Älggräs (även kallad älgört):

(Var en av de första växterna som forskare isolerade ett medicinskt verksamt ämne ur, på 1800-talet, nämligen salicylsyra. Det är ett smärtstillande och febernedsättande ämne som numera säljs syntetiskt i t ex Aspirin och Treo. Till skillnad från i de syntetiska läkemedlen med salicylsyra så är älggrästhé inte påfrestande för känsliga magar.)

Rölleka:

(torkad i burk) Mycket vanlig vilt växande, blommar hela sommaren med vita

eller rosa blommor. Är framförallt toppenbra för sårläkning. Förr troddes den skydda mot trolldom och att den var särskilt bra mot eksem som då kallades älvablåst. Eksemet troddes bero på att man gjort älvor förargade, till exempel genom att trampa i deras bon i hagen.

Citronmeliss:

(färska kvistar) Har använts åtminstone sedan antikens Rom och Grekland, i Sverige sedan medeltiden. Inte den mest användbara kryddörten, men en fantastisk läkeväxt. Jättebra utvärtes för sårläkning, både bakterier och virus (tror jag sa stafylococker också till Vendela, men ta bort det isåfall). Hacka ett färskt blad och blanda med lite honung och sätt på munsår. Thé på citronmeliss är immunförsvarshöjande, blodtryckssänkande, lugnande, sömngivande och avstressande. Sägs förbättra inlärning och verka lugnande på dementa personer.

Rosmarin:

(färska kvistar) Har odlats som läkeväxt sedan antiken. Tack vare att doften i bladen bevaras så länge så har rosmarin förknippats med gott minne. Kvistar av rosmarin läggs fortfarande på gravar i Italien för att den döde ska bli ihågkommen länge. Har använts mot alla möjliga sjukdomar i Norden. 1710 rekommenderades svenskar att röka med rosmarin inomhus för att hålla borta pesten som då härjade i Sverige.

Ringblomma:

(en burk med olja gjort på ringblomma) Har odlats i Sverige sedan medeltiden. Blommar sent på säsongen, kan plockas in på hösten. Är framförallt en jättebra läkeväxt att använda utvärtes. Toppen för sårläkning, eksem, acne, brännskador och åderbråck.Bra att göra egna hudvårdsprodukter av. 

Timjan:

(i burk) Populär kryddväxt som redan de gamla egypterna visste har en bakteriedödande effekt. De använde den för balsamering av mumier. Timjan förknippades även med Venus och bars i kärleksamuletter. Särskilt backtimjan ansågs här i Norden skydda mot djävulskonster. Idag vet vi att timjan är immunförsvarshöjande och bl a bra mot hosta och som gurgelvatten vid halsinfektioner.

Vänderot/valeriana:

(i burk) Eftersom katter är galna i vänderot så förknippades den i det forna Egypten med kattguden och skattades högt. Inom asatron hörde vänderot ihop med fruktbarhestgudinnan Freja. Den ansågs skydda både människor och boskap mot onda makter. Idag är vänderot en av storsäljarna i hälsokostbutiken idag och används då mot oro och sömnsvårigheter.

Ask:
(färsk kvist från ask)

Har varit ett sägenomspunnet träd i Norden sedan urminnes tider. Själva världsalltet ansågs inom asatron vara en ask, asken Yggdrasil. Bladen och innerbarken har en såläkande effekt genom att de verkar sammandragande, smärtstillande och bakteriedödande. Thé på unga blad är uppiggande, blodsockersänkande, antireumatiskt, smärtstillande och immunförsvarshöjande.

Brännässla

(i burk) Har använts av människor i Norden sedan stenåldern. Det var förr vanligt att den odlades i en nässelgård på tomten och användes till mat, medicin och djurfoder. Nässlan får nya, användbara späda blad hela säsongen om den klipps ner. Supernyttig läkeväxt, rik på vitaminer , mineraler och antiaxidanter. Är bl a blodtryckssänkande, blodsockerreglerande, bra mot njur-och-hudproblem, immunförsvarshöjande och uppiggande. Utvärtes har nässlan en sårläkande och smärtstillande effekt.