Ettusen år in i framtiden efter det stora kärnvapenkriget som ödelagt jorden finns det få oaser med mänskligt liv. Ett av dem är Vindarnas dal där prinsessan Nausicaä lever i samförstånd med naturen och försvarar sig och sin by mot mutantinsekterna och de giftiga växterna som lever i det ruttnande havet som sprider sig över jorden.

Det stora bekymret tar sin början när folket från Tolmekian attackerar Vindarnas dal och tar befolkningen som gisslan. Deras plan är att starta krig mot det ruttnande havets insektsbestar vilket den unga Nausicaä inser är en dålig idé och hon vänder sig mot ett oväntat håll för att stoppa Tolmekierna.

Hayao Miyazakis andra långfilm är en fascinerande berättelse som redan 1984 varnade för faran med att missköta vår planet och temat är mer aktuellt än någonsin. Redan här är hans teknik och estetik väl utvecklad och som så ofta förr är det en ung flicka som måste fixa biffen, tala om feministisk animé!

Filmens manus bygger på Miyazakis egen mangaserie och är en fantasifull och gediget berättad historia om ansvar och mod och det är ett imponerande sceneri som utspelar sig på vita duken. All heder åt filmbolaget som äntligen såg till så att vi fick se den japanske mästerregissörens äldre verk på biograf i Sverige!
BETYG: 4 solar

Ronny Svensson