2012 firar Pridefestivalen femton år, och mycket har hänt i samhället sedan 1998 vad gäller attityder kring HBT-frågor, men ännu återstår mycket att göra. Det menar förra socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin som invigningstalar på årets festival tillsammans med EU-minister Birgitta Ohlsson (fp):

- Det är fortfarande dödsstraff på homosexualitet i vissa länder, det är fortfarande många tjejer och killar i Sverige som inte vågar komma ut, vi har bra lagar men lever inte efter dem på alla håll. HBT-frågorna är en fråga om mänskliga rättigheter också i vårt land, säger Mona Sahlin.

- I många av våra grannländer är det en otrolig uppförsbacke. Det förbjuds Prideparader i huvudstäder i EU-länder fast det borde vara självklart att få demonstrera för sin kärleks skull, instämmer Birgitta Ohlsson.

Temat för årets Pridefestival är "Tillsammans", och de två invigningstalarna ser inga problem med att de annars är politiska meningsmotståndare.

- I de här frågorna har vi alltid stått på samma barrikad, och har väl också legat ett par steg före våra partier, säger Birgitta Ohlsson.

Pride associeras i hög grad med glitter och glamour men handlar i grunden om allvarliga frågor. Birgitta Ohlsson antyder att inledningstalet kan komma att innehålla bådadera, och avslöjar att hon och Mona ska öva in några danssteg.

- Man kan förena allvaret med paljetterna, säger Mona Sahlin.

Se hela inslaget här ovan.


FLER KLIPP:

Planerad demonstration - höjd säkerhet under Pridefestivalen
Dags att införa en heteroskatt?
Pride ett kommersiellt jippo?
Shanti Lo om att vara gay i botswana
Öppenhet är årets tema