När man pratar om beroende så tänker nog de flesta på alkohol och narkotika, men det har dykt upp ett nytt begrepp och folk har trätt fram och berättat om hur sex blivit en besatthet. Ändå finns inte sexmissbruk som ett vetenskapligt godtaget begrepp i Sverige i dag. Nyligen kom dock den första svenska boken ut i ämnet, Det är inte kärlek: när sex blir en drog, i vilken det beskrivs att detta är ett reellt problem som bara växer. Den ena författaren Erik Sundby är även certifierad sexberoendeterapeut och han berättar vad sexmissbruk är:

 - Jag brukar tala om bruk, missbruk och beroende i den stigande skalan. Sexberoende är förenklat sådana sexuella beteenden som skapar allvarliga problem i en persons liv och som är tvångsmässiga, som ger näring till skuld, skam och ångest. En sexberoende person styr inte längre själv över sin sexualitet, utan sexualiteten styr personen.

Erik Sundby vet vad han pratar om. För ett tiotal år sedan blev han själv påkommen med att porrsurfa på arbetsplatsen, vilket ledde till att han förlorade sitt företag och blev svartlistad. Han förstod där och då att han hade ett problem, då han kunde relatera suget till det tvångsmässiga sug han kunde känna efter kemiska substanser som alkohol och narkotika. På den tiden fanns det ingen hjälp att få för sexberoende, så Erik Sundry blev sjukskriven och var tvungen att självrannsaka sig och bestämde sig till slut för att börja jobba med problematiken professionellt. I dag är han certifierad sexberoendeterapeut med egen klinik som hjälper andra som är i samma situation som han var då.

Kristin Rydberg, medförfattare till boken, berättar att det var tungt att skriva om ämnet men att hon verkligen skrev med hjärtat.

 - Det finns ett stort behov av den här boken i dag. Tidigare fanns det ju ingenting att läsa och när det här begreppet kom ut för några år sedan visste man ju knappt vad det var. När jag sedan har intervjuat alla drabbade och anhöriga - vilka jag brinner för enormt - så har jag åtminstone bidragit till att erbjuda en förståelse. Man kanske inte kan acceptera, men man kan försöka förstå.

I klippet berättar Erik och Kristin dessutom hur många sexberoende vi tros ha i Sverige i dag, hur man blir en sexmissbrukare och hur man kan göra för att ta sig ur beroendet.