Mo Yan är årets Nobelpristagare i litteratur. Den kinesiske författaren har varit en viktig aktör i att forma den samtida kinesiska berättarkonsten. I Sverige är det få som tycks ha läst honom och hans böcker har inte tryckts i några stora upplagor. I hemlandet Kina däremot är mottagandet desto större.

Journalisten Björn Djurberg befinner sig på plats i Kina och han berättar att man tagit emot beskedet med glädje. Mo Yan är en av etablissemanget accepterad författare, något som verkar överslätande på det faktum att Kina tidigare har haft en komplicerad relation med Nobelpriset.

 - Man har tidigare givit fredspriset till dissidenter som Dalai Lama och Nobelpriset i litteratur år 2000 till Gao Xingjian, som fick fly till Frankrike. Genom att nu utnämna en författare som stämmer överens med de kinesiska allmänna värderingarna och den kinesiska kulturen, så säger man att det är en "vinst för 'the mainstream values'.

Mo Yan - tillgänglig för alla

Vem är då Mo Yan? Hans svenska förläggare Styrbjörn Gustafsson från bokförlaget Tranan berättar att han är en stor episk författare som är mycket tillgänglig i sitt berättande. Hans böcker borde kunna ge vem som helst en stor läsupplevelse.

 - Man skulle kunna börja kronologiskt med Det röda fältet som handlar om trettio- och fyrtiotalet, den japanska ockupationen. Sedan kan man följa med Vitlöksballaden, som utspelar sig på sextiotalets Kina.

RELATERAT

Mo Yan får Nobelpriset i litteratur 2012

Nobelpriset i litteratur: Mo...vem?