok självkänsla nu finns övningar som verkligen fungerar, gör dom så lovar jag att allt blir enklare. du kan låna boken på biblioteket eller köpa på pocket

Mikael: Föreläser du om drogmissbruk för skolor, föreningar etc? Mikael, Arvika
Mia Törnblom: ja ofta och gärna gör jag det så gärna att jag är fullbokad resten av året tyvärr. men jag ger gärna bort fribiljetter till mina föreläsningar så hör av dig om du vill ha när jag är i närheten.

Mingla: Hej Mia!!! jag jobbar som Drogterapeut, och har uppfattningen att de människor som svarar tvärt NEJ på på frågan om de kan trilla dit igen.... är dom som ligger risigast till! Vad tror du om det. Kan man bli för säker på sin nykterhet?
Mia Törnblom: Det beror på hur nejet ser ut. för mig är det nej men bara därför att jag vet hur stor risk det är och därför aldrig någonsin skulle få för mig att sluta arbeta med mina steg och gå på möten. Däremot är jag inte botad. ja behöver ta min "medicin" resten av mitt liv. Men jag håller med om att det finns dom som tror att det går över, att dom kan dricka alkohol osv. då tror jag att de är farligt ute.

Louise: Jag knarkar lite hur gör jag för att bli fri från knarkandet?
Mia Törnblom: det handlar om villighet att göra det som krävs. på de olika 12-stegs gemenskaperna finns all hjälp du behöver men bara du kan göra arbetet.

Bodil: Wow vilken snygg tunika du har på dej idag...vad är den inköpt?? skickar över massor med kramar till dej du är som en cipramil
Mia Törnblom: märket heter Britt-Inger och är nya bondelid

Frida: Hej Mia! Jag vill bara säga att jag tycker att du är helt underbar! En stor inspirationskälla till livsutveckling och en otroligt skön tjej. Tack för att du så generöst delar med dig av din livsvisdom. //Frida
Mia Törnblom: Tack snälla! va glad jag blir

pepps: puss puss jag gillar di g fast du inte svarar på mina knäppa frågor
Mia Törnblom: puss själv

harry: jag har 2 barn på 6 & 11, jag kör skrämsel taktiken hur farliget är, är det rätt metod?
Mia Törnblom: förklara hur det fungerar, hitta inte på dom kommer märka när det inte är sant. knark är farligt, det är lätt att bli beronde.

Thomas: Tror du d går att klara sig att hålla sig ifrån droger trots att man fortsätter att ibland dricka alkohol?
Mia Törnblom: en del kanske kan det men jag skulle aldrig få för mig att prova.

Maria: Är du helt ångestfri nu?
Mia Törnblom: det är jag, helt och hållet

sara: Hur kommer det sig att du inte dricker? har det med ditt fd. missbruk att göra?
Mia Törnblom: JA!! vill inte riskera att börja knarka igen.

ulla: antideppressiv medicin räknas det som en drog
Mia Törnblom: Nej, det gör det inte.

Caisa: Ser du missbruket som en ärtlig sjukdom? //Caisa:)
Mia Törnblom: för en del är det det. men för mig finns det ingen i hela min familj och släkt som haft det problemet.

: Hej Mia! Kommer du att föreläsa nånting i sommar?
Mia Törnblom: 27 maj på rival i sthlm är min sista föreläsning innan min semester. sen börjar jag i augusti igen.

emma: vad gör man om man är fast av subitex
Mia Törnblom: försök få en behandling! det är för tufft att klara det på egen hand. subitex är som heroin fast abstinensen slår så oreglbundet vilket blir värre.

Kerstin: Hur får man kontakt med dig för fribiljett till föreläsning då?
Mia Törnblom: kontakta min assisten malin@personligutveckling.se , dom som inte har möjlighet att betala kan be om det där.

Linda: Tack för dina böcker!
Mia Törnblom: Tack själv för fina ord. Nu är chatten tyvärr slut. tack snälla för alla bra, kloka och viktiga frågor tyvärr hann jag inte svara på fler. Kärlek och kraft! Mia